Στη Βουλή το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς

3/7/2025 10:52    Το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς
Το θέμα των μαθητικών κατανομών στον Δήμο Καλαμαριάς, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς το βράδυ της Δευτέρας 30/6 σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, έφθασε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, Ερώτηση σχετικά με το ζήτημα, που όπως τονίζει, είναι «ένα σύνθετο πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην εκπαίδευση και την ασφάλειά τους, τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθώς και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας στον Δήμο Καλαμαριάς», κατέθεσε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ράνια Θρασκιά.

Η κ. Θρασκιά επισημαίνει ότι «οι επιλογές κατανομής μαθητών και διαχείρισης των σχολικών μονάδων δείχνουν ελλιπή στρατηγική, γεγονός που οδηγεί σε ανισότητες, λειτουργικά προβλήματα και ανασφάλεια στις οικογένειες», ενώ αναφέρει ότι «μέρος του προβλήματος αφορά και στον κίνδυνο που ελλοχεύει για την ασφάλεια των μαθητών λόγω της αναγκαστικής μετακίνησής τους σε απομακρυσμένα σχολεία, διαμέσου οδικών αρτηριών μεγάλης κυκλοφορίας».

Αναφερόμενη στα συγκεκριμένα προβλήματα, όπως αναδείχθηκαν και στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου της Καλαμαριάς, παρουσία και συναδέλφων της στο Κοινοβούλιο, η κ. Θρασκιά ρωτά την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, για τα εξής:

«1. Για ποιον λόγο δεν αξιοποιούνται πλήρως οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί χώροι του 3ου ΓΕΛ Καλαμαριάς, ώστε να απορροφηθεί περισσότερος μαθητικός πληθυσμός της γειτονιάς;»

«2. Σχετικά με τους 33 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Καλαμαριάς, προτίθεται να εξετάσει την πρόταση του Δήμου Καλαμαριάς για νομοθετική ρύθμιση, ώστε σε περιπτώσεις συστεγαζόμενων και διασυνδεδεμένων σχολείων, οι απόφοιτοι Γυμνασίου να μεταβαίνουν αυτοδίκαια στο αντίστοιχο Λύκειο;»

«3. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την ανάγκη για ισοκατανομή μαθητών στα συστεγαζόμενα 4ο και 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς στην περιοχή Βότση, δεδομένης της μεγάλης απόκλισης που παρατηρείται σήμερα;»

και «4. Πώς θα διασφαλίσει την άμεση ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος Ένταξης, προκειμένου να καλυφθούν οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών στην Καλαμαριά;»

Επιπλέον, αιτείται και την κατάθεση του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την ορθολογική διαχείριση των σχολικών μονάδων του Δήμου Καλαμαριάς.

Η δημοτική αρχή της Καλαμαριάς εκφράζει την ικανοποίησή της για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη στήριξη της κ. Θρασκιά, που με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων και την αναζήτηση λύσεων και αναμένει την απάντηση της Υπουργού και την εξεύρεση λύσης στη βάση των αρχών της ισότητας, της ασφάλειας και της εύρυθμης λειτουργίας της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Λίγα λεπτά δίνουν ζωή - Ενημερωτική δράση για την Ημέρα δότη μυελού των οστών

Καλαμαριά: Λίγα λεπτά δίνουν ζωή - Ενημερωτική δράση για την Ημέρα δότη μυελού των οστών

19:19 8/9/2026

ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με το «Όραμα Ελπίδας»

Καλαμαριά: Αφαιρέθηκαν παλιές κολώνες φωτισμού από δημοτικά σχολεία (φωτο)

Καλαμαριά: Αφαιρέθηκαν παλιές κολώνες φωτισμού από δημοτικά σχολεία (φωτο)

19:06 8/9/2026

μια ουσιαστική παρέμβαση για την ασφάλεια

Καλαμαριά - Κόδρα: Αντιδράσεις για την αμφισβήτηση - Η τοποθέτηση των παρατάξεων - Ψήφισμα

Καλαμαριά - Κόδρα: Αντιδράσεις για την αμφισβήτηση - Η τοποθέτηση των παρατάξεων - Ψήφισμα

14:59 8/9/2026

Ομόθυμη αντίδραση σε κάθε απόπειρα..

Καλαμαριά: Οι διαμαρτυρίες έφεραν επανεξέταση της γραμμής 6 - Τι είπαν οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο

Καλαμαριά: Οι διαμαρτυρίες έφεραν επανεξέταση της γραμμής 6 - Τι είπαν οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο

13:25 8/9/2026

Επανεξέταση των αλλαγών

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

21:07 7/9/2026

Από την Εταιρεία Ύδρευσης ανακοινώνεται ότι..

Καλαμαριά «Παρά θιν’ αλός» για όλους: Τέσσερις συναυλίες με απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα

Καλαμαριά «Παρά θιν’ αλός» για όλους: Τέσσερις συναυλίες με απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα

17:02 7/9/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση

Νέα διοίκηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

Νέα διοίκηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

16:46 7/9/2026

Οι εξελίξεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς

Κλασικά Έπιπλα