Η Καλαμαριά ενωμένη λέει και πάλι «όχι» στον αποκλεισμό της από τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου

14/5/2025 17:06    Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα
Ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ψήφισε κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που για ακόμη μία φορά αποκλείει την Καλαμαριά από τους σχεδιασμούς.

Το νέο ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου, το δεύτερο μετά το 2022, ήταν μονόδρομος καθώς από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, συνεχίζουν να εξαιρούνται μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς. Και μάλιστα, σημεία όπως η Σοφούλη, το Κόδρα, η Μαρίνα της Αρετσούς και η Σχολή Δικαστών, που είναι στην πράξη, αλλά και την συνείδηση ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της, τόποι ταυτόσημοι με τη θάλασσα.

Η Καλαμαριά της θάλασσας, με ακτογραμμή 5,5 χιλιομέτρων, συνεχίζει να αγνοείται προκλητικά, τρία χρόνια μετά την προηγούμενη διαβούλευση, παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις και παρεμβάσεις που έχει καταθέσει επανειλημμένα. Είναι σαφές πως το παρόν σχέδιο δεν περιλαμβάνει, ούτε σέβεται τις ανάγκες και την ταυτότητα της πόλης μας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά ότι η Καλαμαριά «περισσεύει» από τον κεντρικό σχεδιασμό.

Ούτε λευκή επιταγή πρόκειται να δώσουμε, ούτε θα συναινέσουμε σε ένα σχέδιο που μας υποβαθμίζει και μας ακυρώνει.

Η Καλαμαριά ενωμένη στέλνει καθαρό μήνυμα: η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου χωρίς την Καλαμαριά είναι μια ελλιπής και άδικη επιλογή, στην οποία δεν θα μείνουμε θεατές.

«Το ΕΠΣ για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τον Δήμο Καλαμαριάς, τον τόπο της θάλασσας και της ιστορίας. Η Καλαμαριά, με τη μοναδική διπλή αστική ακτή στην Ελλάδα, δεν είναι μία ακόμη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος∙ είναι εμβληματική περιοχή της ταυτότητας του Θερμαϊκού. Η συνεχιζόμενη αγνόηση των προτάσεών της και του αποκλεισμού περιοχών της από τον σχεδιασμό συνιστά απαράδεκτη υποβάθμιση της ίδιας της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου.

Ο Δήμος Καλαμαριάς απαιτεί την πλήρη ένταξη όλων των παραλιακών ζωνών του στο ΕΠΣ και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεών του για ενιαία, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ιστορική και πολιτιστική συνέχεια και η ισότιμη και δημόσια πρόσβαση των πολιτών, δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Ο Δήμος είναι έτοιμος για ουσιαστική συνεργασία, αλλά δηλώνει ρητά ότι δεν θα δεχθεί σχεδιασμούς που τον αγνοούν» είναι το μήνυμα της Δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου.
Επόμενο Προηγούμενο
 

Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει για τις νέες θέσεις κατάρτισης της ΔΥΠΑ

Δήμος Καλαμαριάς ενημερώνει για τις νέες θέσεις κατάρτισης της ΔΥΠΑ

20:00 23/5/2025

Για την επαγγελματική ένταξη των ΑμεΑ

Στην Πλαζ Αρετσούς η τελική εκδήλωση του « Hellenic Mosaic »

Στην Πλαζ Αρετσούς η τελική εκδήλωση του « Hellenic Mosaic »

15:42 23/5/2025

23/05 - 8:00 μμ - 10:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 23/5/2025

Παρασκευή 23/5

Πρεμιέρα για το Cine Αύρα στην Πλαζ της Αρετσούς

Πρεμιέρα για το Cine Αύρα στην Πλαζ της Αρετσούς

20:00 22/5/2025

Από Πέμπτη 22/5 έως και Τετάρτη 4/6

Μεταμορφώνεται η Καμάρα σε γήπεδο στίβου για τον αγώνα άλματος επι κοντώ

Μεταμορφώνεται η Καμάρα σε γήπεδο στίβου για τον αγώνα άλματος επι κοντώ

16:17 22/5/2025

Σάββατο 24/5

Ο Δήμος Καλαμαριάς προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Ο Δήμος Καλαμαριάς προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

14:10 22/5/2025

26/05 - 2/06

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 22/5/2025

Πέμπτη 22/5

Ο Νίκος Οικονομόπουλος στη Θεσσαλονίκη-Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς-Summer Tour 2025

Ο Νίκος Οικονομόπουλος στη Θεσσαλονίκη-Στάδιο Απόλλωνα Καλαμαριάς-Summer Tour 2025

20:00 21/5/2025

Πέμπτη 19/6

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

Thessaloniki Street Food Festival 2025: Πενθήμερη Γιορτή για Foodies στη ΔΕΘ

17:00 21/5/2025

21 Μάι - 25 Μάι 2025

Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 550.000 ευρώ

Έγκριση χρηματοδότησης ύψους 550.000 ευρώ

13:10 21/5/2025

Για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Καλαμαριάς από το Πράσινο Ταμείο

Κλασικά Έπιπλα