Ποια επιδόματα, επιτέλους, δεν κατάσχονται

29/9/2017 18:48    Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι απλήρωτοι φόροι
Στο… αμήν έχουν φτάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ελληνικά νοικοκυριά. Αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις (σ.σ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και αφήνουν απλήρωτες τις οφειλές τους στην Εφορία.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων είναι μια… θάλασσα , το μέγεθος των οποίων ξεπερνά τα 97 δισ. συνιστώντας πραγματική απειλή για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκαλύπτουν την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά.

Όσο λοιπόν, φουσκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πατάει το γκάζι των κατασχέσεων καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός επιχειρεί με κάθε μέσο να βάλει στο ταμείο τους φόρους που έχουν επιβληθεί. Οσο διαρκούν τα capital controls, η διαδικασία είναι απλούστερη.

Σε καθημερινή βάση, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια τα οποία εκδίδονται ξεπερνούν τα 5.000. Στο τέλος της ημέρας σε περίπου 1.000 τραπεζικούς λογαριασμούς η Εφορία έχει καταφέρει να απλώσει χέρι με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων, με ακατάσχετο όριο φυσικών προσώπων (εφόσον ο λογαριασμός είναι προστατευμένος) 1.250 ευρώ.

Όμως εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ορίζει ότι η εφορία δεν δικαιούται να προχωρήσει στην κατάσχεση προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων για χρέη προς το δημόσιο και αν έχει πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα Μάλιστα στις περιπτώσεις που σχετικά ποσά έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών θα πρέπει, μετά από αίτηση του οφειλέτη, να αποδεσμευτούν.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι:

- Στις ενδεικτικές εξαιρετικές περιπτώσεις για τον περιορισμό της κατάσχεσης πλην της μακροχρόνιας ανεργίας χωρίς άλλες πηγές εισοδημάτων του οφειλέτη ή της συζύγου και των σοβαρών προβλημάτων της υγείας αυτού ή της συζύγου του, περιλαμβάνεται και η χορήγηση προνοιακών ή άλλων «κοινωνικών» επιδομάτων και βοηθημάτων.

- Στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει επιβληθεί κατάσχεση σε (ατομικό ή κοινό) τραπεζικό λογαριασμό (ανεξάρτητα από το αν έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ή όχι) επί καταθέσεων προερχομένων από καταβολή προνοιακού ή άλλου "κοινωνικού επιδόματος" ή βοηθήματος, η κατάσχεση περιορίζεται, μετά από αίτηση του οφειλέτη, αποδεσμεύοντας το σύνολο του δεσμευθέντος κατά τα ανωτέρω ποσού, εφόσον κατά την κείμενη νομοθεσία τα ανωτέρω επιδόματα/βοηθήματα προβλέπονται ρητώς ως ακατάσχετα (πχ επίδομα κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, επίδομα θέρμανσης, διατροφή ανηλίκου τέκνου κλπ).

Η αποδέσμευση του συνόλου του δεσμευθέντος ποσού επιδόματος/ βοηθήματος ισχύει και στην περίπτωση που ως δικαιούχος ή συνδικαιούχος του κατασχεθέντος τραπεζικού λογαριασμού αναγράφεται υποχρεωτικά τρίτο πρόσωπο, όπως ο δικαστικός συμπαραστάτης του δικαστικώς συμπαραστατούμενου τέκνου ή ένας εκ των δύο γονέων στην περίπτωση διατροφής ανηλίκου τέκνου.




fpress

Επόμενο Προηγούμενο
 

 Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης

Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Κρήνης

20:00 27/1/2018

Ιουστίνος και Βαρθολομαίος

«Happy Friday» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας – Δείτε τι είναι

«Happy Friday» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας – Δείτε τι είναι

04:45 26/1/2018

Ήδη σε πολλά σχολεία έχουν ενημερωθεί οι γονείς

Ελάφρυνση του χρέους: Συμφωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Νταβός

Ελάφρυνση του χρέους: Συμφωνία Τσίπρα - Λαγκάρντ στο Νταβός

04:40 26/1/2018

πριν από τον Αύγουστο

Στις 4 Φλεβάρη το συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Μακεδονικό.

Στις 4 Φλεβάρη το συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Μακεδονικό.

04:35 26/1/2018

στο Σύνταγμα

«Η Κατσαρίδα» στο Θέατρο Σοφούλη

«Η Κατσαρίδα» στο Θέατρο Σοφούλη

04:32 26/1/2018

για 2 παραστάσεις!

ΟΑΕΔ: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση - Ποιους αφορά;

ΟΑΕΔ: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση - Ποιους αφορά;

04:28 26/1/2018

Δείτε αναλυτικά!

ΚΕΑ: Να χάσουν το επίδομα κινδυνεύουν 45.000 δικαιούχοι!

ΚΕΑ: Να χάσουν το επίδομα κινδυνεύουν 45.000 δικαιούχοι!

04:14 26/1/2018

Δείτε αναλυτικά!

Οδηγός για την έξοδο προς τη σύνταξη

Οδηγός για την έξοδο προς τη σύνταξη

04:07 26/1/2018

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Επιπλέον 500 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους μέσω ΑΣΕΠ

Επιπλέον 500 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους μέσω ΑΣΕΠ

04:05 26/1/2018

ανακοίνωσε ο Σκουρλέτης

Έρχεται η ολική καταστροφή της Γης! Το Ρολόι της Αποκάλυψης «μίλησε»

Έρχεται η ολική καταστροφή της Γης! Το Ρολόι της Αποκάλυψης «μίλησε»

04:01 26/1/2018

...για πρώτη φορά από το 1953

Κλασικά Έπιπλα