Ο άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η αναγέννηση του παραλιακού μετώπου της πόλης και πάνω στον οποίο θα στηθεί η νέα εικόνα της Θεσσαλονίκης
Με ευρεία πλειοψηφία ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας την υποβολή της πρότασης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ενοποίηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, στη σημερινή του συνεδρίαση.
Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες η Voria.gr είναι ο άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί η αναγέννηση του παραλιακού μετώπου της πόλης και πάνω στον οποίο θα στηθεί η νέα εικόνα της Θεσσαλονίκης, το νέο brand name της πόλης.
Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο θα έχει εκπονηθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, το οποίο μετά θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα και θα έχει πολύ συγκεκριμένες χρήσεις για όλη την παραλία, προκειμένου με ενιαίο σχεδιασμό να γίνουν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε από μια περιοχή εγκαταλειμμένη σε πολλά σημεία, με αποσπασματικές παρεμβάσεις σε άλλα και με πολλά προβλήματα, να γίνει το νέο «σημείο» αναφοράς για την πόλη, ο χώρος στον οποίο θα χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης και θα αποτελεί την προμετωπίδα της για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η κοινή πρωτοβουλία της διοίκησης της Περιφέρειας με το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τους παράκτιους Δήμους (Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θέρμης και Θερμαϊκού), ανακοινώθηκε μόλις τον προηγούμενο Νοέμβριο, με στόχο, όπως είπε, «να βάλουμε τάξη στο θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, να καταργήσουμε την ασυνέχεια δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο 40 χιλιομέτρων από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι, αξιοποιώντας το παραλιακό μέτωπο προς όφελος της πόλης, της τοπικής κοινωνίας και των συμπολιτών μας, δημιουργώντας παράλληλα τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης».
«Μέσα σε μόλις έξι μήνες είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε στο υπουργείο Περιβάλλοντος το αίτημα για την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου. Με την έγκριση της υποβολής του αιτήματος για την εκπόνηση του Σχεδίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο κάνουμε το πρώτο σημαντικό βήμα για την ενοποίηση, ανάπλαση, προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση όλου του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας τη νέα ταυτότητά της. Καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί όλους αυτούς τους μήνες, η ομάδα των υπηρεσιακών μας στελεχών με την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, προχώρησαν τάχιστα τόσο τα διοικητικά βήματα που απαιτούνται, όσο και τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρη Μπίλλια και τα στελέχη του Επιμελητηρίου, για την ουσιαστική συνεισφορά τους σε αυτή την προσπάθεια «για να καταγραφούν όλες οι ανάγκες και να συμπεριληφθούν οι προτάσεις των Δήμων στο Σχέδιο, έτσι ώστε το τελικό περιεχόμενο να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».
Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο ως «κορυφαίο αναπτυξιακό έργο για την Κεντρική Μακεδονία», που υλοποιείται κατόπιν της κατάθεσης των προτάσεων των τοπικών κοινωνιών, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών και να έχει τη συναίνεση των τοπικών αρχών. «Η πρόταση που υποβάλλουμε στο Υπουργείο περιλαμβάνει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες που οι ίδιοι οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες προτάσσουν για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου. Η συνεργασία μας με τους Δήμους, αλλά και το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Δήμοι ήταν έτοιμοι με συγκεκριμένες προτεραιότητες, υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στο να καταφέρουμε να είμαστε έτοιμοι τόσο σύντομα», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, επισήμανε ότι «το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο περιλαμβάνει όλη την παραλιακή ζώνη από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού (περιοχή Καλοχωρίου) έως το Μεγάλο Έμβολο, στο Αγγελοχώρι. Σε αυτή τη ζώνη σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν στο δυτικό τμήμα βιομηχανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών προϊόντων, ενώ το ανάπτυγμα της ενιαίας ζώνης διακόπτεται από τις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ και το αεροδρομίου 'Μακεδονία'».
Τα τρία βήματα που έγιναν με την υπερψήφιση της εισήγησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρη Μπίλλια, είναι:
-Κίνηση της διαδικασίας για την εκπόνηση του Σχεδίου.
