Καλαμαριά: Η ιστορική πλαζ Αρετσούς αλλάζει – Τι δηλώνει ο δήμαρχος

24/8/2021 22:33    Γιάννης Δαρδαμανέλης
Πλαζ Αρετσούς: Έχει αποτελέσει σκηνικό για θρυλικές κινηματογραφικές ταινίες, όπως «ο ατσίδας» με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τη Ζωή Λάσκαρη. Η πλαζ της Αρετσούς αρχικά, αποτέλεσε έναν χώρο υποδοχής προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής και τις δεκαετίες ’60-’70 αγαπημένο προορισμό για μπάνιο στη θάλασσα.

Η ιστορική και ξακουστή, στην Καλαμαριά, παραμένει η μοναδική οργανωμένη παραλία εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Έχει γνωρίσει την ακμή, την παρακμή και πλέον ετοιμάζεται να εκτοξευτεί και πάλι στην κορυφή των προτιμήσεων των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο.

Με τα νερά να είναι ελεγμένα και επιβεβαιωμένα καθαρά και κατάλληλα για κολύμπι, η πλαζ Αρετσούς αποτελεί προορισμό για ένα εξαιρετικό city break. Η οργανωμένη παραλία, η οποία αποτελείται από αναψυκτήριο, παιδική χαρά, συναυλιακό χώρο και θερινό σινεμά, αναμένεται να περάσει από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου στη διαχείριση του δήμου Καλαμαριάς για 35 χρόνια. «Η αρχική πρόταση που μας παρουσιάστηκε ήταν για 15ετή παραχώρηση της πλαζ με 50% επί του τζίρου. Καταφέραμε μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις να μιλάμε για 35ετή παραχώρηση στον Δήμο Καλαμαριάς, με ποσοστό 20,75% επί του τζίρου, το ελάχιστο δηλαδή ποσοστό που μπορεί να ζητήσει η ΕΤΑΔ, βάσει νόμου. Σίγουρα πρόκειται για την πλέον συμφέρουσα πρόταση, που μπορεί να καταθέσει η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου κι ελπίζω αυτό να γίνει αντιληπτό από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου και να την εγκρίνει, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε στον ΕΤΚ, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.




Ξεκαθάρισε ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της πλαζ είναι τεράστιες. «Αν υπάρξει τελικά συμφωνία, η πρώτη πενταετία θα θεωρηθεί «περίοδος χάριτος», προκειμένου να προχωρήσουμε σε μελέτες, που θα αναδείξουν αυτό το ξεχωριστό κομμάτι του Δήμου μας. Σίγουρα θα γίνουν βελτιωτικές κινήσεις στα ήδη υπάρχοντα κτήρια, στον προγραμματισμό των χρήσεων και των λειτουργιών τους και θα εξετάσουμε ποιες άλλες ανάγκες υπάρχουν. Σημαντικό πάντως για την υποστήριξη του μεγαλεπίβολου σχεδίου, είναι η εξασφάλιση της γαλάζιας σημαίας, για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσπάθειες, καθώς άρχισαν και πάλι οι μετρήσεις στα νερά, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016. Εξάλλου, τι νόημα θα είχε να μιλάμε για την ανάπτυξη της πλαζ Αρετσούς, έναν τουριστικό πια προορισμό, εάν δεν έχει ο επισκέπτης τη δυνατότητα να κολυμπήσει; Επειδή όμως είμαι άνθρωπος της πράξης, ως μηχανικός και όχι της θεωρίας, προτιμώ να εργάζομαι συστηματικά για τον στόχο μου και όχι να αιωρούμαι ανάμεσα σε υποσχέσεις που είναι κενές απέναντι στον κόσμο. Ένα βήμα κάθε φορά, αλλά βήμα σταθερό. Οι δημότες της Καλαμαριάς με εμπιστεύτηκαν κι εγώ είμαι αποφασισμένος να τους δικαιώσω», πρόσθεσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι πέτυχε εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν, μπορεί να διαχειρίστηκε αποτελεσματικά το πρότζεκτ αλλά δεν ξεχνά να παραλείψει ότι είχε στο πλευρό του όλη την τοπική κοινωνία και επιπλέον τα στελέχη της ΕΤΑΔ μπορεί να τηρούσαν σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ήταν ρεαλιστές.




Η ιστορία της πλαζ Αρετσούς

Από το 1923 έως το 1925, οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην παραθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται ανατολικά του στρατοπέδου Κόδρα και του Κυβερνείου και μέχρι την πρώην κλινική «Παναγία». Ο προσφυγικός οικισμός ονομάστηκε Αρετσού ή Ρύσιον Αλιέων. Σε φωτογραφίες εκείνης της εποχής, διακρίνονται ξύλινα παραπήγματα, απομεινάρια από τους συμμάχους που τα τοποθέτησαν για να χρησιμοποιηθούν ως χώρος αποβίβασης, απολύμανσης και αρχικής συγκέντρωσης των προσφύγων. Αυτός είναι ο λόγος που το σημείο ήταν γνωστό ως απολυμαντήρια. Από τον μεσοπόλεμο, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έκαναν εκεί τα μπάνια τους, προσεγγίζοντας από την Καλαμαριά ή με ψαρόβαρκες, καθώς η οδός Σοφούλη δεν είχε διανοιχτεί ακόμη.




O καθορισμός της παραλιακής ζώνης της Καλαμαριάς παρακολουθεί σχηματικά τη χερσαία περιοχή κατά μήκος του αιγιαλού, που ξεκινά από το Καραμπουρνάκι και φτάνει στη Νέα Κρήνη. Αυτή η περιοχή αναπτύχθηκε σε στενή σχέση πάντα με τη θάλασσα και, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, με την προοπτική της τουριστικής της αξιοποίησης. Άλλωστε, θεωρήθηκε από πολύ νωρίς, κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό σήμερα, ως ο τόπος αναψυχής της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση της τουριστικής αναμόρφωσης και αξιοποίησης της παραλίας ήταν οι ενέργειες που ξεκίνησαν το 1951, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς αποφάσισε να ανακηρύξει το Δήμο τουριστικό τόπο.


ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

eleftherostypos


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Δήμος Καλαμαριάς:  Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

Δήμος Καλαμαριάς: Βάζει στο επίκεντρο τη δημόσια υγεία

18:00 6/4/2024

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις ενημέρωσης

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

Το Thessaloniki Tuning Show έρχεται από σήμερα στη ΔΕΘ

14:20 5/4/2024

Η μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στην Βόρεια Ελλάδα

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

Δήμος Καλαμαριάς: Στηρίζει την 10 η Εθελοντική Αιμοδοσία της ΧΑΝΘ

14:11 5/4/2024

5/04 - 9:00 πμ - 6/04 - 3:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:18 5/4/2024

Παρασκευή 05/04, Σάββατο 06/04 και Κυριακή 07/04

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

Καλαμαριά: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κανόε-Καγιάκ Μεγάλων Αποστάσεων

20:15 3/4/2024

Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του ΝΑΟΚΘ, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:01 3/4/2024

Τετάρτη 03/04 και Πέμπτη 04/04

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

Ο ΟΑΣΘ ενισχύεται με ακόμη 150 λεωφορεία

20:24 1/4/2024

Πλήρως ανανεωμένος ο στόλος λεωφορείων του ΟΑΣΘ από την 1 Ιανουαρίου του 2025

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

Η Καλαμαριά τίμησε τους 57 νεκρούς των Τεμπών με μια καθηλωτική συναυλία

18:00 1/4/2024

Ένα ρέκβιεμ με τις νότες του Μότσαρτ

Κλασικά Έπιπλα