Τέλος Αυγούστου ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

13/8/2018 18:43    Σωκράτης Φάμελλος
Ένα δεκαήμερο έχει στη διάθεσή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για να παραδώσει τους φακέλους για τα αυθαίρετα στην περιοχή αιγιαλού και παραλίας και τελεσίδικα παραδοτέα σε δασικές εκτάσεις, στην Αττική, προκειμένου από το υπουργείο Περιβάλλοντος να γίνει η ανάθεση για την κατεδάφιση αυτών και να ξεκινήσει η διαδικασία συμβάσεων για κατεδαφίσεις στο τέλος Αυγούστου, είπε στο "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

"Με επιστολή σημερινή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να δοθούν τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε αυθαίρετες κατασκευές που είτε είναι παραδοτέες με αντίστοιχο πρακτικό στις δασικές περιοχές, είτε είναι αυθαίρετα στη ζώνη του αιγιαλού και της παραλίας, που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου" σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

"Για αυτά τα αυθαίρετα, που δεν έχουν ακόμα δοθεί, σε συνεργεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, θα εκτελεστούν οι κατεδαφίσεις τους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος" σημείωσε και πρόσθεσε: "Δημιουργούμε, δηλαδή, ακόμα έναν μηχανισμό για επιτάχυνση των κατεδαφίσεων, πέρα από τη σύνταξη του πρωτοκόλλου κατεδάφισης από το ΥΠΕΝ, που ήταν η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία μας, και δημιουργούμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έναν ακόμα μηχανισμό κατεδαφίσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα για τις περιπτώσεις περιφράξεων, περιτοιχίσεων και μαντρών σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία δίνουμε τη δυνατότητα αυτές οι κατεδαφίσεις εξπρές να γίνονται και από το υπουργείο Υποδομών".

"Άρα", εξήγησε, "θέτουμε στη διάθεση πλέον αυτής της λειτουργίας δύο υπουργεία, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά και με πολύ μεγάλη επιτάχυνση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Νομίζω ότι όλοι έχουν γίνει γνώστες των πολλών, τουλάχιστον 3.000 αυθαιρέτων που «περίμεναν» στα συρτάρια προς κατεδάφιση στην Αττική [...] παίρνουμε την αρμοδιότητα λοιπόν στο υπουργείο και αυτό θα ήθελα να το παρουσιάσω και ως μια πράξη πολιτικής ευθύνης. Διεκδικούμε και δημιουργούμε αυτή την αρμοδιότητα για να κριθούμε από την κοινωνία σε έναν τομέα που οι προηγούμενες πολιτικές διοικήσεις δεν τόλμησαν να πάρουν μέτρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει νόμιμα με όλα τα δικαιώματα του πολίτη και με όλες τις διαδικασίες διαφάνειας προς τους αναδόχους και με διαύγεια να γίνουν οι πράξεις κατεδάφισης που υπάρχουν τόσα χρόνια και καθυστερούν".

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως "θα πρέπει να προσέξουμε πολύ τα χρονοδιαγράμματα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ένα δεκαήμερο στη διάθεσή της για να παραδώσει τους φακέλους αυτούς, για αυτές τις δύο περιπτώσεις που σας περιέγραψα για την περιοχή αιγιαλού και παραλίας και για τα παραδοτέα των δασικών υπηρεσιών. Αυτοί οι φάκελοι εκτιμώνται περίπου στους 800. Σε δέκα μέρες θα είναι στο υπουργείο μας. Ήδη σήμερα ξεκίνησε η ενεργοποίηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου αυτό σημαίνει ότι εμείς θα ετοιμάσουμε τις διαδικασίες ανάθεσης για την κατεδάφιση αυτών των αυθαιρέτων. Η ολοκλήρωση της παραλαβής των φακέλων και η έναρξη των διαδικασιών των συμβάσεων κατεδάφισης εκτιμάται περίπου στις 25 Αυγούστου. Από εκεί και μετά η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης των κατεδαφίσεων έχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που κυμαίνεται από τρεις εβδομάδες έως δύο μήνες. Άρα για αυτά τα συγκεκριμένα 800 ακίνητα το χρονοδιάγραμμα ξεκινάει περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου".

Είπε ακόμα πως "με τη νομοθετική πρωτοβουλία που λάβαμε πριν από δέκα μέρες ήδη έχουν δοθεί ευνοϊκά διοικητικά εργαλεία για τις συμβάσεις κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που προχωρά άμεσα στην υλοποίησή τους. Μπορούν να επεκταθούν μέχρι και 50% οι συμβάσεις για τις κατεδαφίσεις όπως επίσης και μπορούν να γίνονται συμβάσεις ανάθεσης για τις κατεδαφίσεις μέχρι 135.000 ευρώ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προγραμματίζει άμεσα το έργο αυτό εφόσον δώσαμε και πρόσθετη χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες για τα ακίνητα που ήδη είχε σε δικούς της καταλόγους να προχωρήσουν οι πράξεις κατεδάφισης".

"Πρακτικά και συνοψίζοντας, συνεχίζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τον προγραμματισμό της με μια μεγαλύτερη ευχέρεια στις συμβάσεις, νομοθετήσαμε και δημιουργούμε νέο μηχανισμό και στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την πράξη νομοθετικού Περιεχομένου, δώσαμε νέα χρηματοδότηση 5 εκατομμύρια ευρώ για τις κατεδαφίσεις από το Πράσινο Ταμείο και ενισχύσουμε άμεσα με προσωπικό ώστε να ξεκολλήσουν οι διαδικασίες κατεδαφίσεων".



Επόμενο Προηγούμενο
 

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε νεκρός ο ηλικιωμένος που είχε εξαφανιστεί από τη Νικήτη

Χαλκιδική: Εντοπίστηκε νεκρός ο ηλικιωμένος που είχε εξαφανιστεί από τη Νικήτη

22:28 21/4/2026

73χρονος

Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές – Οι εκτιμήσεις έως το τέλος της εβδομάδας

Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές – Οι εκτιμήσεις έως το τέλος της εβδομάδας

22:25 21/4/2026

Πανελλήνια Ένωση Πρατηριούχων

Καλαμαριά: Η δεύτερη δικαστική νίκη του δήμου και ο κρίσιμος Ιούνιος για τη Μαρίνα Αρετσούς

Καλαμαριά: Η δεύτερη δικαστική νίκη του δήμου και ο κρίσιμος Ιούνιος για τη Μαρίνα Αρετσούς

22:17 21/4/2026

Συμβούλιο της Επικρατείας

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

Καλαμαριά: 5 ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιους αφορά

21:53 21/4/2026

ΕΥΑΘ

Καλαμαριά: Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ανθοέκθεσης - Παραδοσιακοί χοροί και λαϊκό γλέντι

Καλαμαριά: Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ανθοέκθεσης - Παραδοσιακοί χοροί και λαϊκό γλέντι

19:07 21/4/2026

δείτε λεπτομέρειες

Φρίκη: Ομόφυλο ζευγάρι κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά 13 μηνών βρέφος που πέθανε

Φρίκη: Ομόφυλο ζευγάρι κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά 13 μηνών βρέφος που πέθανε

22:45 20/4/2026

στη Βρετανία

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι δείχνουν τα βουλεύματα για τις εκταφές

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι δείχνουν τα βουλεύματα για τις εκταφές

22:30 20/4/2026

Ανοίγει ο δρόμος για εξειδικευμένες εξετάσεις

Η Καλαμαριά κατά τους Βυζαντινούς χρόνους

Η Καλαμαριά κατά τους Βυζαντινούς χρόνους

21:54 20/4/2026

στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Καλαμαριάς

Καλαμαριά: Αφαίρεσαν βίδες ασφαλείας από παιδική κούνια! (φωτο) - Μήνυση έκανε ο δήμος

Καλαμαριά: Αφαίρεσαν βίδες ασφαλείας από παιδική κούνια! (φωτο) - Μήνυση έκανε ο δήμος

21:43 20/4/2026

Μήνυση κατ’ αγνώστων

Βάσεις των ΗΠΑ μετακομίζουν στην Ελλάδα

Βάσεις των ΗΠΑ μετακομίζουν στην Ελλάδα

21:08 19/4/2026

Η πρόταση έχει ήδη κυκλοφορήσει..

Κλασικά Έπιπλα