Δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης από το Δ. Παύλου Μελά

26/6/2018 11:49    κομπόστ - σπιτικό λίπασμα
Κάδους κομποστοποίησης διανέμει ο Δήμος Παύλου Μελά καλώντας τους δημότες να φτιάξουν το δικό τους κομπόστ - σπιτικό λίπασμα.

Η διανομή των κάδων είναι δωρεάν, το μόνο που προτείνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου είναι οι πολίτες να δράσουν οικολογικά, να ανακυκλώσουν.

Τα οργανικά σκουπίδια που παράγουμε αποτελούν πάνω από το 50% των απορριμμάτων μας και πάνω από 70% από αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν, όιπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παύλου Μελά.

“ Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακυκλώσουμε τουλάχιστον το 1/3 των σκουπιδιών μας και να γίνουμε μέρος της λύσης και της αντιμετώπισης του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης” όπως σημειώνει η ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίεςοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, στο τηλέφωνο: 2313 302308 υπεύθυνος Παναγιώτης Σταυρουλάκης.

Τι είναι η κομποστοποίηση

Κάθε μέρα καταναλώνουμε για τη διατροφή μας μεγάλο όγκο φυτικών προϊόντων (φλούδες, φρούτα, λαχανικά, χορταρικά, κ.λ.π.) από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και στο ΧΥΤΑ. Αλλά και από τους κήπους έχουμε πολλά φυτικά υλικά (ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν, αγριόχορτα, κλαδιά, κ.λ.π.) που συχνά μας δημιουργούν προβλήματα και αναγκαζόμαστε να τα πετάμε στους κάδους του Δήμου ή να τα καίμε.

Τώρα πια όλα αυτά τα υλικά υπάρχει τρόπος να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμη οργανική ουσία για τον κήπο μας, με τη μέθοδο της Κομποστοποίησης ή Χυμοποίησης, μια εντελώς φυσική διαδικασία που υιοθετεί ο Δήμος Παύλου Μελά.

Η Κομποστοποίηση είναι ίσως έννοια εντελώς άγνωστη για τους περισσότερους.

Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι «εργάτες» της κομποστοποίησης. Κατά την διάρκεια της κομποστοποίησης αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (Co2), θερμότητα και νερό καθώς αποδομούν τα οργανικά υπολείμματα του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο και άοσμο), το οποίο είναι τέλειο λίπασμα για τον κήπο μας.

Ουσιαστικά με την κομποστοποίηση κάνουμε τη δουλειά της φύσης και είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί στη φύση προσπαθούμε να μην καταστρέφεται.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Καλαμαριά: Γιορτή νεολαίας από τη Μητρόπολη - Δράσεις, παιχνίδια, μουσική και πολλές εκπλήξεις

Καλαμαριά: Γιορτή νεολαίας από τη Μητρόπολη - Δράσεις, παιχνίδια, μουσική και πολλές εκπλήξεις

20:22 15/5/2026

Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη Ποντιακή Γενοκτονία - Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη Ποντιακή Γενοκτονία - Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

20:12 15/5/2026

εκδηλώσεις σε όλη την πόλη

Καλαμαριά: Ελεύθερος ο 37χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες σε τουαλέτες – Δηλώνει μετανιωμένος!

Καλαμαριά: Ελεύθερος ο 37χρονος που βιντεοσκοπούσε γυναίκες σε τουαλέτες – Δηλώνει μετανιωμένος!

18:57 15/5/2026

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε μετά την απολογία του

Καλαμαριά: 82 προτάσεις για το Κόδρα και ''ο κήπος του Αριστοτέλη'' στη Φλωρεντία! (φωτο)

Καλαμαριά: 82 προτάσεις για το Κόδρα και ''ο κήπος του Αριστοτέλη'' στη Φλωρεντία! (φωτο)

18:29 15/5/2026

Ο σχεδιασμός για το Κόδρα ταξίδεψε στη Φλωρεντία

Θεσσαλονίκη: Ειδικό μηχάνημα για τις λακκούβες στους δρόμους βγάζει ο δήμος (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Ειδικό μηχάνημα για τις λακκούβες στους δρόμους βγάζει ο δήμος (βιντεο)

12:19 15/5/2026

ένα από τα κύρια παράπονα των πολιτών

Survivor: Η πρώτη φωτογραφία του Σταύρου Φλώρου μέσα από το νοσοκομείο

Survivor: Η πρώτη φωτογραφία του Σταύρου Φλώρου μέσα από το νοσοκομείο

12:10 15/5/2026

Χαμογελά πλατιά λίγο πριν φύγει για ΗΠΑ

Στην Καλαμαριά ήρθαν μαθητές από την Ισπανία - Χόρεψαν και γέλασαν με την καρδιά τους (βιντεο)

Στην Καλαμαριά ήρθαν μαθητές από την Ισπανία - Χόρεψαν και γέλασαν με την καρδιά τους (βιντεο)

11:57 15/5/2026

στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα