Μυστικές συμφωνίες της Γερμανίας για τα εμβόλια - Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

10/1/2021 00:30    βιντεο
Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη συμφωνία της Κομισιόν με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech παραβιάζει η Γερμανία, η οποία θα λάβει 30 εκατ. περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με το Politico. Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Κομισιόν, όχι απλά δεν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Γερμανίας για τη συμφωνία αυτή, αλλά αντίθετα δεν αναγνωρίζει καν το γεγονός πως η συγκεκριμένη κίνηση παραβαίνει την συμφωνία της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, το Politico κατηγορεί το Βερολίνο ότι ενώ στήριξε την κοινή αγορά των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Κομισιόν, έσπασε ουσιαστικά τη συμφωνία της Ε.Ε. και υπέγραψε σύμβαση για την αγορά επιπλέον 30 εκατ. δόσεων εμβολίου από τον Σεπτέμβριο, πριν δηλαδή η Κομισιόν συμφωνήσει με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Από την πλευρά της η Κομισιόν επισημαίνει πως δεν υπάρχει πλέον συμφωνία της Γερμανίας με τις συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά αντίθετα αυτή αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή η Κομισιόν με τις  Pfizer και BioNTech για την αγορά επιπλέον δόσεων εμβολίου.

Σημειώνεται ωστόσο ότι την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, Hanno Kautz, επιβεβαίωσε ότι «θα λάβουμε περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου από την BioNTech, λόγω των ευρωπαϊκών συμβολαίων και 30 εκατ. δόσεις από διμερείς συμφωνίες. Συνολικά, δηλαδή, 90 εκατ. δόσεις τον χρόνο. Αυτό είναι κάτι που καταφέραμε ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές συνθήκες». 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV Μαρία Ψαρά, για το θέμα αυτό έγιναν πολλές ερωτήσεις σήμερα Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο οποίος δεν κατάφερε να δώσει επαρκείς απαντήσεις και να πείσει τον διεθνή Τύπο, ο οποίος είναι πάρα πολύ επικριτικός με τη Γερμανία και τη στάση που έχει κρατήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 





Η Γερμανία αγοράζει δόσεις από το εμβόλιο της Moderna που προορίζονταν για την Ελλάδα

Σύμφωνα πάντα με το άρθρο του Politico, λιγότερες δόσεις εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού, απ' όσες αρχικά προγραμμάτιζε, αναμένεται να λάβει η Ελλάδα . Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο, η χώρα μας αντί για 2 εκατ. δόσεις εμβολίου θα πάρει 1,8 εκατ. To δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό θα συμβεί διότι η χώρα μας σκοπεύει να καλύψει τις δόσεις αυτές από το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο θα είναι αρκετά φθηνότερο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία η Βουλγαρία κ.α. Όσα εμβόλια τελικά δεν θα αγοραστούν από τα συγκεκριμένα κράτη αναμένεται να καταλήξουν στην Γερμανία. Όπως τονίζει η ανταποκρίτρια του Open TV από τις Βρυξέλλες, κανένας δεν γνωρίζει ακόμα το πώς κλείστηκε αυτή η συμφωνία ενώ Κομισιόν αρνείται να σχολιάσει το γεγονός.

Η Ελλάδα πήρε όλες τις δόσεις εμβολίων

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, απαντούν ότι η Ελλάδα πήρε όλες τις δόσεις που της αναλογούν στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις παραγωγούς εταιρείες των εμβολίων, σύμφωνα με το OPEN TV. Την προσεχή, μάλιστα, εβδομάδα αναμένονται 10.000 δόσεις των εμβολίων της εταιρείας Moderna, οι πρώτες που θα φτάσουν στη χώρα μας, ενώ θα έρθουν και 83.500 ακόμη δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer. 


ethnos

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Παγκόσμιοι πρωταθλητές Χατζηυγουστίδης και Μπούρκας του Ναυτικού Ομίλου!

Καλαμαριά: Παγκόσμιοι πρωταθλητές Χατζηυγουστίδης και Μπούρκας του Ναυτικού Ομίλου!

13:11 25/7/2026

στο Ντούισμπουργκ

Θεσσαλονίκη: Ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Θεσσαλονίκη: Ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

12:13 25/7/2026

Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Καλαμαριά: Έρχεται διεθνές τουρνουά σκάκι με χρηματικά έπαθλα - Δηλώστε συμμετοχή

Καλαμαριά: Έρχεται διεθνές τουρνουά σκάκι με χρηματικά έπαθλα - Δηλώστε συμμετοχή

11:55 25/7/2026

στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Ναύαρχος Βότσης”

Καλαμαριά - Εφορία: Τέλος εποχής για τις ΔΟΥ - Από την Δευτέρα ΚΕΦΟΔΕ

Καλαμαριά - Εφορία: Τέλος εποχής για τις ΔΟΥ - Από την Δευτέρα ΚΕΦΟΔΕ

11:14 25/7/2026

Στις 27/7 η έναρξη λειτουργίας

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης σε Νταλίπη, Άγιο όρος, Νέα Κρήνη, Βότση, Κηφισιά, Φοίνικα, Μηχανιώνα και Επανομή

Καλαμαριά: Ο Μητροπολίτης σε Νταλίπη, Άγιο όρος, Νέα Κρήνη, Βότση, Κηφισιά, Φοίνικα, Μηχανιώνα και Επανομή

11:04 25/7/2026

πρόγραμμα λειτουργικής κινήσεως

Θεσσαλονίκη: Σχέδια για «Γυάλινη Πινακοθήκη» στη Νέα Παραλία

Θεσσαλονίκη: Σχέδια για «Γυάλινη Πινακοθήκη» στη Νέα Παραλία

10:11 25/7/2026

για φιλοξενία εικαστικών έργων και πολιτιστικών δράσεων

Καλαμαριά: Σήμερα το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής - Γιορτή σαρδέλας και παραδοσιακό γλέντι!

Καλαμαριά: Σήμερα το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής - Γιορτή σαρδέλας και παραδοσιακό γλέντι!

09:23 25/7/2026

στο φιλόξενο Άλσος Νέας Κρήνης

Κλασικά Έπιπλα