Καλαμαριά - Νοτοπούλου: Θέλουν να κάνουν το Παλατάκι, ξενοδοχείο!

26/2/2024 20:42    Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
"Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας", αναφέρει η Κατερίνα Νοτοπούλου σε ανακοίνωση της, σχετικά με την απάντηση που έλαβε σε ερώτηση της, σχετικά με το Κυβερνείο στην Καλαμαριά.

Όπως αναφέρει η κα Νοτοπούλου: "Την 01.02.2024 καταθέσαμε ερώτηση προς τα Υπουργεία 1)Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και 2)Εσωτερικών με θέμα τη διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου (Παλατάκι) στην Καλαμαριά με αφορμή την απελπιστική εικόνα που παρουσιάζει, αφημένο στη φθορά του χρόνου.

Στην απάντησή του, το Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επισυνάπτει απάντηση της ΕΤΑΔ, η οποία επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας.

Γίνεται αναφορά στη μελέτη σκοπιμότητας του Οκτωβρίου του 2020 στην οποία «Εξετάστηκαν οι χρήσεις (1) πολυτελούς Ξενοδοχείου και (2) πολυχώρου διασκέδασης & πολιτισμού», στον Προϋπολογισμό Αποκατάστασης του Μαρτίου 2023 όπου «προϋπολογίστηκε κόστος μελετών & εργασιών αποκατάστασης στο συνολικό ποσό των 10.463.068€...

Ως σενάριο λήφθηκε υπόψη η επανάχρηση με χρήσεις Πολιτισμού & Εστίασης. Ο χρόνος υλοποίησης της κατασκευής προβλέπεται σε 20 μήνες» καθώς επίσης και στη μελέτη σκοπιμότητας του Απριλίου 2023 όπου αναφέρεται ότι «Η μελέτη που εκπονήθηκε με βάση την προκαταρκτική κοστολόγηση, εκτιμά χρόνο ολοκλήρωσης του έργου (διαδικασία αδειοδοτήσεων, εκπόνηση μελετών και εργασίες) σε περίπου 35 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη ως προς τις ενδεχόμενες χρήσεις του ακινήτου, ως χώρου πολιτισμού, εστίασης και αναψυχής».

Όπως φαίνεται από την απάντηση της ΕΤΑΔ, η πρόταση του Τομέα Μακεδονίας Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών που είχαμε καταθέσει το 2019 μένει στα αζήτητα, για τη δυνατότητα αξιοποίησης του Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, με μετατροπή του σε μουσείο διασποράς, στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί και η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ταυτόχρονα όμως, να γίνει κέντρο του μητροπολιτικού οργανισμού μουσείων και τη λειτουργία του και ως «Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου».

Σημειώνουμε ότι με την απάντησή του στην ερώτησή μας το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης) δηλώνει αναρμόδιο, όταν είναι γνωστό ότι αυτό έχει τα «κλειδιά» ως χρήστης. Τουλάχιστον εμείς έτσι παραδώσαμε το 2019.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της ΕΤΑΔ για μετατροπή του Κυβερνείου σε ξενοδοχείο ή/και εστιατόριο βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων και των κινημάτων των πολιτών, που είναι ν’ αποδοθεί αυτός ο χώρος στην τοπική κοινωνία, με τρόπο που θα προάγεται ο πολιτισμός, διατηρούμενης ταυτόχρονα της ιστορικότητας του εμβληματικού αυτού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου.

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μαζί με την τοπική κοινωνία, τους εκπροσώπους της και τους πολίτες προκειμένου να προασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ιστορικού Κυβερνείου και στην εξεύρεση τρόπου αξιοποίησής του που θα σέβεται την ιστορικότητά του".



Επόμενο Προηγούμενο
 

Οι Beatles κέρδισαν μετά από δεκαετίες το πρώτο τους Grammy

Οι Beatles κέρδισαν μετά από δεκαετίες το πρώτο τους Grammy

12:41 4/2/2025

Στην 67η τελετή απονομής των Βραβείων Grammy

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 4/2/2025

Τρίτη 4/2

Το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς στο επίκεντρο της τρίτης δημόσιας διαβούλευσης για τον δημόσιο χώρο

Το εμπορικό κέντρο της Καλαμαριάς στο επίκεντρο της τρίτης δημόσιας διαβούλευσης για τον δημόσιο χώρο

15:03 3/2/2025

Δευτέρα 3/2 στις 19:00

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

10:00 3/2/2025

Δευτέρα 3/2

«ΒΙΑ/ΖΩ» στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

«ΒΙΑ/ΖΩ» στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

20:00 2/2/2025

Η θεατρική παράσταση-ανθολογία «ΒΙΑ/ΖΩ»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 2/2/2025

Κυριακή 2/2

Πάμε θέατρο στην Καλαμαριά

Πάμε θέατρο στην Καλαμαριά

19:00 1/2/2025

Μεγάλες παραστάσεις, σπουδαίοι ερμηνευτές στα Δημοτικά Θέατρα της πόλης

ΟΑΣΘ: Αλλάζει το ωράριο στη γραμμή Χ2

ΟΑΣΘ: Αλλάζει το ωράριο στη γραμμή Χ2

15:00 1/2/2025

Μισή ώρα νωρίτερα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 1/2/2025

Σάββατο 1/2

Παράταση στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 60 δόσεις στον Δήμο Καλαμαριάς

Παράταση στη ρύθμιση οφειλών σε έως και 60 δόσεις στον Δήμο Καλαμαριάς

17:55 31/1/2025

Κλασικά Έπιπλα