«Μπάχαλο» με την απάντληση καυσίμων από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

22/9/2017 17:15    Νέες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής
Πετρελαιοκηλίδα | Σαρωνικός: Ένα απίστευτο «αλαλούμ» διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες με φόντο τον Σαρωνικό και τις εργασίες απάντλησης των καυσίμων από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή οικολογική καταστροφή στον κόλπο. Δύο πετρελαιοφόρα πλοία έχουν προσεγγίσει το σημείο της βύθισης του σκάφους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία έγκριση, για να ξεκινήσουν οι εργασίες συλλογής πετρελαίου και μαζούτ από το «κουφάρι» του πλοίου.

Συγκεκριμένα, το πετρελαιοφόρο «Aegean Breeze 1» προσέγγισε, πρωινές ώρες της Παρασκευής (22/09/2017), το σημείο όπου έχει βυθιστεί το μικρό δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης, προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση των καυσίμων από το ναυάγιο, μια διαδικασία που έχει σταματήσει εδώ και δύο ημέρες. Κοντά στο σημείο του ναυαγίου βρίσκεται και το δεξαμενόπλοιο «Siros».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο πλοία ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες και η μία έχει αιτηθεί να απαντλήσει το πετρέλαιο ως πετρελαιοειδή κατάλοιπα και η άλλη ως φορτίο.

Μέχρι στιγμής πάντως από τις αρμόδιες Αρχές δεν έχει γίνει γνωστό αν η διαδικασία απάντλησης θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πλωτό γερανό που βρίσκεται στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 300 κυβικά μίγματα πετρελαιοειδών από το «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Σημειώνεται ότι έως τώρα την επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων, από το ναυαγισμένο πλοίο, είχε το δεξαμενόπλοιο «Lassea», στο οποίο έληξαν τα πιστοποιητικά ασφαλείας του ενώ έπειτα από έλεγχο λιμενικών και τελωνειακών στις δεξαμενές έρματος του πλοίου εντοπίστηκαν ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Για την υπόθεση του «Lassea» συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του πλοίου, που κρατούνται από προχθές στο κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά και στους οποίους έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος.

Η εκδίκαση της υπόθεσης των δύο κατηγορουμένων ναυτικών ξεκίνησε χθες και θα επαναληφθεί εκ νέου σήμερα στις τριμελές πλημμελειοδικείο Πειραιά, ενώ οι τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας (λιμενικοί και τελωνειακοί) δεν παρουσιάστηκαν, καθώς, όπως ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα, ακόμα δεν έχει ογκομετρηθεί το παράνομο φορτίο και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη έκθεση προσδιορισμού των διαφυγόντων δασμών και λοιπών φόρων, που πρέπει απαραιτήτως να προσκομιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και η συνήγορος του πλοιάρχου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία έως χθες δεν είχε ακόμα λάβει γνώση της δικογραφίας.

Σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση, στο συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο -που σύμφωνα με το λιμενικό σώμα είχαν βρεθεί μίγματα πετρελαιοειδών χωρίς νόμιμα παραστατικά - είχαν φορτωθεί 1.533 κυβικά πετρελαιοειδών με απάντληση από το βυθισμένο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ», τα οποία αναμένεται να αδειάσει το δεξαμενόπλοιο με εισαγγελική εντολή στα ΕΛΠΕ.




newsbomb

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι για 6 ώρες ο περιφερειακός

Θεσσαλονίκη: Κλείνει πάλι για 6 ώρες ο περιφερειακός

12:13 17/7/2026

Από τη Τροχαία Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι..

Καλαμαριά: Οι Ναυτοπρόσκοποι συγκινούν στον αποχαιρετισμό του Κώστα Βαφείδη - Σε ευχαριστούμε για όλα!

Καλαμαριά: Οι Ναυτοπρόσκοποι συγκινούν στον αποχαιρετισμό του Κώστα Βαφείδη - Σε ευχαριστούμε για όλα!

12:00 17/7/2026

το 9ο Συστημα Ναυτοπροσκόπων

Καλαμαριά - Πλατεία Ρόδων: Οι κάτοικοι σχεδιάζουν την ιστορική αλάνα - Η πρόταση θα ληφθεί υπόψη λέει η Δήμαρχος

Καλαμαριά - Πλατεία Ρόδων: Οι κάτοικοι σχεδιάζουν την ιστορική αλάνα - Η πρόταση θα ληφθεί υπόψη λέει η Δήμαρχος

09:49 17/7/2026

Μια από τις τελευταίες αδόμητες «ανάσες»

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν κύκλωμα που έκρυβε αλλοδαπούς - Μέχρι 6.000€ η ταρίφα (φωτο)

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν κύκλωμα που έκρυβε αλλοδαπούς - Μέχρι 6.000€ η ταρίφα (φωτο)

09:30 17/7/2026

μεθοδική έρευνα αστυνομικών

Καλαμαριά: Οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη συνεχίζονται - Πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα (φωτο)

Καλαμαριά: Οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη συνεχίζονται - Πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα (φωτο)

23:46 16/7/2026

Η Νέα Κρήνη χρειάζεται περισσότερα δέντρα. Όχι λιγότερα

Πυλαία: Τέσσερις μέρες πανηγύρι - Γλέντι με γνωστά ονόματα και ελεύθερη είσοδο!

Πυλαία: Τέσσερις μέρες πανηγύρι - Γλέντι με γνωστά ονόματα και ελεύθερη είσοδο!

23:13 16/7/2026

στη μνήμη του πολιούχου Προφήτη Ηλία

Καλαμαριά: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Βασιλής Κόμνου, για την απώλεια της Άννας Μαρίας

Καλαμαριά: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Βασιλής Κόμνου, για την απώλεια της Άννας Μαρίας

15:58 16/7/2026

«Υπάρχουν πόνοι που δεν θεραπεύονται…

Κλασικά Έπιπλα