Ανοίγει ο δρόμος για την χορήγηση εγγράφων στον έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

21/8/2018 21:44    ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣτΕ
Δημοσιεύθηκε σήμερα η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον πρώτο Τούρκο αξιωματικό που έφτασε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας να του χορηγηθεί άσυλο στη χώρα μας.

Με την πολυσέλιδη απόφαση, για την οποία μάλιστα σχολίαζαν νομικές πηγές ότι πολλά ευρωπαϊκά δικαστήρια θα ήταν περήφανα εάν εξέδιδαν τέτοιες αποφάσεις, ανάβει πράσινο φως για την χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Σουλειμαν Οζκαϊνακτσι, προκειμένου να ταξιδεύσει όπου επιθυμεί, έχοντας τα δικαιώματα του αναγνωρισμένου πολιτικού πρόσφυγα.

Με την επίμαχη απόφαση, η οποία δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, απορρίπτεται το αίτημα του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που του είχε χορηγηθεί από την αρμόδια επιτροπή. Μένει όμως δρόμος ακόμη για τους υπόλοιπους, καθώς όπως έλεγαν πηγές του ΣτΕ η απόφαση μπορεί επιλύει νομικά το θέμα, ομως κάθε περίπτωση από τους υπολοίπους 7 είναι εξατομικευμένη και θα κρίνεται κάθε φορά που θα έρχεται ενώπιον του δικαστηρίου. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να προηγηθεί προσφυγή από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε βάρος απόφασης της επιτροπής ασύλου.

Το σκεπτικό της υπ' αριθμόν 1694/2018 απόφασης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι δεν αποδείχτηκε πως ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι δεν αποδείχθηκε ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.

Στην πολυσέλιδη απόφαση γίνεται πολλές φορές επίκληση της Συνθήκης της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει ο ίδιος ρητά, αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (δηλαδή η Τουρκία στην συγκεκριμένη περίπτωση). Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων στην απόφαση αναφέρεται ότι η απόφαση της επιτροπής ασύλου είναι επαρκώς αιτιολογημένη «καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (δηλαδή του Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό Κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Όπως όμως αναφέρεται στην απόφαση δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο “ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει γνώριζε την οργάνωσή του».



iefimerida

Επόμενο Προηγούμενο
 

Εκδηλώσεις για την Ολοκλήρωση της Έκθεσης Anna Andreeva στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

Εκδηλώσεις για την Ολοκλήρωση της Έκθεσης Anna Andreeva στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης

20:00 6/5/2025

8 Μάι - 10 Μάι 2025

Συναυλία με τον ΧΑΚ στη Θεσσαλονίκη στο Event House 2

Συναυλία με τον ΧΑΚ στη Θεσσαλονίκη στο Event House 2

16:00 6/5/2025

Πέμπτη 8/5

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 6/5/2025

Τρίτη 6/5

Δρομολόγια 2025 με τα Καραβάκια από Θεσσαλονίκη για Περαία και Ν. Επιβάτες

Δρομολόγια 2025 με τα Καραβάκια από Θεσσαλονίκη για Περαία και Ν. Επιβάτες

20:00 5/5/2025

Από 5/5

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

17:13 5/5/2025

19/5

Δωρεάν είσοδο Λευκό Πύργο, Βυζαντινό μουσείο

Δωρεάν είσοδο Λευκό Πύργο, Βυζαντινό μουσείο

15:08 5/5/2025

18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 5/5/2025

Δευτέρα 5/5

5η Πανελλήνια Χορευτική Συναντήση των Μακεδόνων

5η Πανελλήνια Χορευτική Συναντήση των Μακεδόνων

13:00 4/5/2025

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 4/5/2025

Κυριακή 4/5

«Στης Μνήμης το παράθυρο» Αφιέρωμα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς στον Βασίλη Τσιτσάνη

«Στης Μνήμης το παράθυρο» Αφιέρωμα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς στον Βασίλη Τσιτσάνη

20:00 3/5/2025

4/05 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Κλασικά Έπιπλα