Τι θα περιλαμβάνει το "πακέτο" ελαφρύνσεων του 2019

10/8/2018 04:34    αναμένεται στην ΔΕΘ
Μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά και "μεσαία" κέρδη, επανεξέταση του κατώτατου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας που σήμερα διαμορφώνεται στο 22% αλλά και περιορισμό των επιβαρύνσεων του ΕΝΦΙΑ από την επόμενη χρονιά περιλαμβάνει το "πακέτο" των ελαφρύνσεων που θέλει να περάσει η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη το "υπερπλεόνασμα" της επόμενης χρονιάς. Το πακέτο αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Το πακέτο θα «χρηματοδοτηθεί» με το πρωτογενές υπερπλεόνασμα του 2019 ενώ αναμένεται να φτάσει στα 800-900 εκατ. ευρώ σύμφωνα πάντοτε με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Για να υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο να χρηματοδοτηθεί αυτό το πακέτο –το οποίο θα έχει βάσει των κυβερνητικών επιθυμιών μόνιμο χαρακτήρα δηλαδή θα πρόκειται για μέτρα που θα ισχύσουν στο διηνεκές όχι μόνο για το 2019- το μόνο που πρέπει να συμβεί είναι να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει στα 7,509 δις. ευρώ ή στο 3,96% δηλαδή περίπου 868 εκατ. ευρώ πάνω από τον επίσημο στόχο των 6,641 δις. ευρώ.

Οι συζητήσεις για το περιεχόμενο αυτού του πακέτου έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ εκτός από το υπουργείο Οικονομικών εμπλέκεται και το υπουργείο Εργασίας. Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα αποφασιστεί –πιθανότατα πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- η κατανομή των πόρων ανάμεσα στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών. Το ζητούμενο είναι να χρηματοδoτηθούν μειώσεις φόρων, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών αλλά και κάποιες κοινωνικές δαπάνες. Τα σενάρια που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το οικονομικό επιτελείο αφορά στα ακόλουθα μέτρα:

-Τη μείωση του κατώτερου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα. Το μέτρο αυτό αγγίζει το σύνολο των φορολογουμένων που εμφανίζουν εισόδημα πάνω από το ύψος του αφορολογήτου (8636 ευρώ περίπου) με το μέγιστο φορολογικό όφελος να φτάνει στα 110 ευρώ για κάθε μια μονάδα μείωσης (π.χ από το 22% στο 21%). Λόγω της ευρύτατης βάσης φορολογουμένων στην οποία αφορά, το δημοσιονομικό κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Η μείωση του κατώτερου συντελεστή κατά μια μονάδα, μπορεί να κοστίσει περίπου 400-430 εκατ. ευρώ.

-Τη μείωση του συνολικού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχει ήδη έτοιμο το μέτρο που ελαφρύνει τον κάθε ιδιοκτήτη περίπου κατά 70 ευρώ με δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 210 εκατ. ευρώ.

-Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους που υπέστησαν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω της εφαρμογής του νέου συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του fpress, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έχει παραδώσει στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πέντε διαφορετικά σενάρια μείωσης της επιβάρυνσης. Το δημοσιονομικό κόστος δεν είναι μεγάλο καθώς έχουν απομείνει πολύ λίγοι επαγγελματίες να πληρώνουν εισφορές πάνω από το ελάχιστο όριο των 168 ευρώ.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει την κυβέρνηση καθώς θα αποτελέσει μια «απάντηση» στο λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας». Μεταξύ των σεναρίων είναι η θέσπιση κατώτερου πλαφόν εισοδήματος για την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ή και θέσπιση κλίμακας συντελεστών με αντίστροφη προοδευτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι όσο υψηλότερο είναι το ατομικό εισόδημα, τόσο χαμηλότερος θα είναι ο συντελεστής που θα εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.




Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Στον ανακριτή και η Δήμαρχος ''Έπραξα αυτό που με εξουσιοδότησε το δημοτικό συμβούλιο''

Καλαμαριά: Στον ανακριτή και η Δήμαρχος ''Έπραξα αυτό που με εξουσιοδότησε το δημοτικό συμβούλιο''

19:20 24/7/2026

για τη «μαύρη τρύπα» σε παλιά Κοινωφελή Επιχείρηση

Καλαμαριά: Το οικόπεδο τους είναι δεσμευμένο από το 1972 και δεν έχουν αποζημιωθεί (βιντεο)

Καλαμαριά: Το οικόπεδο τους είναι δεσμευμένο από το 1972 και δεν έχουν αποζημιωθεί (βιντεο)

19:05 24/7/2026

βίντεο από την εκπομπή αταίριαστοι

Καλαμαριά: Σε πλήρη επιφυλακή η Usar Hellas για τις καταιγίδες που αναμένονται

Καλαμαριά: Σε πλήρη επιφυλακή η Usar Hellas για τις καταιγίδες που αναμένονται

15:02 24/7/2026

μετά το έκτακτο δελτίο καιρού

Καλαμαριά: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων - Μέχρι 19 Σεπτεμβρίου!

Καλαμαριά: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων - Μέχρι 19 Σεπτεμβρίου!

14:49 24/7/2026

στο πλαίσιο του έργου «Βιοκλιματική Αναβάθμιση..

Καλαμαριά - Μεταμόρφωση σχολείων: Υπαίθριοι χώροι διδασκαλίας, γήπεδα, παρτέρια και παιχνίδια αναρρίχησης (φωτο)

Καλαμαριά - Μεταμόρφωση σχολείων: Υπαίθριοι χώροι διδασκαλίας, γήπεδα, παρτέρια και παιχνίδια αναρρίχησης (φωτο)

14:18 24/7/2026

Έργο προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ.

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για ανήλικη - Της έπιασε τα οπίσθια - Σύληψη 49χρονου!

Θεσσαλονίκη: Εφιάλτης για ανήλικη - Της έπιασε τα οπίσθια - Σύληψη 49χρονου!

12:08 24/7/2026

ανακοίνωση της αστυνομίας

Καλαμαριά: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του Απόλλωνα - Δείτε τις τιμές

Καλαμαριά: Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας του Απόλλωνα - Δείτε τις τιμές

11:55 24/7/2026

''Η ομάδα της καρδιάς μας στα επαγγελματικά σαλόνια!''

Κλασικά Έπιπλα