Πιθανή ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Μυτιλήνης

21/7/2018 02:17     υφυπουργός Ναυτιλίας
Το μεταφορικό ισοδύναμο, ο νέος θεσμός που εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον οποίο επιδοτείται μέρος του κόστους μετακίνησης μόνιμων κατοίκων νησιών (συμπεριλαμβάνονται οι φοιτητές), καθώς και η μεταφορά προϊόντων προς και από τα νησιά του Αιγαίου, ήταν το κυρίως θέμα συζήτησης που είχε σήμερα στη Μυτιλήνη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός κατά τη συνάντησή του με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, με συμμετέχοντες τους εμπλεκόμενους με το μέτρο φορείς, όπως ο εκπρόσωπος της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο εκπρόσωπος του απουσιάζοντος από το νησί για λόγους υγείας δημάρχου Λέσβου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών του νησιού, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε συμφωνα με το ΑΠΕ, ότι «η κατάκτηση της επιδότησης του κόστους μεταφοράς των νησιωτών καθώς και των προϊόντων των νησιών που μετακινούνται προς την άλλη Ελλάδα, όπως και των προϊόντων που μετακινούνται στα νησιά, με εξαίρεση αυτά προς κατανάλωση από μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, ήταν ένα όνειρο 40 χρόνων που ήρθε για να μείνει».

Όπως σημείωσε, ήδη έχουν διατεθεί μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας 10.000 Μόνιμοι Αριθμοί Νησιώτη (ΜΑΝ). Ειδικά για τη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε, έχουν διατεθεί 2.500 ΜΑΝ και έχουν εκδοθεί χρησιμοποιώντας τον αριθμό και 300 εισιτήρια. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι κατά την έκδοση του εισιτηρίου το πρακτορείο καταγράφει τον ΜΑΝ στο εισιτήριο και στο τέλος του μήνα μέρος του εισιτηρίου (περί τα 14 ευρώ για το εισιτήριο προς ή από Μυτιλήνη) πιστώνεται στο λογαριασμό που έχει δοθεί κατά την έκδοση του ΜΑΝ. Επισημαίνεται ότι το εισιτήριο Γ θέσεως για Μυτιλήνη κοστίζει 46 ευρώ, δηλαδή επιδοτείται κατά 30% το κόστος μετακίνησης. Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι το μειωμένο κατά 50% φοιτητικό εισιτήριο ή τα άλλα ειδικά μειωμένα ανάλογα εισιτήρια με την επιδότηση «πέφτουν» σε τιμή της τάξης των μόλις εννέα ευρώ.

«Και από το Σεπτέμβριο, όταν θα ανοίξει η πλατφόρμα για να χρεώνεται και το κόστος μεταφορών προϊόντων προς και από τα νησιά, η ενίσχυση της νησιωτικής οικονομίας θα είναι πολύ σημαντική και θα δουλέψουμε αυτά τα χρήματα να φτάσουν στο νησιώτη» πρόσθεσε.

Ο κ. Σαντορινιός τόνισε πως το μέτρο θα γίνει καλύτερο «σύμφωνα με την εμπειρική λογική και ότι στο σημερινό του στάδιο εφαρμόζεται πειραματικά, μια και θα επανασχεδιάζεται και εν χρήσει θα υλοποιείται». Κάλεσε δε τα επιμελητήρια του Αιγαίου να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες σημερινές δυσκολίες.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του δήμου Λέσβου, αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης έθεσε με υπόμνημα που κατέθεσε το αίτημα της επαναδρομολόγησης του πλοίου που θα συνδέσει τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη με τη Λέσβο. Όπως είπε ο κ. Σαντορινιός, «αποτελεί το αίτημα θέμα συζήτησης, δεν το αποκλείει». Επέστησε δε την προσοχή των συμμετεχόντων στην κατασκευή νέου λιμανιού στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Σίγρι, έργο το οποίο είχε απενταχθεί, ενώ με το έργο της κατασκευής του οδικού δικτύου στη δυτική Λέσβο, ξεκινά η υλοποίηση ενός πραγματικά αναπτυξιακού για το νησί σχεδιασμού».



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Σε λίγες ημέρες ανοίγει το αναγνωστήριο - Άνετοι χώροι και γρήγορο ίντερνετ δίπλα στο κύμα (φωτο)

Καλαμαριά: Σε λίγες ημέρες ανοίγει το αναγνωστήριο - Άνετοι χώροι και γρήγορο ίντερνετ δίπλα στο κύμα (φωτο)

22:54 29/6/2026

Ρεμέτζο

Καλαμαριά: Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν στην παραλία και μετά πάρταραν! (φωτο)

Καλαμαριά: Μικροί και μεγάλοι έτρεξαν στην παραλία και μετά πάρταραν! (φωτο)

22:40 29/6/2026

Kalamaria Sunset Seaside Run

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει 1.000 ευρώ επίδομα για γονείς και δωρεάν πάνες - Ποιοι οι δικαιούχοι

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει 1.000 ευρώ επίδομα για γονείς και δωρεάν πάνες - Ποιοι οι δικαιούχοι

18:40 29/6/2026

Αναλυτικά ο δήμος αναφέρει

Φωτιά πίσω από τον Φοίνικα - Στο ύψος του εμπορικού κέντρου Μακεδονία (φωτο)

Φωτιά πίσω από τον Φοίνικα - Στο ύψος του εμπορικού κέντρου Μακεδονία (φωτο)

18:14 29/6/2026

έσπευσαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής

Καλαμαριά - Πόντου: Τέλος τα ιδιοκτησιακά εμπόδια - Στρατηγικός άξονας για την ανατολική Θεσσαλονίκη

Καλαμαριά - Πόντου: Τέλος τα ιδιοκτησιακά εμπόδια - Στρατηγικός άξονας για την ανατολική Θεσσαλονίκη

17:49 29/6/2026

Κλείνει το κεφάλαιο των απαλλοτριώσεων

Καλαμαριά - Έργα Βότση: Στένωση της Σωκράτους αποκλεισμός της Ιπποκράτους για ακόμη ένα μήνα!

Καλαμαριά - Έργα Βότση: Στένωση της Σωκράτους αποκλεισμός της Ιπποκράτους για ακόμη ένα μήνα!

14:39 29/6/2026

στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση..

Καλαμαριά: Με δύο βραβεία επιστρέφει η Μικτή Χορωδία του δήμου από το Καρπενήσι (φωτο)

Καλαμαριά: Με δύο βραβεία επιστρέφει η Μικτή Χορωδία του δήμου από το Καρπενήσι (φωτο)

14:24 29/6/2026

στον διαγωνισμό χορωδιών

Κλασικά Έπιπλα