Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου

30/6/2018 01:14    υπουργείο Περιβάλλοντος
Την έναρξη του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, IGB, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την υπογραφή συμφωνιών για την υλοποίηση του έργου, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Το ΥΠΕΝ κάνει λόγο για ένα εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και συνολικά τα Βαλκάνια, που θα διοχετεύσει φυσικό αέριο από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) στο δίκτυο της Βουλγαρίας και άλλων χωρών της ΕΕ.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν στη σύνοδο για τη διασυνδεσιμότητα στην Ανατολική Ευρώπη (CESEC), που πραγματοποιείται στη Σόφια, παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα, του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Μιγκέλ Κανιέτε και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και περιλαμβάνουν τα εξής:

– Οι κοινοπραξίες των αγωγών ΤΑΡ και IGB υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου.

– Η Bulgarian Energy Holding και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του IGB και άλλων έργων.

«Ο αγωγός IGB αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οράματός μας για ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στα Βαλκάνια» δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία του έργου για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών, μέσω της λειτουργίας διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ενοποίηση των ενεργειακών αγορών».

Όπως τόνισε ο υπουργός, «αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου και μέσω της διασύνδεσης με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ θα παρέχει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών, όπως ο σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη».

Από την πλευρά του, ο κ. Κανιέτε χαιρέτισε την έναρξη κατασκευής του IGB, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και έκανε λόγο για μία μεγάλη επιτυχία. Η υλοποίηση του έργου, επισήμανε, είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενοποιημένης αγοράς φυσικού αερίου, παρέχοντας ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.




Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με 34χρονη που άνοιξε την πόρτα ΙΧ σε φανάρι

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό τροχαίο με 34χρονη που άνοιξε την πόρτα ΙΧ σε φανάρι

10:43 17/6/2026

στη συνέχεια έφυγε από το σημείο

Θεσσαλονίκη: Τροχαία ατυχήματα και αυξημένη κίνηση από τη βροχόπτωση

Θεσσαλονίκη: Τροχαία ατυχήματα και αυξημένη κίνηση από τη βροχόπτωση

10:37 17/6/2026

Προβλήματα στον Περιφερειακό

Καλαμαριά - Σύλλογος ''Αγία Παρασκευή'': Κάψε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σου στο έθιμο του Κλήδονα

Καλαμαριά - Σύλλογος ''Αγία Παρασκευή'': Κάψε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι σου στο έθιμο του Κλήδονα

10:25 17/6/2026

Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών

Καλαμαριά: Αναβάλλεται το γλέντι του Μαραθώνα λόγω καιρού

Καλαμαριά: Αναβάλλεται το γλέντι του Μαραθώνα λόγω καιρού

09:58 17/6/2026

γιορτάζει τα 100 χρόνια ζωής του

Καλαμαριά: Προσοχή - Θα γίνει άσκηση πυρκαγιάς στο Κόδρα - Έλεγχος ταχύτητας και ετοιμότητας

Καλαμαριά: Προσοχή - Θα γίνει άσκηση πυρκαγιάς στο Κόδρα - Έλεγχος ταχύτητας και ετοιμότητας

09:40 17/6/2026

Πολιτική Προστασία του Δήμου

Καλαμαριά: Ακυρώνονται τα Κηφισιώτικα λόγω καιρού

Καλαμαριά: Ακυρώνονται τα Κηφισιώτικα λόγω καιρού

23:05 16/6/2026

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος...

Καλαμαριά - Αράπογλου για τη νέα γυναικοκτονία: Συλλογική αποτυχία. Ως εδώ!

Καλαμαριά - Αράπογλου για τη νέα γυναικοκτονία: Συλλογική αποτυχία. Ως εδώ!

18:50 16/6/2026

''δεν είναι ένας αριθμός σε μια στατιστική''

Κλασικά Έπιπλα