ΗΠΑ-Β. Κορέα: Κήρυξαν τον «πόλεμο» με δηλώσεις

26/9/2017 02:10    στο... βάθος πυρηνικός εφιάλτης
Ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο δήλωσε σήμερα ότι από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα, η Πιονγκιάνγκ διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αντίμετρα, ανάμεσα σε αυτά να καταρρίψει αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας.

«Όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και όλος ο κόσμος θα πρέπει να θυμάται ξεκάθαρα ότι ήταν οι ΗΠΑ εκείνες που πρώτες κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στην χώρα μας», τόνισε ο Ρι σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει επιλογές στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να αντιμετωπίσει την Βόρεια Κορέα αν συνεχιστούν οι προκλητικές της ενέργειες.

«Αν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες, ξέρετε, θα φροντίσουμε να παράσχουμε επιλογές στον πρόεδρο για να αντιμετωπίσει τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.

Το Σάββατο ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η στόχευση του ηπειρωτικού εδάφους των ΗΠΑ με ρουκέτες είναι αναπόφευκτη, αφότου ο «κύριος σατανικός πρόεδρος» Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε τον ηγέτη της Πιονγκγιάνγκ Κιμ Γιονγκ ουν «άνθρωπο πύραυλο» σε μια αποστολή αυτοκτονίας.

«Μόλις άκουσα τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να μιλά στον ΟΗΕ. Αν απηχεί τις σκέψεις του ανθρωπάκου πύραυλου, δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter το Σάββατο.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ υποστήριξε ότι η ηγεσία μας δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη και ως εκ τούτου κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στην χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρι. «Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου», πρόσθεσε.

«Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον μας, διατηρούμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίμετρα, όπως να καταρρίψουμε αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ακόμη και αν δεν βρίσκονται εντός του εναέριου χώρου της χώρας μας», τόνισε ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής διπλωματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποιός δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμη θα απαντηθεί τότε», σε μια απευθείας του αναφορά στο tweet του Τραμπ.
«Με δεδομένη την κήρυξη πολέμου από τον Τραμπ, όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ανώτατου ηγέτη της DPRK (Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας)», συνέχισε ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση στις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι όλες οι επιλογές των ΗΠΑ βρίσκονται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης πυρηνικών και πυραυλικών όπλων από την Βόρεια Κορέα και τις απειλές της Πιονγκιάννγκ ότι τα όπλα της έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν τις ηπειρωτικές περιοχές των ΗΠΑ.

Η Κίνα κάλεσε εκ νέου σήμερα όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και να μην «ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα κατά την ομιλία που εκφώνησε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του Βορειοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Δεν έχουμε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη Βόρεια Κορέα και ειλικρινά αυτός ο ισχυρισμός είναι παράλογος», δήλωσε σήμερα η Σάντερς.




ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP


real

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Εμπρηστικές επιθέσεις - Στο μικροσκόπιο DNA, αποτυπώματα και βιντεοληπτικό υλικό

Θεσσαλονίκη: Εμπρηστικές επιθέσεις - Στο μικροσκόπιο DNA, αποτυπώματα και βιντεοληπτικό υλικό

15:06 5/7/2026

Αγώνας δρόμου της ΕΛ.ΑΣ.

Καλαμαριά: Ιερά Πανήγυρις για τον Όσιο Παΐσιο - Θα τεθούν σε προσκύνηση Ιερά Σεβάσματα

Καλαμαριά: Ιερά Πανήγυρις για τον Όσιο Παΐσιο - Θα τεθούν σε προσκύνηση Ιερά Σεβάσματα

14:28 5/7/2026

στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης

Καλαμαριά: Απόψε οι εκδηλώσεις για την εισβολή στη Κύπρο - Μνημόσυνο, Δενδροφύτευση και Μουσικό αφιέρωμα

Καλαμαριά: Απόψε οι εκδηλώσεις για την εισβολή στη Κύπρο - Μνημόσυνο, Δενδροφύτευση και Μουσικό αφιέρωμα

13:11 5/7/2026

Πενήντα δύο χρόνια από τη μαύρη επέτειο

Από την Καλαμαριά στο Ωραιόκαστρο οι άνθρωποι της Usar - Δίπλα σε όσους δοκιμάστηκαν

Από την Καλαμαριά στο Ωραιόκαστρο οι άνθρωποι της Usar - Δίπλα σε όσους δοκιμάστηκαν

12:23 5/7/2026

η εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας

Καλαμαριά: Σοβαρό τροχαίο - 22χρονος έκανε ελιγμούς και έπεσε σε σταθμευμένα - Δύο τραυματίες!

Καλαμαριά: Σοβαρό τροχαίο - 22χρονος έκανε ελιγμούς και έπεσε σε σταθμευμένα - Δύο τραυματίες!

11:30 5/7/2026

σημειώθηκε στην οδό Ικάρων

Καλαμαριά: Ιδιαίτερα επικίνδυνος και τοξικός ο καπνός από την πυρκαγιά

Καλαμαριά: Ιδιαίτερα επικίνδυνος και τοξικός ο καπνός από την πυρκαγιά

09:59 5/7/2026

Το τοξικό νέφος έχει φτάσει στην Καλαμαριά

Ωραιόκαστρο: Από αυτό το αυτοκίνητο ξεκίνησε η φωτιά - Mεθυσμένος 76χρονος οδηγούσε επικίνδυνα

Ωραιόκαστρο: Από αυτό το αυτοκίνητο ξεκίνησε η φωτιά - Mεθυσμένος 76χρονος οδηγούσε επικίνδυνα

09:33 5/7/2026

προκάλεσε σπινθήρες

Κλασικά Έπιπλα