Ανιχνεύθηκε στο διάστημα το πρώτο ραδιενεργό μόριο, από σύγκρουση δύο άστρων

31/7/2018 09:27     ισότοπο του αργιλίου
Επιστήμονες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν το πρώτο ραδιενεργό μόριο στο διάστημα, συγκεκριμένα ένα ισότοπο του αργιλίου (αλουμινίου), το 26AI, το οποίο δεν υπάρχει στη Γη. Το μόριο εκτινάχθηκε στο μεσοαστρικό χώρο μετά τη σύγκρουση δύο άστρων.

Η παρατήρηση του μορίου -με τη βοήθεια των ραδιοτηλεσκοπίων ALMA και NOEMA- έγινε στον αινιγματικό καινοφανή αστέρα CK Vulpeculae, γνωστό και ως Nova Vul 1670, σε απόσταση περίπου 2.000 ετών φωτός από τη Γη, η έκρηξη του οποίου είχε για πρώτη φορά παρατηρηθεί στην Ευρώπη μεταξύ 1670-72.

Συμφωνα με το ΑΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Τόμας Καμίνσκι του αμερικανικού Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "Nature Astronomy".

Ο μεταβλητός σε λάμψη αστέρας CK Vul στον αστερισμό της Αλώπεκος (Vulpecula) έχει γίνει γνωστός ως η τοποθεσία όπου παρατηρήθηκε από Ευρωπαίους αστρονόμους του 17ου αιώνα μια αστρική έκρηξη (νόβα). Το 2013 οι σύγχρονοι αστρονόμοι παρατήρησαν ένα μοριακό νέφος πολύ ασυνήθιστης σύνθεσης στο συγκεκριμένο απομεινάρι της παλαιάς αστρικής έκρηξης και άρχισαν να το μελετούν.

Η μελέτη του φαινομένου αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια πολύ σπάνια και θεαματική συγχώνευση δύο άστρων σαν τον Ήλιο, η σύγκρουση των οποίων έγινε αντιληπτή στη Γη ως δημιουργία ενός νέου άστρου, μιας «ερυθρής νόβα».

Τώρα, 348 χρόνια μετά την πρώτη παρατήρηση, στο σημείο εκείνο -όπου πλέον παραμένουν τα απομεινάρια της σύγκρουσης (ένα αχνό άστρο περιβαλλόμενο από μια άλω υλικών που λάμπουν)- παρατηρήθηκε και το πρώτο ασταθές ραδιενεργό διαστημικό μόριο, το αργίλιο 26, που διαθέτει στον πυρήνα του 13 πρωτόνια και 13 νετρόνια και βρίσκεται επίσης μαζί με άτομα φθορίου, σχηματίζοντας ένα ισότοπο του μονοφθοριδίου του αργιλίου (26AIF). Η διάσπαση του ραδιενεργού ισοτόπου του αργιλίου (26ΑΙ) οδηγεί στη δημιουργία ενός σταθερότερου ισοτόπου του μαγνησίου (26Mg).

Η ανίχνευση αυτή οδηγεί τους αστρονόμους στη συνειδητοποίηση ότι σε μια αστρική σύγκρουση ακόμη και τα βαθύτερα και πυκνότερα στρώματα ενός άστρου μπορεί τελικά να εκτεθούν στο διάστημα. Οι επιστήμονες εκτιμούν εδώ και δεκαετίες ότι περίπου δύο αστρικές μάζες του ραδιενεργού μορίου 26ΑΙ είναι διάσπαρτες στο γαλαξία μας, αλλά η προέλευσή του -πέρα από τη δημιουργία του σε αστρικές συγχωνεύσεις- είναι ασαφής.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Βρεφική Δράση «Κου-κουτί!» από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Βρεφική Δράση «Κου-κουτί!» από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

20:00 5/3/2025

8 Μαρ - 12 Απρ 2025

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς για την Ημέρα της Γυναίκας

Το Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς για την Ημέρα της Γυναίκας

17:45 5/3/2025

6/03 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Κλειστός σταθμός του Μετρό

Κλειστός σταθμός του Μετρό

14:00 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

Με προπληρωμένες κάρτες θα πληρώνονται τα επιδόματα

10:54 5/3/2025

Από πότε ξεκινά

Διακοπή υδροδότησης στην Καλαμαριά

Διακοπή υδροδότησης στην Καλαμαριά

10:51 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

10:00 5/3/2025

Τετάρτη 5/3

Συνάντηση της Δημάρχου Καλαμαριάς

Συνάντηση της Δημάρχου Καλαμαριάς

20:00 4/3/2025

Χρύσας Αράπογλου με την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανέθεσε σε εταιρεία φύλαξης

17:00 4/3/2025

Τη φύλαξη εξωτερικών και εσωτερικών χώρων σχολικών κτηρίων στο κέντρο της πόλης

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βυζάντιο

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Βυζάντιο

12:00 4/3/2025

Στο πλαίσιο του έργου «Αναπλάσεις Πράσινων διαδρομών στον Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 4/3/2025

Τρίτη 4/3

Κλασικά Έπιπλα