Η Λαϊκή Συσπείρωση απαντά στον Δήμαρχο για το που πάει η Καλαμαριά

15/2/2021 20:56    Η δημοτική παράταξη
Η δημοτική παράταξη ''Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς'', με κείμενό της, απαντά στη συνέντευξη του Δημάρχου κ. Δαρδαμανέλη με τίτλο ''Που πάει η Καλαμαριά''.

Αναλυτικά το κείμενο

Σε μια συνέντευξη 13 σελίδων και πάνω από 5.200 χιλιάδων λέξεων, σε περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη το 3ο κύμα πανδημίας, ο κ. Δαρδαμανέλης, δε βρήκε ούτε μια λέξη να πει για την ανάγκη θωράκισης του συστήματος υγείας, την αναβάθμιση των Τοπικών Ιατρείων της Καλαμαριάς με μόνιμο προσωπικό.

Αντί να ζητήσει την επαναλειτουργία του πρώην Νοσοκομείου «ΠΑΝΑΓΙΑ» εν μέσω πανδημίας, προαναγγέλλει χωρίς να κοκκινίζει από ντροπή, τη μετατροπή του σε πεντάστερο ξενοδοχείο.

Μόνο μια λέξη μπορεί να εκφράσει τα αισθήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Καλαμαριάς … Ντροπή !!!

***

Παρά το ότι σε ολόκληρη τη συνέντευξή του δεν αναφέρεται ούτε σε ένα έργο που έχει υλοποιήσει, αν εξαιρέσει κανείς ότι κατάφερε τελικά να κάνει διοικητική αποβολή … στα σκυλιά, τα περιστέρια,τους διάφορους χρήστες του χώρου που ήταν μέσα στο πρώην στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ, ανακάλυψε την αιτία του κακού «στο τέρας που λέγεται ελληνικό δημόσιο». Και μάλιστα με περισσή αλαζονεία βαθμολογεί τη δουλειά του με 12 στα 10 γιατί δουλεύει πολλές ώρες.

***

Αναθεματίζει το θεσμικό πλαίσιο, που του έδωσε λίγους δημοτικούς συμβούλους, προσπερνώντας το γεγονός ότι αν και ο λαός του έδωσε ένα 23,61%, είναι αυτό το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που τον έκανε δήμαρχο!

Καταφέρεται εναντίον της απλής αναλογικής γιατί όπως λέει «δε μπορεί να εφαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα λόγω έλλειψης πολιτικής ωριμότητας». Αναιρεί όμως το επιχείρημα περί πολιτικής ανωριμότητας, όταν αναφέρει ότι «καθίσαμε στο τραπέζι και οι περισσότερες των παρατάξεων καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα περισσότερα ζητήματα και συναποφασίσαμε κάποια πράγματα …όπως και το θέμα της μαρίνας», αποδεικνύοντας έτσι ότι οι αντιδραστικές εξελίξεις απαιτούν ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις και ακριβώς αυτό εξυπηρετεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της τοπικής διοίκησης που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση Συριζα.

Η επίκληση της «κυβερνησιμότητας» στην Τοπική Διοίκηση από Δήμαρχο Καλαμαριάς και Κυβέρνηση ΝΔ χρησιμοποιείται ως πρόσχημα.

Άλλωστε όλοι τους έχουν βάλει το χεράκι τους να μετατραπούν οι Δήμοι σε μοχλό επέλασης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή τη διεύρυνση της ανταπόδοσης, την συρρίκνωση βασικών κοινωνικών δομών, την φοροεπιδρομή κ.λπ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρόκειται να ζητήσει την άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα του εκλογικού νόμου που τέθηκε στη διαβούλευση, με τη διαδικασία του επείγοντος.

***

Όσο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας που «θα μετατρέψει την Καλαμαριά σε Ριβιέρα»,ο κ. Δαδραμανέλης αποδεικνύεται ο πλέον πιστός υποστηρικτής της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης και μαζί με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, οι καλύτεροι ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το δίλημμα δεν είναι αν θα πρέπει να αξιοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο ή να μείνει η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Το πραγματικό δίλημμα είναι σε όφελος τίνος θα γίνει η αξιοποίηση: σε όφελος του λαού της Καλαμαριάς ή των «επενδυτών» για την αύξηση της κερδοφορίας των κεφαλαίων τους;

Είναι αστείο το επιχείρημα ότι με την «ανάπτυξη» θα κερδίσουν και ο λαός και το κεφάλαιο. Τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά βγαίνουν από τη δουλειά των εργαζομένων που παράγουν όλο αυτό το πλούτο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και χρόνια έχει προειδοποιήσει ότι σκόπιμα και μεθοδευμένα προωθείται η παραχώρηση «φιλέτων» του παραλιακού μετώπου  σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι ο λαός της Καλαμαριάς δεν θα ωφεληθεί σε τίποτα από αυτή την εξέλιξη.

