Πρόκληση Ζάεφ: Έλληνες επιχειρηματίες υποκινούν βίαιες ενέργειες

16/7/2018 23:23     ενόψει δημοψηφίσματος
Για πολλαπλές αναφορές ότι πολίτες των Σκοπίων έλαβαν από ποσά από 13.000-21.000 δολάρια από φιλορώσους Έλληνες επιχειρηματίες για να διαπράξουν βίαιες ενέργειες ενόψει του δημοψηφίσματος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News.

Ο Ζάεφ έκανε τις δηλώσεις αυτές έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ζάεφ δήλωσε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις ζήτησε βοήθεια με το δημοψήφισμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ «να βοηθήσει τη χώρα μας να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες μας να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον προς το οποίο θα κινηθούμε». Είπε επίσης ότι θα ήθελε να υποδεχθεί τον Ντ.Τραμπ στην ΠΓΔΜ για την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -ακόμη- είναι το μεγάλο υπόδειγμα δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το σημαντικό», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Είναι τεράστιο και καλό παράδειγμα για εμάς».

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

«Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, (δεν) κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ. «Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος …ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς… Είναι προφανέστατο». Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του BuzzFeed News για κάποιο σχόλιο.

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι πιστεύει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια στην χώρα του.

«Η ενταξιακή διαδικασία σημαίνει τελικά ότι θα είμαστε μία χώρα που θα υποστηρίζεται από όλους στον κόσμο», είπε.



protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 

Bubble Show: Ο Ανιματέρ Λένιος Καραμελένιος στη Θεατρική Σκηνή «Τεχνόκοσμος» στον Εύοσμο

Bubble Show: Ο Ανιματέρ Λένιος Καραμελένιος στη Θεατρική Σκηνή «Τεχνόκοσμος» στον Εύοσμο

18:00 16/2/2025

16 Φεβ - 2 Μαρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

10:00 16/2/2025

Κυριακή 16/2

«Τα Πέντε Αφηγήματα του Edgar Allan Poe» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

«Τα Πέντε Αφηγήματα του Edgar Allan Poe» στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη

17:00 15/2/2025

28 Φεβ - 1 Μαρ 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

10:00 15/2/2025

Σάββατο 15/2

Tσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά με μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

Tσικνοπέμπτη στην Καλαμαριά με μουσική, χορός και παραδοσιακά δρώμενα

19:00 14/2/2025

20/02 - 7:00 μμ - 11:00 μμ

Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν ακόμη 150 ηλεκτρικά λεωφορεία

Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2027 θα κυκλοφορούν ακόμη 150 ηλεκτρικά λεωφορεία

15:00 14/2/2025

Την ικανοποίηση του από το επίπεδο των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

10:00 14/2/2025

Παρασκευή 14/2

ΒΙΑ/ΖΩ: Ένα ανθολόγιο-ντοκουμέντο κατά της κακοποίησης στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη»

ΒΙΑ/ΖΩ: Ένα ανθολόγιο-ντοκουμέντο κατά της κακοποίησης στη σκηνή του «Μελίνα Μερκούρη»

18:00 13/2/2025

14/02 - 9:00 μμ - 15/02 - 11:00 μμ

Πού θα δείτε το πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ

Πού θα δείτε το πρώτο αγώνα του ΠΑΟΚ

15:00 13/2/2025

Αναλυτικά η ώρα και το κανάλι του αγώνα

Διακοπή νερού την Πέμπτη σε περιοχές της Καλαμαριάς

Διακοπή νερού την Πέμπτη σε περιοχές της Καλαμαριάς

11:06 13/2/2025

Πέμπτη 13/2

Κλασικά Έπιπλα