-Άμεση υποβολή αιτήματος για την προέγκριση του Σχεδίου προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-Ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την εκπόνηση της μελέτης για το Σχέδιο από τη Γενική Διεύθυνση Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας.
Ο κ. Γιουτίκας περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση της παράκτιας ζώνης ανά Δήμο και εξήγησε ότι «στόχος είναι η δημιουργία ενός παραλιακού μετώπου που θα γίνει πόλος ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας και η αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών. Μια συνεχής παράκτια ζώνη από το Καλοχώρι ως την Αγία Τριάδα, με ισόρροπα κατανεμημένη ανάπτυξη, που θα αναδεικνύει και θα ενισχύει τη μοναδικότητα, όσον αφορά τη χωροθέτησή της. Στόχος είναι το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης να αποκτήσει το μητροπολιτικό χαρακτήρα, ο οποίος ενισχύεται με αντίστοιχου επιπέδου προτάσεις, όπως Μητροπολιτικό Δυτικό Πάρκο, Ανατολικό Μητροπολιτικό Πάρκο –Βοτανικός Κήπος, υπερτοπικές κεντρικές λειτουργίας για την ανάδειξη του Δυτικού Επιχειρηματικού Κέντρου, Ανατολικό Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αθλητισμού».
«Επιτέλους σε αυτή την πόλη βρήκαμε και κάτι που μας ενώνει», δήλωσε ο κ. Μπίλλιας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα έργα αστικής αναβάθμισης που θα γίνουν στο πλαίσιο του Σχεδίου θα κάνουν την πόλη πόλο έλξης τουριστών και επιχειρηματιών ενώ οι πολίτες θα απολαμβάνουν διαδρομές που θα δώσουν περιβαλλοντική αξία στην πόλη.
Ο Α' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, έδωσε βαρύτητα στην ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των χώρων του ΟΛΘ και του αεροδρομίου, που όμως εξαιρούνται του Ειδικού Χωρικού.
Να υλοποιηθεί το σχέδιο το συντομότερο ζήτησαν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης και Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα και ζητήματα των δήμων τους. Ο κ. Κυρίζογλου είπε ότι είναι ευχής έργο το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό η εξυγίανση και ανάπλαση του Δενδροποτάμου και των βυρσοδεψείων, ο κ. Μπακογλίδης τόνισε την ανάγκη στον ενιαίο χώρο να περιληφθεί και το στρατόπεδο Κόδρα και ο κ. Φωτόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει τάχιστα να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις και να μη μείνει στα χαρτιά ένας τόσο σπουδαίος σχεδιασμός.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Περιφέρειας Πρωταθλήτριας», Θανάσης Μπασδάνης, δήλωσε θετικός για την προσπάθεια επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει εικόνα για το κόστος το εγχειρήματος.
Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου είναι ελάχιστα ως καθόλου προσβάσιμο στους πολίτες και τόνισε ότι στον σχεδιασμό βαρύνουσα συμμετοχή πρέπει να έχουν οι τοπικές κοινωνίες, επιμένοντας ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη οικολογική ευαισθησία, αλλά και περιορισμός των συμφερόντων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων επί του παραλιακού μετώπου.
Ο εποκεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Νίκος Χρυσομάλλης, χαρακτήρισε το Σχέδιο μεγαλεπήβολο και δήλωσε θετικός στο να δοθεί το «πράσινο φως», επιφυλασσόμενος πάντως για την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου και το κόστος του.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, δήλωσε επίσης θετικός στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας, όμως προέβλεψε δυσκολίες και συγκρούσεις στην πορεία των έργων.
Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βασίλης Ρέβας, δήλωσε αντίθετος στο Σχέδιο, διότι όπως είπε αποτυπώνει την αντιλαϊκή πολιτική για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τόνισε την ανάγκη για την εξασφάλιση υποδομών και ελεύθερων χώρων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του λαού.
Θετική στο Σχέδιο δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, χαρακτηρίζοντάς τη εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση.
Το Σχέδιο καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη», Δαμιανός Ανδρέου.