Έρχεται προκήρυξη για 1.800 προσλήψεις στην Υγεία

19/9/2017 16:34    ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΞΑΝΘΟΥ
Τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον 75 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι δυνατό να λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με μόνη προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθουν άμεσα και οι τυπικές διαδικασίες πρόσληψης κυρίως των γιατρών, καθώς οι χώροι υπάρχουν, διατύπωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες ψηφίσθηκαν πρόσφατα.

«Ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις 600 γιατροί και με μια καλή διανομή τους μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, να θέσουμε δηλαδή σταδιακά σε λειτουργία αρκετές μονάδες σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο, αιτία για την μη επαρκή ανταπόκριση των γιατρών στην προκήρυξη είναι η μεγάλη φυγή 17.500 επαγγελματιών στο εξωτερικό, αλλά και το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί κίνητρα για απασχόληση 1.400 επικουρικών γιατρών και 1.000 μονίμων από προηγούμενες προκηρύξεις.

Υπάρχει μία «δεξαμενή» από την οποία απορροφούνται ετησίως 200 γενικοί γιατροί, τόνισε ο κ. Ξανθός και επισήμανε ότι για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ υπήρξε πολύ καλή ανταπόκριση στα μεγάλα αστικά κέντρα και από τους παιδίατρους. «Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 80% όσων γιατρών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις ΤΟΜΥ, είναι νέοι γιατροί κάτω των 40 ετών» τόνισε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η εξεταστική περίοδος, από την οποία θα προκύψουν νέοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι στους οποίους, θα δοθεί δυνατότητα να στελεχώσουν τις νέες δομές. «Το νέο μοντέλο υπερβαίνει την ιατροκεντρικότητα του συστήματος. Οι υποδομές στηρίζονται στη συνεργατικότητα. Στόχος τους είναι κυρίως η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση της ασθένειας» είπε ο υπουργός, ο οποίος «επιτέθηκε» στους Ιατρικούς Συλλόγους για την κατευθυνόμενη από την αντιπολίτευση, όπως είπε, κριτική που ασκούν για συγκεκριμένα σημεία του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Οι ιατρικοί Σύλλογοι αποτελούν εργαλείο της αντιπολίτευσης για να κάνουν κριτική. Η ΝΔ αισθάνεται πιο ασφαλής να κάνουν αντιπολίτευση οι Ιατρικοί Σύλλογοι» είπε και τους κατηγόρησε ότι εκπροσωπούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Ξανθός απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «η αντιπολίτευση δεν θέλει και δεν πιστεύει στην ισότητα και την καθολικότητα της Υγείας».

Όσον αφορά τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είπε: «Δεν έχουμε ιδεοληψίες, ο ιδιωτικός τομέας θα έχει συμπληρωματικό ρόλο. Θα τον αξιοποιούμε όπου έχουμε σχεδιάσει και όπου τον χρειαζόμαστε».

Έως το τέλος του έτους, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, αναμένεται ένα νέο νομοσχέδιο και για τη θεσμική αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Θα περιλαμβάνει αλλαγές στους κανονισμούς των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τη χωροταξία των ΥΠΕ, τη διοίκηση του συστήματος με διαφάνεια, δημοκρατία, συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διασύνδεση των δομών.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι επίκειται προκήρυξη 1.800 θέσεων επικουρικών γιατρών για ειδικά τμήματα, όπως επειγόντων περιστατικών, τις υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας).




 ΑΠΕ- dikaiologitika
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Εργασίες αύριο στην Εθνικής Αντιστάσεως - Ρυθμίσεις της τροχαίας

Καλαμαριά: Εργασίες αύριο στην Εθνικής Αντιστάσεως - Ρυθμίσεις της τροχαίας

17:50 25/5/2026

Εργασίες συντήρησης δικτύου οδικού ηλεκτροφωτισμού

Καλαμαριά: «Τα Παιδιά Μας Ενώνουν» Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και χορό με ελεύθερη είσοδο!

Καλαμαριά: «Τα Παιδιά Μας Ενώνουν» Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και χορό με ελεύθερη είσοδο!

16:50 25/5/2026

Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς

Αράπογλου σε Γράψα: ''απόψε η Καλαμαριά κάνει μια στάση εδώ'' (φωτο)

Αράπογλου σε Γράψα: ''απόψε η Καλαμαριά κάνει μια στάση εδώ'' (φωτο)

11:56 25/5/2026

αφιέρωμα στον σπουδαίο στιχουργό

Καλαμαριά: Μαθητές νηπιαγωγείου φύτεψαν λουλούδια και ομόρφυναν το σχολείο (φωτο)

Καλαμαριά: Μαθητές νηπιαγωγείου φύτεψαν λουλούδια και ομόρφυναν το σχολείο (φωτο)

11:42 25/5/2026

Μικρά χέρια, μεγάλη αγάπη για το περιβάλλον

Καλαμαριά: Έκτακτη διακοπή νερού σε εξέλιξη

Καλαμαριά: Έκτακτη διακοπή νερού σε εξέλιξη

11:30 25/5/2026

ενημέρωση της ΕΥΑΘ

Καλαμαριά: Ο Μαραθώνας ανέβηκε κατηγορία - Γιορτάζει ιδανικά τα 100 χρόνια του

Καλαμαριά: Ο Μαραθώνας ανέβηκε κατηγορία - Γιορτάζει ιδανικά τα 100 χρόνια του

11:19 25/5/2026

πήρε το εισιτήριο της επανόδου στην Α1 κατηγορία

Πέθανε η Γωγώ Μαστροκώστα - ''Έμαθα για τον καρκίνο μόλις γέννησα την κόρη μου!''

Πέθανε η Γωγώ Μαστροκώστα - ''Έμαθα για τον καρκίνο μόλις γέννησα την κόρη μου!''

10:55 25/5/2026

Θλίψη προκάλεσε ο θάνατος της

Κλασικά Έπιπλα