Καλαμαριά: Το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει επενδυτές για την μαρίνα της Αρετσούς, στις Κάννες!

15/3/2024 22:38    Τα 11 ακίνητα που παρουσιάζει το ΤΑΙΠΕΔ
Φωτογραφία - Ο Δημήτρης Πολίτης με φόντο τη μαρίνα Καλαμαριάς

Καραθώνας, Τατόι, Βασιλίτσα και Φυλή, είναι τα πιο εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία που παρουσιάζει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και ο επικεφαλής της, Δημήτρης Πολίτης, στην έκθεση MIPIM 2024, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στις Κάννες της Γαλλίας. Το ΤΑΙΠΕΔ στη διακεκριμένη αυτή έκθεση παρουσιάζει τα προαναφερόμενα ακίνητα, μαζί με άλλα εννέα, με στόχο να βρει πιθανούς επενδυτές που θα τα αναπτύξουν.

Συνολικά τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον 20 συναντήσεις με επενδυτές, αλλά και εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων κ.λπ., προκειμένου να προχωρήσει η αξιοποίηση 11 εμβληματικών ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα ακίνητα:

Αγ. Τριάδα (Θεσσαλονίκη), συνολικής έκτασης 161 στρεμμάτων,
Ασπροβάλτα (Θεσσαλονίκη), συνολικής έκτασης 300 στρ.,
Καραθώνας (Αργολίδα), συνολικής έκτασης 1.912 στρ.,
Κρυοπηγή (Χαλκιδική) έκτασης 117 στρ.,
Ποσείδι (Χαλκιδική), έκτασης 290 στρ.,
Τατόι (πρ. Βασιλικό Ανάκτορο, Αττική), 11.407 στρ.,
Βασιλίτσα (Χιον. Κέντρο, Γρεβενά), έκτασης 6.200 στρ.,
Υπάτη (Ιαματική Πηγή, Φθιώτιδα), έκτασης 900 στρ.,
Φυλή (εμπορευματικό κέντρο, Αττική) έκτασης 450 στρ.,
Στρ. Γκόνου (εμπορευματικό κέντρο, Θεσσαλονίκη) συνολικής έκτασης 672 στρ.
Καλαμαριά (Μαρίνα, Θεσσαλονίκη), έκτασης 76,21 στρεμμάτων.

Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης Μανδραβέλης στο powergame, το σύνολο της έκτασης των ακινήτων που αναζητεί αξιοποίηση ξεπερνά τις 22,5 χιλ. στρέμματα, με τη μερίδα του λέοντος ν’ αφορά το Τατόι και το πρώην Βασιλικό Ανάκτορο (11,4 χιλ. στρέμματα). Εκεί, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνονται 55 διατηρητέα κτίρια, εκ των οποίων τα 24 θα αποκατασταθούν από ιδιώτη επενδυτή με σύμβαση παραχώρησης και θα χρησιμοποιηθούν ως ξενοδοχεία, εστιατόρια, ξενώνες, οινοποιεία και κέντρο ιππασίας.

Απώτερος στόχος είναι το πρώην βασιλικό κτήμα να μετατραπεί σε πολιτιστική, ψυχαγωγική και αθλητική εστία, που θα προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες σε ετήσια βάση. Επομένως επιδίωξη είναι το πρώην Βασιλικό Ανάκτορο στο Τατόι να καταστεί ένας προορισμός αναψυχής για όλες τις εποχές, κατάλληλος για τουριστικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η δεύτερη πιο σημαντική αξιοποίηση είναι εκείνη του Καραθώνα. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ακίνητο, πολύ κοντά στην Αθήνα (100 χλμ.) και δίπλα στο ιστορικό Ναύπλιο (4 χλμ.). Το ακίνητο έχει έκταση 1.912 στρέμματα, αντιστοιχεί δηλαδή σε ένα μικρό Ελληνικό, με ακτογραμμή 4,2 χλμ. και ικανότητα αξιοποίησης 81.000 τ.μ.

Η τρίτη πιο σημαντική ανάπτυξη είναι αναμφίβολα το κέντρο Logictics στη Φυλή, που θα φιλοξενήσει όλες τις μεταφορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στον Ελαιώνα. Πρόκειται για ένα έργο που θα καταστήσει πιο αποτελεσματικές και πιο «πράσινες» τις εμπορευματικές μεταφορές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, παράλληλα με την ανακούφιση που θα προσφέρει στο κυκλοφοριακό του ευρύτερου αστικού ιστού της Αττικής. Το έργο αυτό αναμένεται να προκηρυχθεί σύντομα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σημειώνεται ότι απ’ όλα τα 11 προαναφερόμενα ακίνητα που θέλει τώρα να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, το πρώτο που έχει βγει σε διαδικασία αξιοποίησης είναι εκείνο της Αγ. Τριάδας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Ο διαγωνισμός υποβολής προσφορών δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και προβλέπει την αξιοποίηση του ομώνυμου camping της Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, glamping (glamorous camping) κ.ά. δραστηριότητες αναψυχής.

Το ακίνητο εκτείνεται σε 161 στρέμματα, εκ των οποίων τα 22,5 στρέμματα είναι δάσος κι επομένως η αξιοποιήσιμη έκταση είναι διαθέτει 139 στρέμματα. Διαθέτει ακτογραμμή μήκους 600 μέτρων και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές έως 13 Ιουνίου 2024.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

Ο Yngwie Malmsteen Live στη Θεσσαλονίκη στη Μονή Λαζαριστών

18:10 29/7/2025

Πέμπτη 7/8

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

Ο Πασχάλης στο The Piazza Project

15:29 29/7/2025

Παρασκευή 1/8

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

Παρέμβαση της Δημάρχου Καλαμαριάς στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ

11:24 29/7/2025

Για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 29/7/2025

Τρίτη 29/7

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

«Μίκης Θεοδωράκης και Σταύρος Κουγιουμτζής: Βίοι Παράλληλοι»

20:00 28/7/2025

Δύο μεγάλες συναυλίες έρχονται στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

Καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση υπόγειων και πράσινων κάδων στην Καλαμαριά

16:05 28/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει με συνέπεια τις εντατικές εργασίες καθαρισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 28/7/2025

Δευτέρα 28/7

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

ΚΘΒΕ: Η «Μήδεια» του Μποστ στο Θέατρο Δάσους

20:00 27/7/2025

Πέμπτη 31/07

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

Με ανανεωμένη όψη στην 89η ΔΕΘ ο Πύργος του ΟΤΕ

13:10 27/7/2025

Κατεβαίνουν οι σκαλωσιές

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 27/7/2025

Κυριακή 27/7

Κλασικά Έπιπλα