Δημόσια διαβούλευση για την προστασία των εκβολών Αξιού, Λουδία, Γαλλικού και Αλιάκμονα

5/7/2018 01:17    μέχρι και την 8η Αυγούστου
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο προεδρικού διατάγματος με τίτλο «Χαρακτηρισμός των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, της αλυκής Κίτρους και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους ως Εθνικού Πάρκου».

Ο χαρακτηρισμός αφορά ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Πρόκειται για το υγροτοπικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, το δέλτα του ποταμού Αξιού, καθώς και την κοίτη του που βρίσκεται εντός της ελληνικής επικράτειας, το δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τους υγροτόπους της Αλυκής Κίτρους.

Πρόκειται για ένα σύστημα ποτάμιων εκβολών, ελών, λιμνοθαλασσών και αλυκών. Χάρη στη μεγάλη εναλλαγή οικολογικών συνθηκών, από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη, λασποτόπια και αμμόλοφους, η περιοχή αποτελεί έναν ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών. Σε αυτήν βρίσκουν καταφύγιο, ανάμεσά τους πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως η αβοκέτα, η χαλκόκοτα, η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και ο μαυροκέφαλος γλάρος, ενώ στο παρόχθιο δάσος του Αξιού υπάρχει μία από τις σπουδαιότερες μεικτές αποικίες πουλιών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Εκτός από τα πουλιά, η περιοχή είναι επίσης πολύ σημαντική για πολλά είδη θηλαστικών (όπως ο λαγόγυρος) και για την ερπετοπανίδα, καθώς φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη. Χάρη στη μεγάλη οικολογική σημασία της, η περιοχή αυτή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Παράλληλα, προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους υγροτόπους.

Το προεδρικό διάταγμα μετά την κύρωσή του, θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την προστατευόμενη αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, με παράλληλους και συμπληρωματικούς στόχους την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου. Επίσης, στόχος είναι η ενίσχυση της εργασίας και του τοπικού και περιφερειακού οικονομικού προϊόντος, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, το διάταγμα θα αποτελέσει ισχυρή παρακαταθήκη και βάση λειτουργίας του νεοσύστατου φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου και του σχεδίου διαχείρισης που θα υλοποιηθεί στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την Τετάρτη 8η Αυγούστου 2018 και ώρα 15:00. 



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Δήμος Καλαμαριάς: Tρίτωσαν τα καλά νέα - Μετρό, Πόντου και χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο (βιντεο)

Δήμος Καλαμαριάς: Tρίτωσαν τα καλά νέα - Μετρό, Πόντου και χρυσό παγκόσμιο μετάλλιο (βιντεο)

20:06 27/8/2026

μέσα σε λίγες ώρες

Μητροπολίτης Καλαμαριάς σε Μητσοτάκη: Φροντίστε το νοσοκομείο Άγιος Παύλος και το παραλιακό μέτωπο (βιντεο)

Μητροπολίτης Καλαμαριάς σε Μητσοτάκη: Φροντίστε το νοσοκομείο Άγιος Παύλος και το παραλιακό μέτωπο (βιντεο)

19:43 27/8/2026

αμέσως μετά τον Αγιασμό

Θεσσαλονίκη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον 48χρονο αστυνομικό για ενδοοικογενειακή απειλή

Θεσσαλονίκη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον 48χρονο αστυνομικό για ενδοοικογενειακή απειλή

19:18 27/8/2026

είχε συλληφθεί τα προηγούμενα 24ωρα

Πρώτη στον κόσμο η Καλαμαριά - Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Πέτρος Γκαϊδατζής!

Πρώτη στον κόσμο η Καλαμαριά - Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Πέτρος Γκαϊδατζής!

18:21 27/8/2026

Χρυσός στο Άμστερνταμ!

Στην κορυφή η Καλαμαριά: Δύο χρυσά μετάλλια και μια ανάσα πριν το βάθρο - Ιφιγένεια και Ηλία σας ευχαριστούμε

Στην κορυφή η Καλαμαριά: Δύο χρυσά μετάλλια και μια ανάσα πριν το βάθρο - Ιφιγένεια και Ηλία σας ευχαριστούμε

08:22 27/8/2026

σάρωσαν οι αθλητές του Κολυμβητικού ομίλου

Καλαμαριά: 73 νέες θέσεις εργασίας στον δήμο - Ξεκινούν οι αιτήσεις

Καλαμαριά: 73 νέες θέσεις εργασίας στον δήμο - Ξεκινούν οι αιτήσεις

20:16 26/8/2026

δείτε όλες τις λεπτομέρειες

53χρονος σκότωσε τη 44χρονη γυναίκα του και νοσηλεύεται φρουρούμενος

53χρονος σκότωσε τη 44χρονη γυναίκα του και νοσηλεύεται φρουρούμενος

19:55 26/8/2026

τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τη σύζυγό του

Κλασικά Έπιπλα