H μπαταρία του κινητού σου ξέρει τι κάνεις και θα σε προδώσει

27/6/2018 14:04    Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακάλυψαν..
Οι αποκαλύψεις για τις μεθόδους παρακολούθησης και υφαρπαγής των προσωπικών μας δεδομένων είτε μέσα από τους υπολογιστές είτε μέσα από τα κινητά τηλέφωνα υποδεικνύουν κάθε φορά καινούργιους αόρατους και πολλές φορές απρόσμενους εχθρούς και κατασκόπους που γνωρίζουν τι κάνουμε με τις συσκευές μας και προδίδουν τις κινήσεις μας. 

Πριν από λίγες εβδομάδες το πόρισμα του αμερικανικού κογκρέσου για το σκάνδαλο της υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων από δεκάδες εκ. χρήστες του Facebook ανέφερε ότι ανάμεσα στις άλλες μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιεί η δημοφιλής υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης είναι και μια με την οποία παρακολουθείται η ισχύς της μπαταρίας της συσκευής από την οποία εισέρχεται κάποιος στο Facebook.

Η εταιρεία αναφέρει ότι αυτό το κάνει για να διαπιστώνει το πόσο ενεργοβόρες είναι οι εφαρμογές του Facebook και να τις βελτιώνει αναλόγως αλλά πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Πρίνστον έδειξε ότι η παρακολούθηση της ισχύος της μπαταρίας μπορεί από μόνη της να αποκαλύψει τις κινήσεις κάποιου ατόμου μέσα στο Διαδίκτυο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας όχι μόνο επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των συναδέλφων τους στο Πρίνστον αλλά αναφέρουν ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή. Σύμφωνα με την νέα μελέτη η μπαταρία του κινητού μπορεί να αποκαλύψει οτιδήποτε έχει δει ή έχει πληκτρολογήσει ο κάτοχος του στην συσκευή. 

Ετσι μπορεί κάποιος κακόβουλος μέσω της μπαταρίας του κινητού να δει το αρχείο των κλήσεων του κατόχου, το πότε χρησιμοποίησε τελευταία φορά την κάμερα, ποια sites έχει επισκεφτεί αλλά και τους κωδικούς πρόσβασης του κατόχου της συσκευής σε διάφορα συστήματα και υπηρεσίες.

Η κατασκοπία γίνεται με την εμφύτευση στην μπαταρία ενός μικρομηχανισμού παρακολούθησης της ισχύος της και με την επεξεργασία των δεδομένων αυτών στην συνέχεια από κάποιο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να αποκαλύπτονται οι ενέργειες του κατόχου του τηλεφώνου.

Το σύστημα παρακολούθησης της μπαταρίας λειτουργεί όταν η συσκευή λειτουργεί με την μπαταρία και όχι όταν βρίσκεται σε φόρτιση.



tovima

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

20:44 18/8/2026

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής..

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

19:46 18/8/2026

ένα νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

19:37 18/8/2026

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

18:05 18/8/2026

βίντεο ανέβασε ο Νίκος Ταχιάος

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

17:52 18/8/2026

συμμετέχοντας στην καμπάνια ενημέρωσης

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

15:31 18/8/2026

στη Ε.Ο. Μουδανιών- Συκιάς

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

15:18 18/8/2026

Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής

Κλασικά Έπιπλα