Επιχείρηση πρόληψης των πυρκαγιών του… φθινοπώρου

20/9/2017 11:05     Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Με αυτή την γνωστή λαϊκή ρήση θα μπορούσε να περιγράφει η πρωτοβουλία στα μέσα Σεπτεμβρίου, για την απομάκρυνση τεσσάρων χιλιάδων τόνων ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων, που εγκυμονούν κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς, από σημεία εφαπτόμενα με κατοικημένες περιοχές.
 
Η επιχείρηση απομάκρυνσης θα γίνει με ευθύνη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και μετά από διαδικασίες που διηνήργησε το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε σήμερα, κατά πλειοψηφία, τη σχετική απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, για τη διάθεση των σχετικών πόρων.
 
Σύμφωνα με την κ. Πατουλίδου, η Μητροπολιτική Ενότητα ενημερώθηκε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον εντοπισμό ογκωδών αντικειμένων, απορριμμάτων και άλλων υλικών επικίνδυνων για την εκδήλωση πυρκαγιάς σε συγκεκριμένα σημεία συγκεκριμένων δήμων.
 
«Η Πυροσβεστική υπέδειξε τα πιο επικίνδυνα σημεία. Ξεκινήσαμε όλη τη διαδικασία σε συνεργασία με τους δήμους, από τους οποίους ζητήσαμε να τα απομακρύνουν. Κάποιοι από τους δήμους απάντησαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα. Μόνο ο Δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω της εγγύτητας με το Σέιχ Σου, απομάκρυνε κάποια επικίνδυνα υλικά, ενώ κάποιοι άλλοι δήμοι απάντησαν ότι θα προχωρήσουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων» ανέφερε η κ. Πατουλίδου.
 
Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι από την ποσότητα των 30.000 τόνων, στην οποία υπολογίζονται συνολικά αυτά τα απόβλητα, θα απομακρυνθούν άμεσα οι 4.000 τόνοι, καθώς οι εν λόγω ποσότητες θεωρούνται επικίνδυνες για την εκδήλωση αστικής, χορτολιβαδικής και δασικής πυρκαγιάς σε περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. «Εννοείται ότι δεν μπαίνουμε να κάνουμε τη δουλειά των δήμων, αλλά μπαίνουμε στη διαδικασία να καθαρίσουμε τα πλέον επικίνδυνα, καθώς οι θερμοκρασίες είναι ακόμη υψηλές και η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 30 Οκτωβρίου» πρόσθεσε.
 
Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή, υπογράμμισε ότι αν ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά στα σημεία που έχουν χαρακτηριστεί περισσότερο επικίνδυνα και καούν και σπίτια, τότε το θέμα δεν αφορά, πλέον, μόνο την ευθύνη των δήμων να κάνουν τους σχετικούς καθαρισμούς, αλλά και τον ρόλο της πολιτικής προστασίας. «Θέλουμε να προφυλάξουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών σε περιοχές που εφάπτονται με κατοικημένες περιοχές» σημείωσε.
 
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» εξέφρασε επιφυλάξεις, επισημαίνοντας ότι δεν τεκμηριώνεται η αρμοδιότητα της Περιφέρειας για τη σχετική ευθύνη, καταλόγισε ευθύνες στους δήμους και τόνισε ότι οι καθαρισμοί έπρεπε να γίνουν νωρίτερα. Για καθυστερήσεις έκανε λόγο ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω», ενώ λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια».
 


makthes
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki