Πέθαναν 11 βρέφη αφότου οι μητέρες τους πήραν Viagra στο πλαίσιο έρευνας!

27/7/2018 15:29    video
Έντεκα μωρά είναι νεκρά, αφότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μητέρες τους έλαβαν φαρμακευτική αγωγή με Viagra, το φάρμακο που προορίζεται για την στυτική δυσλειτουργία, στο πλαίσιο μιας φαρμακευτικής έρευνας στην Ολλανδία.

Η μελέτη, που περιελάμβανε 183 έγκυες γυναίκες στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ, φυσικά διακόπηκε μετά τους θανάτους των μωρών, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων de Volksrant. Σκοπός της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν το αγγειοδιασταλτικό sildenafil, γνωστό ως Viagra, θα προωθούσε τη ροή του αίματος του πλακούντα, βοηθώντας το έμβρυο να αναπτυχθεί.

Οι γυναίκες της μελέτης, η οποία ξεκίνησε το 2015 και ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι το 2020, ήταν έγκυες με μωρά, τα οποία είχαν σοβαρά ελλείμματα ανάπτυξης νωρίς στην εγκυμοσύνη (την περίοδο μεταφύ 20 και 30 εβδομάδων κύησης). Ως αποτέλεσμα, τα μωρά είχαν κακή πρόγνωση. Σύμφωνα με τον βρετανικό The Guardian, η χρήση του Viagra σε αυτή την κατάσταση, η οποία προβλέπεται επίσης για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζεται από πειραματική έρευνα σε αρουραίους.

Τι συνέβη στην έρευνα

Οι γιατροί χορήγησαν το Viagra στις μισές συμμετέχουσες στην έρευνα, ενώ οι άλλες μισές έλαβαν ψευδοφάρμακο. Μεταξύ των γυναικών που έλαβαν το Viagra, 17 βρέφη ανέπτυξαν προβλήματα πνεύμονα και 11 από αυτά πέθαναν. Οκτώ επιπλέον μωρά πέθαναν από άσχετες συνθήκες, σύμφωνα με το πρακτορείο de Volksrant. Τρία μωρά στην ομάδα ελέγχου ανέπτυξαν προβλήματα πνεύμονα και εννέα πέθαναν από άλλες αιτίες.

Μεταξύ 10 και 15 συμμετέχουσες εξακολουθούν να περιμένουν να μάθουν αν το μωρό τους έχει προσβληθεί, ανέφερε ο The Guardian.

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Wessel Ganzevoort, δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Nieuwsuur ότι «υπάρχει σχέση» μεταξύ των θανάτων και του φαρμάκου (σ.σ. Viagra), αλλά «δεν είναι ακόμη σαφής».

Και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζουμε αν τα μωρά θα είχαν επιβιώσει αν δεν είχαν λάβει το φάρμακο (σ.σ. Viagra)».

Ποια θεωρείται ως βασική αιτία του θανάτου των μωρών

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το Viagra προκάλεσε υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες των μωρών, κάτι που τα έκανε να μην λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η έρευνα δεν διεξήθη σωστά, σύμφωνα με τον The Guardian.

Ο δρ. Ganzevoort είπε στο πρακτορείο Nieuwsuur ότι πολλά ερωτήματα γύρω από την μελέτη παραμένουν και οι ερευνητές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα επιζώντα μωρά και τις μητέρες τους. Σχεδιάζουν, επίσης, να αναλύσουν πλήρως τα ιατρικά αρχεία των νεκρών μωρών και των μητέρων τους "για να καταλάβουν καλά τι ακριβώς συνέβη".

Πρόσθεσε ότι είναι «συγκλονισμένος» από τα αποτελέσματα και ότι ήλπιζε ότι η θεραπεία θα οδηγήσει σε υγιή μωρά.

«Το κάνω πολύ, ως άτομο και ως γιατρός, γνωρίζω αυτούς τους ασθενείς και τις ιστορίες τους καλά», είπε ο δρ. Ganzevoort. «Ελπίζαμε ότι η θεραπεία θα οδηγήσει σε πιο υγιή μωρά, αλλά όταν βλέπεις αυτά τα αποτελέσματα τότε μένεις απλά πολύ σοκαρισμένος», κατέληξε.



iatropedia

Επόμενο Προηγούμενο
 

15 μέρες θα κλείσει το μετρό για τις δοκιμές προς Καλαμαριά

15 μέρες θα κλείσει το μετρό για τις δοκιμές προς Καλαμαριά

08:53 27/4/2026

Πότε κλείνει και πότε παραδίδεται η επέκταση

Καλαμαριά: 57 ανήλικοι ελέγχθηκαν από την αστυνομία - 16 προσαγωγές

Καλαμαριά: 57 ανήλικοι ελέγχθηκαν από την αστυνομία - 16 προσαγωγές

08:46 27/4/2026

Ειδική επιχειρησιακή δράση

Καλαμαριά: Συνέλαβαν 27χρονο με ναρκωτικά σε πάρκο!

Καλαμαριά: Συνέλαβαν 27χρονο με ναρκωτικά σε πάρκο!

08:41 27/4/2026

αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα ''πράσα'' να πετούν μπάζα στην περιοχή του Φοίνικα!

Καλαμαριά: Τους έπιασαν στα ''πράσα'' να πετούν μπάζα στην περιοχή του Φοίνικα!

08:31 27/4/2026

μηνύσεις κατά δύο προσώπων

Καλαμαριά: Συναγερμός για την εξαφάνιση 48χρονου

Καλαμαριά: Συναγερμός για την εξαφάνιση 48χρονου

08:20 27/4/2026

Μπορείς να βοηθήσεις;

Καραμπόλα έξι οχημάτων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών

Καραμπόλα έξι οχημάτων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών

19:34 24/4/2026

το μεσημέρι

Πρόστιμα - Έξι πρατήρια καυσίμων “έσπασαν” το πλαφόν στη Θεσσαλονίκη

Πρόστιμα - Έξι πρατήρια καυσίμων “έσπασαν” το πλαφόν στη Θεσσαλονίκη

19:31 24/4/2026

Ανεξάρτητη Αρχή

Οι δημοσκοπήσεις «καίνε» τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι δημοσκοπήσεις «καίνε» τον Ντόναλντ Τραμπ

19:29 24/4/2026

κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές

Καλαμαριά: Wellness Festival - Οι διοργανωτές απαντούν στην Μητρόπολη για το stop στους πιστούς

Καλαμαριά: Wellness Festival - Οι διοργανωτές απαντούν στην Μητρόπολη για το stop στους πιστούς

19:24 24/4/2026

αντίθετη στη νομιμότητα

Παπαδόπουλος: «Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μεγάλο σεισμό»

Παπαδόπουλος: «Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για μεγάλο σεισμό»

19:08 24/4/2026

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική εκτίμηση

Κλασικά Έπιπλα