Καλαμαριά: Με εντολή Αράπογλου σταματούν οι εργασίες στο παραλιακό μέτωπο

16/2/2024 21:10     Στα άκρα οδηγείται η υπόθεση

Την εντολή ώστε να ακυρωθούν τροποποιητικές άδειες δόμησης και στη συνέχεια να επιβληθεί παύση εργασιών στα οικόπεδα που χτίζονται στο Καραμπουρνάκι έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του Χάρη Δημαρά και της Parallaxi, η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, στην Πολεοδομία Καλαμαριάς.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των παρατάξεων και πολιτιστικών φορέων της πόλης, αποφάσισε να κάνει χρήση του δικαιώματος του «εντέλλεσθαι» προς την πολεοδομία, ώστε να σταματήσει η δόμηση στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει καμία αντίδραση ακόμη από την Υπηρεσία για το αν θα προχωρήσει ή όχι στην συγκεκριμένη πράξη.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθμίζεται ότι οι άδειες  στον χώρο Θ. Σοφούλη – Ναβαρίνου – Κολχίδος εκδόθηκαν νόμιμα, πριν το ΓΠΣ του 2015, αλλά μετά από προσφυγές του δήμου και παρά την δικαίωση των ιδιοκτητών από το Εφετείο, η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο Επικρατείας του οποίου η απόφαση, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, μπορεί να αποτελέσει βάση προκειμένου να τεθεί θέμα εγκυρότητας των αδειών. Σύμφωνα με το Πολεοδομικό Σχέδιο του ΄15 άλλωστε το σημείο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, ενώ οι αποφάσεις που είχαν στα χέρια τους οι ιδιοκτήτες είχαν εκδοθεί από το ΄14,  με το χτίσιμο να αρχίζει πέρυσι.

Ο Δήμος Καλαμαριάς έχει ήδη αποφασίσει και έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια ώστε να εκδοθεί τιμή μονάδας για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση των οικοπέδων έκτασης δύο στρεμμάτων.

Οι νομικοί που υποστήριξαν την θέση του δήμου στο ΣτΕ, έχουν αποφανθεί ότι η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου μπορεί να προσχωρήσει άμεσα στην ανάκληση των αδειών, κάτι που δεν έχει συμβεί, καθώς η επικεφαλής της Υπηρεσίας Δόμησης, αρνήθηκε να αποδειχτεί τη συγκεκριμένη εισήγηση, υποστηρίζοντας ότι νομικά είναι εκτεθειμένη. 

Η νομική υπηρεσία του Δήμου προχώρησε σε νομικές γνωμοδοτήσεις στην ΥΔΟΜ να θέσει σε παύση τις οικοδομικές άδειες μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων στο διοικητικό δικαστήριο,  ωστόσο δεν άλλαξε κάτι, για να φτάσουμε στην απόφαση της δημάρχου να δώσει εντολή για παύση εργασιών.

Η πλευρά των οικοπεδούχων έχει ήδη αρχίσει τις νομικές κινήσεις στέλνοντας εξώδικο και η υπόθεση είναι βέβαιο πως θα ξεκαθαρίσει στο δικαστικό μέτωπο. Ωστόσο θα έχει ιδιαίτερη σημασία στο αν η δημοτική αρχή σε αυτή την φάση μπορεί να πετύχει την παύση εργασιών ή αν θα συνεχιστεί η δόμηση όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τα δύο αυτά οικόπεδα, στο μάτι του κυκλώνα της τσιμεντοποίησης βρίσκεται και το παραλιακό οικόπεδο της ακτής Ντοβίλ, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα όπως και παραλιακό οικόπεδο δίπλα στο πρώην νοσοκομείο Παναγία.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 6/7/2025

Κυριακή 6/7

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο θεατράκι του Porto Valitsa

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο θεατράκι του Porto Valitsa

19:00 5/7/2025

Σάββατο 26/7

Εκτεταμένος καθαρισμός στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς

Εκτεταμένος καθαρισμός στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς

17:00 5/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει τις εντατικές δράσεις καθαριότητας

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

14:00 5/7/2025

Σάββατο 5/7

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 5/7/2025

Σάββατο 5/7

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

Ημέρες Θεάτρου 2025 με δωρεάν είσοδο

13:00 4/7/2025

Παρασκευή 4/7

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μιχάλη Χουρδάκη για τη σχολική στέγη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Μιχάλη Χουρδάκη για τη σχολική στέγη

11:16 4/7/2025

Και τις μαθητικές κατανομές στον Δήμο Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 4/7/2025

Παρασκευή 4/7

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

Θερινός Δημοτικός κινηματογράφος “cine AYRA”

20:00 3/7/2025

Σήμερα έως και Τετάρτη 9 Ιουλίου

Ο Δήμος Καλαμαριάς παρέλαβε δωρεάν ένα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης

Ο Δήμος Καλαμαριάς παρέλαβε δωρεάν ένα νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης

17:41 3/7/2025

Mε ένα ολοκαίνουριο απορριμματοφόρο αποκλειστικά για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών

Κλασικά Έπιπλα