Θεσσαλονίκη - κορονοιός: Τι δείχνουν τα λύματα αυτή την εβδομάδα

15/1/2021 18:45    η πορεία του ιικού φορτίου
Τη σταθερή διατήρηση του ιικού φορτίου των λυμάτων σε «πράσινο» επίπεδο επιβεβαιώνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα παρακολούθησης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την πιο πρόσφατη δειγματοληψία της 13ης Ιανουαρίου, για την οποία ολοκληρώθηκε σήμερα η ανάλυση και ο περιβαλλοντικός εξορθολογισμός, όλες οι μετρήσεις που  αποτιμούν και την επίπτωση της αυξημένης κινητικότητας κατά τις ημέρες των εορτών, κινούνται γύρω από το ίδιο επίπεδο, παρουσιάζοντας οριακές αυξομειώσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα παραμένει στα ίδια -σχετικά χαμηλά- επίπεδα.

«Περιμένουμε και τις αναλύσεις της επόμενης εβδομάδας για να πούμε με ασφάλεια, αν πέρασε “ ανώδυνα” και ο εορτασμός των Θεοφανίων, όπου καταγράφηκαν κάποιες περιπτώσεις συνωστισμού ατόμων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Επισήμανε, δε, πως «καθώς η Πολιτεία ετοιμάζεται για το πρώτο βήμα στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας, η εκ του αποτελέσματος πετυχημένη εφαρμογή των μέτρων που ίσχυσαν τις μέρες των γιορτών, θα πρέπει να αποτελέσει «οδηγό» για τους πολίτες, δηλαδή θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους πως όταν η χαλάρωση των περιορισμών γίνεται σε ένα πλαίσιο οδηγιών, που όλοι σέβονται και τηρούν, τότε η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και μακριά από επικίνδυνες εκπλήξεις».

«Άρα», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, «είναι σημαντικό η όποια άρση των περιοριστικών μέτρων να μη συνοδευτεί από χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, που θα πρέπει συνεχίσουν να τηρούνται απαρέγκλιτα, τουλάχιστον για όσο εξελίσσεται η διαδικασία του εμβολιασμού». 



Στο συνημμένο διάγραμμα, που δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με κόκκινο χρώμα αντιστοιχούν σε περισσότερα από 500 κρούσματα - όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ - οι μέρες που καταγράφονται με πορτοκαλί σε 100-400 κρούσματα και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Φορτωμένες μετάλλια επιστρέφουν τα χρυσά κορίτσια από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Καλαμαριά: Φορτωμένες μετάλλια επιστρέφουν τα χρυσά κορίτσια από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

22:51 11/6/2026

Ιδανικό φινάλε για τις αθλήτριες του Κολυμβητικού Ομίλου

Η Θεσσαλονίκη θα χορέψει ζεϊμπέκικο για να σπάσει το Ρεκόρ Γκίνες - Μπορούν να χορέψουν όλοι

Η Θεσσαλονίκη θα χορέψει ζεϊμπέκικο για να σπάσει το Ρεκόρ Γκίνες - Μπορούν να χορέψουν όλοι

19:29 11/6/2026

Κυριακή 14 Ιουνίου

Καλαμαριά: Στον Μητροπολίτη ο Υπουργός Μεταφορών συζήτησαν για μετρό και Πόντου

Καλαμαριά: Στον Μητροπολίτη ο Υπουργός Μεταφορών συζήτησαν για μετρό και Πόντου

19:15 11/6/2026

στο πλαίσιο της επίσκεψής του

Καλαμαριά: Προσοχή αλλάζουν δρομολόγια τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω έργων

Καλαμαριά: Προσοχή αλλάζουν δρομολόγια τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ λόγω έργων

15:05 11/6/2026

δείτε τις γραμμές που επηρεάζονται

Καλαμαριά: Παρουσίαση Βιβλίου στο Ρεμέτζο  - Της Γεωργίας Μαντζαγρή

Καλαμαριά: Παρουσίαση Βιβλίου στο Ρεμέτζο - Της Γεωργίας Μαντζαγρή

14:54 11/6/2026

«Μινυρίσματα»

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο με τη φιλαρμονική του δήμου στην πλατεία Θέρμης

Καλαμαριά: Συναυλία με ελεύθερη είσοδο με τη φιλαρμονική του δήμου στην πλατεία Θέρμης

14:33 11/6/2026

Νεανικά Μουσικά Σύνολα σε Swing και Pop Ρυθμούς

Θεσσαλονίκη: Άνδρας παρενόχλησε 16χρονες σε λεωφορείο

Θεσσαλονίκη: Άνδρας παρενόχλησε 16χρονες σε λεωφορείο

13:51 11/6/2026

Θώπευσε μία κοπέλα

Κλασικά Έπιπλα