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο που η «αξιοποίηση» του παραλιακού μετώπου ξεκινά από την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας και για τα υπόλοιπα ο κ. Δαρδαμανέλης εκφράζει απλώς ελπίδες ότι θα δρομολογηθούν λύσεις όπως: το αλιευτικό καταφύγιο, η πλαζ, το στρατόπεδο Κόδρα, η προσβασιμότητα στο χώρο, το κυβερνείο κ.λπ.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ως προαπαιτούμενο γενικά την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, τους χαμηλούς μισθούς, ωράρια λάστιχο κ.λπ., γιατί για την κερδοφορία του κεφαλαίου ότι αφορά τους εργαζόμενους αποτελούν κόστος που πρέπει να μειωθεί.

Αλήθεια, ο Δήμαρχος που θέλει ο επενδυτής να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, έχει σκεφτεί και έχει αποκαλύψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους δεκάδες Καλαμαριώτες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο; Πόσα μαγαζιά θα βάλουν λουκέτο;

Γιατί δε λέει την αλήθεια, ότι αντί να έχουμε διεύρυνση και αναβάθμιση του ελεύθερου χώρου της παραλίας αυτός θα περιοριστεί και θα είναι πλήρως εμπορευματοποιημένος, μια που προκρίνεται μέγιστη συνολική εκμετάλλευση 14.900 τ.μ. και γενικό συντελεστή δόμησης επί του συνόλου της χερσαίας ζώνης 0,194;

Ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αποκαλυπτικός…. «Για να πάρει το δημόσιο όσα χρήματα περισσότερα γίνεται, πρέπει να δώσει στον επενδυτή τη δυνατότητα να κάνει αυτό που νομίζει ότι θα του φέρει τα έσοδα που προσδοκά για τα επόμενα 40 χρόνια» !!!

***

Τέλος ο κ. Δαρδαμανέλης υπόσχεται στο μέλλον να ασχοληθεί και με τις παραμελημένες γειτονιές της Καλαμαριάς. Δεν δεσμεύεται απολύτως τίποτα για τα αναγκαία έργα που έχουν ανάγκη οι συνοικίες του Βότση – Φοίνικα – Κρήνης κ.α όπως η σχολική στέγη, η στελέχωση των τοπικών ιατρείων, η υπογειοποίηση της ανατολικής εισόδου στο Φοίνικα και η ενοποίηση της συνοικίας, η κατασκευή αθλητικών χώρων, πρασίνου, παιδικών χαρών κ.α.

Όσο για τα κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά προβλήματα, θα μπει στον «κόπο» να τα σχεδιάσει μετά τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ, και το μόνο που προτείνει από τώρα, είναι η σύσταση δημοτικής αστυνομίας ως κατασταλτικό και εισπρακτικό μηχανισμό που θα βάλει τάξη στο παρκάρισμα και θα φέρει έσοδα στο Δήμο… δηλαδή, βάζοντας το χέρι του ακόμη πιο βαθιά στη τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

***

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον αγώνα του λαού της Καλαμαριάς, τις πρωτοβουλίες σωματείων και φορέων για να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας και να επιβάλει την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου σε όφελος του λαού.

Για μας οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα, αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο το λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεων τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.



Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με την Λαϊκή Συσπείρωση

Αντωνάκης Βικέντιος      
Ντιντή Λεμονιά
Χατζή Δήμητρα



Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:52 20/3/2024

Τετάρτη 20/03 και Πέμπτη 21/03

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

Θεσσαλονίκη: 1292 παραβάσεις σημείωσε η τροχαία σε δύο μέρες!

00:00 20/3/2024

αναλυτικά στοιχεία

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

Καλαμαριά: Δεκάδες κεραίες τηλεφωνίας δίπλα στα σχολεία! Τί καταγγέλλουν οι γονείς

23:49 19/3/2024

«Όχι στις κεραίες δίπλα στα σχολεία μας»

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

23:22 19/3/2024

«Μελίνα Μερκούρη»

Κλασικά Έπιπλα