Τρία ελληνικά πανεπιστήμια στα 500 καλύτερα του κόσμου

14/8/2018 22:02    Κορυφαίο το Χάρβαρντ

Τρία ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 500 καλύτερων του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), τη γνωστή και ως "Κατάταξη της Σαγκάης", στην οποία κυριαρχούν για άλλη μια χρονιά τα αμερικανικά πανεπιστήμια, με κορυφαίο το Χάρβαρντ.

Η πρώτη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων είναι ακριβώς ίδια με την περσινή. Πρώτο βρίσκεται το Χάρβαρντ, για 16η συνεχόμενη χρονιά, και ακολουθεί το Στάνφορντ. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ –το πρώτο μη αμερικανικό, ενώ ακολουθεί το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Το πρώτο μη αμερικανικό και μη βρετανικό πανεπιστήμιο της πρώτης εικοσάδας είναι το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης, στη 19η θέση. Το πρώτο γαλλικό πανεπιστήμιο είναι αυτό της Σορβόνης, στην 36η θέση.

Από τα ελληνικά πανεπιστήμια, κορυφαίο είναι το Εθνικό και Καποδιστριακό (θέσεις 301-400) ενώ στις θέσεις 401-500 βρίσκονται το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Κατάταξη της Σαγκάης, που θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες στον κόσμο, συντάσσεται λαμβάνοντας υπόψη διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα της εκπαίδευσης (π.χ. τον αριθμό των σπουδαστών της σχολής που τιμήθηκαν με Νόμπελ ή με άλλα βραβεία), των καθηγητών (με βάση τις διακρίσεις τους), της έρευνας (πόσες δημοσιεύσεις έχουν γίνει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά) και άλλα. Επικρίνεται όμως από ορισμένους που θεωρούν διαστρεβλωμένη τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Για παράδειγμα, ορισμένα κριτήρια σταθμίζουν περισσότερο τις επιδόσεις του παρελθόντος και όχι την σημερινή ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα πανεπιστήμια.

(Πηγή: http://www.shanghairanking.com/ARWU2018.html)



ΑΜΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην “Ώρα της Γης”

21:49 18/3/2025

Σάββατο 22/3

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο του Μετρό

19:00 18/3/2025

16 έως τις 20/3

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

Ο Δήμος Καλαμαριάς συμμετέχει στην Πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για τη γλαύκη

16:10 18/3/2025

20/03 - 6:30 μμ - 9:00 μμ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Καλαμαριά

12:50 18/3/2025

Στο πλαίσιο των εργασιών για τις «Αναπλάσεις πράσινων διαδρομών στο Δήμο Καλαμαριάς»

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

10:00 18/3/2025

Τρίτη 18/3

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

«100 χρόνια Αγία Τριάδα»

19:00 17/3/2025

Δωρεάν Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα

Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η Καλαμαριά θυμάται τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

15:10 17/3/2025

H Καλαμαριά ως πόλη της μνήμης

Προγραμματισμένη διακοπή νερού

Προγραμματισμένη διακοπή νερού

12:01 17/3/2025

Τρίτη 18/03

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

11:49 17/3/2025

Δευτέρα 17/3

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα Προβολών του 27ου Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

18:10 16/3/2025

Κυριακή 16/3

Κλασικά Έπιπλα