Τα air condition μας σκοτώνουν αργά;

13/7/2018 03:51     μεγάλη έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, η αυξημένη χρήση των air condition μπορεί μόνο να κάνει ένα ήδη σημαντικό πρόβλημα ακόμα χειρότερο.

Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, οι επιστήμονες προβλέπουν επιπλέον 13.000 ανθρώπινους θανάτους ετησίως, οι οποίοι θα οφείλονται στα υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων το καλοκαίρι και άλλους 3.000 θανάτους, οι οποίοι θα προκαλούνται από το όζον στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 1.000 από αυτούς τους πρόσθετους θανάτους κάθε χρόνο θα είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κλιματισμού με ορυκτά καύσιμα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι χωρίς παρέμβαση, περίπου το 5% -9% της επιδεινούμενης θνησιμότητας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα οφείλεται στις αυξήσεις των εκπομπών του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ζέστες», ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Στις ΗΠΑ, τα κτήρια ευθύνονται για περισσότερο από το 60% της ζήτησης ενέργειας στην ανατολική ακτή, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία περιελάμβανε την αξιολόγηση υπολογιστικών μοντέλων χρησιμοποιώντας ιστορικά και μελλοντικά δεδομένα για το κλίμα.

Τα air condition και το διοξείδιο του άνθρακα

Διαβάστε τον τρόπο με τον οποίο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jonathan Patz, εξήγησε πώς ακριβώς η ψύξη του θερμού αέρα με ορυκτά καύσιμα μπορεί να είναι επιζήμια:

«Τα θερμικά κύματα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση. Θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση για ψύξη που απαιτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά αν το έθνος μας εξακολουθεί να βασίζεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για μερικές από τις ηλεκτρικές συσκευές μας, κάθε φορά που θα ενεργοποιούμε τον κλιματισμό, θα βλάπτουμε τον αέρα που αναπνέουμε, προκαλώντας περισσότερη ασθένεια, ή ακόμα και θάνατο”.

Η καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οδηγεί σε αυξημένους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που ρυπαίνουν και θερμαίνουν τον αέρα.

Αν και η θέρμανση τροφοδοτείται συνήθως από φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά είναι ηλεκτρικά και συνήθως παράγονται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

«Πρέπει να καίμε πολύ άνθρακα για μείνουμε δροσεροί», είχε δηλώσει παλιότερα στο Live Science ο ερευνητής του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge, T.J Blasing, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Και ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αποδίδονται στον κλιματισμό δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η επίδραση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής χημείας, «σε περιφερειακή βάση οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες και συνολικά το αποτέλεσμα, αν και μικρό, θα είναι περισσότερες εκπομπές άνθρακα» σύμφωνα με το Live Science.

Ο Patz, ο Abel και η ομάδα τους πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πιο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό κλιματισμού και πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας για την ψύξη των κτηρίων, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

«Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε και θα βοηθήσει τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και τη μελλοντική ατμοσφαιρική ρύπανση. Εάν δεν αλλάξουμε τίποτα, και τα δύο θα επιδεινωθούν”, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Σε λίγες ημέρες ανοίγει το αναγνωστήριο - Άνετοι χώροι και γρήγορο ίντερνετ δίπλα στο κύμα (φωτο)

Καλαμαριά: Σε λίγες ημέρες ανοίγει το αναγνωστήριο - Άνετοι χώροι και γρήγορο ίντερνετ δίπλα στο κύμα (φωτο)

22:54 29/6/2026

Ρεμέτζο

Καλαμαριά: Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν στην παραλία και μετά πάρταραν! (φωτο)

Καλαμαριά: Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν στην παραλία και μετά πάρταραν! (φωτο)

22:40 29/6/2026

Kalamaria Sunset Seaside Run

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει 1.000 ευρώ επίδομα για γονείς και δωρεάν πάνες - Ποιοι οι δικαιούχοι

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει 1.000 ευρώ επίδομα για γονείς και δωρεάν πάνες - Ποιοι οι δικαιούχοι

18:40 29/6/2026

Αναλυτικά ο δήμος αναφέρει

Φωτιά πίσω από τον Φοίνικα - Στο ύψος του εμπορικού κέντρου Μακεδονία (φωτο)

Φωτιά πίσω από τον Φοίνικα - Στο ύψος του εμπορικού κέντρου Μακεδονία (φωτο)

18:14 29/6/2026

έσπευσαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής

Καλαμαριά - Πόντου: Τέλος τα ιδιοκτησιακά εμπόδια - Στρατηγικός άξονας για την ανατολική Θεσσαλονίκη

Καλαμαριά - Πόντου: Τέλος τα ιδιοκτησιακά εμπόδια - Στρατηγικός άξονας για την ανατολική Θεσσαλονίκη

17:49 29/6/2026

Κλείνει το κεφάλαιο των απαλλοτριώσεων

Καλαμαριά - Έργα Βότση: Στένωση της Σωκράτους αποκλεισμός της Ιπποκράτους για ακόμη ένα μήνα!

Καλαμαριά - Έργα Βότση: Στένωση της Σωκράτους αποκλεισμός της Ιπποκράτους για ακόμη ένα μήνα!

14:39 29/6/2026

στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση..

Καλαμαριά: Με δύο βραβεία επιστρέφει η Μικτή Χορωδία του δήμου από το Καρπενήσι (φωτο)

Καλαμαριά: Με δύο βραβεία επιστρέφει η Μικτή Χορωδία του δήμου από το Καρπενήσι (φωτο)

14:24 29/6/2026

στον διαγωνισμό χορωδιών

Κλασικά Έπιπλα