Τα air condition μας σκοτώνουν αργά;

13/7/2018 03:51     μεγάλη έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, η αυξημένη χρήση των air condition μπορεί μόνο να κάνει ένα ήδη σημαντικό πρόβλημα ακόμα χειρότερο.

Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, οι επιστήμονες προβλέπουν επιπλέον 13.000 ανθρώπινους θανάτους ετησίως, οι οποίοι θα οφείλονται στα υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων το καλοκαίρι και άλλους 3.000 θανάτους, οι οποίοι θα προκαλούνται από το όζον στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 1.000 από αυτούς τους πρόσθετους θανάτους κάθε χρόνο θα είναι αποτέλεσμα του αυξημένου κλιματισμού με ορυκτά καύσιμα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν, ότι χωρίς παρέμβαση, περίπου το 5% -9% της επιδεινούμενης θνησιμότητας λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα οφείλεται στις αυξήσεις των εκπομπών του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ζέστες», ανέφεραν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.

Στις ΗΠΑ, τα κτήρια ευθύνονται για περισσότερο από το 60% της ζήτησης ενέργειας στην ανατολική ακτή, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία περιελάμβανε την αξιολόγηση υπολογιστικών μοντέλων χρησιμοποιώντας ιστορικά και μελλοντικά δεδομένα για το κλίμα.

Τα air condition και το διοξείδιο του άνθρακα

Διαβάστε τον τρόπο με τον οποίο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jonathan Patz, εξήγησε πώς ακριβώς η ψύξη του θερμού αέρα με ορυκτά καύσιμα μπορεί να είναι επιζήμια:

«Τα θερμικά κύματα αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση. Θα έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση για ψύξη που απαιτεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά αν το έθνος μας εξακολουθεί να βασίζεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για μερικές από τις ηλεκτρικές συσκευές μας, κάθε φορά που θα ενεργοποιούμε τον κλιματισμό, θα βλάπτουμε τον αέρα που αναπνέουμε, προκαλώντας περισσότερη ασθένεια, ή ακόμα και θάνατο”.

Η καύση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οδηγεί σε αυξημένους όγκους διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που ρυπαίνουν και θερμαίνουν τον αέρα.

Αν και η θέρμανση τροφοδοτείται συνήθως από φυσικό αέριο, τα κλιματιστικά είναι ηλεκτρικά και συνήθως παράγονται σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

«Πρέπει να καίμε πολύ άνθρακα για μείνουμε δροσεροί», είχε δηλώσει παλιότερα στο Live Science ο ερευνητής του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge, T.J Blasing, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Και ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που αποδίδονται στον κλιματισμό δεν είναι τόσο σημαντικές όσο η επίδραση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής χημείας, «σε περιφερειακή βάση οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες και συνολικά το αποτέλεσμα, αν και μικρό, θα είναι περισσότερες εκπομπές άνθρακα» σύμφωνα με το Live Science.

Ο Patz, ο Abel και η ομάδα τους πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πιο ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό κλιματισμού και πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας για την ψύξη των κτηρίων, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

«Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε και θα βοηθήσει τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και τη μελλοντική ατμοσφαιρική ρύπανση. Εάν δεν αλλάξουμε τίποτα, και τα δύο θα επιδεινωθούν”, δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών.


iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Δείτε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία το Σάββατο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

Θεσσαλονίκη: Δείτε σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία το Σάββατο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

22:56 3/7/2026

δείτε αναλυτικά

Από τσιγάρο που πέταξε οδηγός η φονική φωτιά στη Λητή (βιντεο)

Από τσιγάρο που πέταξε οδηγός η φονική φωτιά στη Λητή (βιντεο)

20:52 3/7/2026

μια απερισκεψία έφερε δύο θανάτους

Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος 35χρονος για υπόθαλψη στην δολοφονία του Κλεομένη

Καλαμαριά: Προσωρινά κρατούμενος 35χρονος για υπόθαλψη στην δολοφονία του Κλεομένη

20:36 3/7/2026

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης

Καλαμαριά: Προσοχή Υψηλός κίνδυνος για φωτιά στο Κόδρα - Αυξημένη ετοιμότητα από την Usar Hellas

Καλαμαριά: Προσοχή Υψηλός κίνδυνος για φωτιά στο Κόδρα - Αυξημένη ετοιμότητα από την Usar Hellas

19:46 3/7/2026

συστάσεις από την πυροσβεστική

Καλαμαριά: 3ήμερη εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη για τα ΚΑΠΗ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Καλαμαριά: 3ήμερη εκδρομή στην Αλεξανδρούπολη για τα ΚΑΠΗ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

19:24 3/7/2026

θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Καλαμαριά: Γεωργιάδης, Ζώης και Αβραμίδης στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

Καλαμαριά: Γεωργιάδης, Ζώης και Αβραμίδης στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου

19:16 3/7/2026

δημαιρεσίες στον Δήμο Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Σοκ σε πάρκο – Πήγε να χτυπήσει την ανιψιά του με λουρί σκύλου

Καλαμαριά: Σοκ σε πάρκο – Πήγε να χτυπήσει την ανιψιά του με λουρί σκύλου

09:57 3/7/2026

συνελήφθη από αστυνομικούς

Κλασικά Έπιπλα