Στην Αλεξανδρούπολη ο πρώτος σταθμός LNG

13/7/2018 01:30    υπουργός Ναυτιλίας
«Θεσμοθετούνται οι σταθμοί LNG και εξετάζεται η αύξηση των πλοίων στην ελληνική σημαία», δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης  Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής εξήγησε σύμφωνα με το ΑΠΕ, πώς θα γίνει η παραχώρηση επιμέρους δραστηριοτήτων στα λιμάνια, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των δέκα λιμανιών και δήλωσε ότι  κατατέθηκε τροπολογία για την δημιουργία σταθμών LNG, όπου θα αποθηκεύεται το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), θα αεριοποιείται και θα μεταφέρεται με αγωγούς στο δίκτυο.  Όπως είπε, ο πρώτος τέτοιος σταθμός θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη και εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν ακόμα 4-5 ανάλογοι  σταθμοί, σε άλλα λιμάνια, κάτι που σημαίνει σε πρώτη φάση νέες θέσεις εργασίας.  Σημείωσε επίσης την κατά 20% αύξηση εισροής του ναυτιλιακού συναλλάγματος για το πρώτο τετράμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας.  

 Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην υλοποίηση του χρόνιου αιτήματος των κατοίκων των νησιών για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο επί 40 χρόνια ήταν στις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων, αλλά έγινε πραγματικότητα με την κυβέρνηση Τσίπρα, παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ώστε να γίνει πράξη η έννοια της ισοπολιτείας. Όπως είπε κάθε χρόνο από 1/1/2019, οπότε θα αρχίσει η κανονική  εφαρμογή του Μ.Ι.  θα διατίθενται περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ  από τον προϋπολογισμό.  Το Μ.Ι. έχει τεθεί σε ισχύ πιλοτικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ δημιουργείται και  Παρατηρητήριο, που θα ελέγχει κατά πόσο τα χρήματα θα διατίθενται στους νησιώτες,  όπως προβλέπει ο νόμος. 

Για τις ανελκύσεις των ναυαγίων  ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα γίνουν χωρίς να επιβαρυνθεί το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ τα επικίνδυνα και επιβλαβή εγκαταλειμμένα πλοία, θα απομακρυνθούν από τον Κόλπο της Ελευσίνας, γιατί η παραμονή τους εκεί κρίνεται επικίνδυνη. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά ασφαλιστική εταιρία υποχρεώθηκε σε ανέλκυση με την  περίπτωση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» καθώς και ότι η απορρύπανση του Σαρωνικού Κόλπου αποτελεί πλέον διεθνές πρότυπο. 

Σε ότι αφορά την αύξηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με την ΄Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών  (ΕΕΕ) και άλλους παράγοντες  και ότι θα επιχειρήσει να γίνει μια τομή στην ελληνική ναυτιλία, ώστε να βρεθεί τρόπος να αλλάξει η σύνθεση  των πληρωμάτων και να γίνει πιο ελκτική η ελληνική σημαία.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Βιβλία στο σπίτι τους πήραν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα - Και στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος

Καλαμαριά: Βιβλία στο σπίτι τους πήραν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα - Και στο νοσοκομείο Αγιος Παύλος

22:11 8/7/2026

Διανομή βιβλίων από την κεντρική βιβλιοθήκη

Καλαμαριά: Η Νοτοπούλου παραιτήθηκε από τον Σύριζα - Τί δήλωσε από το Ρεμέτζο

Καλαμαριά: Η Νοτοπούλου παραιτήθηκε από τον Σύριζα - Τί δήλωσε από το Ρεμέτζο

21:34 8/7/2026

μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καλαμαριά

Καλαμαριά: Συνεργασία δήμου - ΑΠΘ για Κόδρα, Φοίνικα, παραλιακό μέτωπο, αθλητισμό και αδέσποτα

Καλαμαριά: Συνεργασία δήμου - ΑΠΘ για Κόδρα, Φοίνικα, παραλιακό μέτωπο, αθλητισμό και αδέσποτα

21:25 8/7/2026

Μνημόνιο Συνεργασίας

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά δίπλα στη θάλασσα αύριο δωρεάν για όλους!

Καλαμαριά: Μουσική βραδιά δίπλα στη θάλασσα αύριο δωρεάν για όλους!

13:36 8/7/2026

Η Πλαζ Αρετσούς συνεχίζει να γεμίζει μουσική

Καλαμαριά: Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα - Περιφορά εικόνας και Λαϊκό Γλέντι για όλους!

Καλαμαριά: Πανηγύρι Αγίου Παντελεήμονα - Περιφορά εικόνας και Λαϊκό Γλέντι για όλους!

12:52 8/7/2026

δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Ιερού Ναού

Καλαμαριά: Η Αράπογλου στο Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2026

Καλαμαριά: Η Αράπογλου στο Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY 2026

12:01 8/7/2026

Η Καλαμαριά στηρίζει έμπρακτα...

Θεσσαλονίκη: Σκύλος δάγκωσε περαστικό - Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του

Θεσσαλονίκη: Σκύλος δάγκωσε περαστικό - Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του

11:40 8/7/2026

δικογραφία για σωματική βλάβη

Κλασικά Έπιπλα