Το πρώτο στην Ευρώπη «Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού» ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΑΠΘ και με απώτερο στόχο την ανάδειξη νέων προοπτικών βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Δρόμου του Μεταξιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί διεπιστημονικού χαρακτήρα μελέτη και έρευνα σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΑΠΘ, το «Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Κέντρο Τουρισμού του Δρόμου του Μεταξιού» ιδρύθηκε με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού.
Μάλιστα, ήδη μπήκαν "στα σκαριά" οι αμέσως επόμενες δράσεις του Κέντρου, που είναι η σύναψη μνημονίου αλληλοκατανόησης (MoU) με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η υποβολή φακέλου για τη διεκδίκηση της φιλοξενίας του 8th International UNWTO Silk Road Meeting στη Θεσσαλονίκη, η διοργάνωση Θερινού Σχολείου στο ΑΠΘ τον Ιούνιο του 2018, η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης, όπως με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, και η υποβολή προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Η πρώτη συνεδρίαση των μελών του Κέντρου πραγματοποιήθηκε χτες, υπό την προεδρία του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Περικλή Μήτκα, ενώ σε σώμα συγκροτήθηκε το επταμελές διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Στέλλα Κωστοπούλου.
«Η χώρα μας και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη έχουν κομβική θέση, γεωγραφικά και ιστορικά, στον Δρόμο του Μεταξιού, καθώς, επίσης, και στην πρωτοβουλία της Κίνας "Μια Ζώνη-Ένας Δρόμος"’, για την ανασύσταση του χερσαίου και θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, την ενοποίηση διαφορετικών αγορών και τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου οικονομικής περιφερειακής συνεργασίας, που θα ευνοήσει τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε και θα λειτουργήσει το νεοσύστατο Κέντρο» επισήμανε η κα Κωστοπούλου.