133 τα περιστατικά, 16 οι θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

29/8/2018 15:52    ΚΕΕΛΠΝΟ
Σε 133 ανέρχονται τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ενώ 16 άτομα κατέληξαν, όπως επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η υπεύθυνη γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ, Δανάη Περβανίδου.

Η εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τόνισε ότι «δυστυχώς η διασπορά του ιού είναι αρκετά μεγάλη και έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε πολλούς δήμους, με βασικά επίκεντρα την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία». Πρόσθεσε ότι «φέτος έχουμε πολλά περιστατικά που έχουν διαγνωστεί. Έχουμε μια πρόωρη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου και σε αυτό συντέλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις στις αρχές του καλοκαιριού».

«Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της συρροής κρουσμάτων από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο άλλες χρονιές είχαμε κρούσματα και στις αρχές Οκτωβρίου» είπε η κα Περβανίδου και συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Πρόσθεσε ότι «το 80% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, το 20% αναπτύσσουν μια ιογενή συνδρομή και το 1% εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα και αυτά είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα» και εξήγησε πότε και ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

«Όταν αναπτύσσονται κάποια συμπτώματα είναι καλό να απευθυνόμαστε στον γιατρό μας. Τα απλά συμπτώματα που δημιουργούνται όταν έχουμε την απλή ίωση του Δυτικού Νείλου είναι πυρετός, πονοκέφαλος, διάρροιες, εμετοί, έντονη καταβολή και κόπωση. Στην περίπτωση όμως που υπάρχουν συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η πτώση του επιπέδου συνείδησης, λήθαργος, υπνηλία, τότε ο ασθενής πρέπει άμεσα να νοσηλευτεί» διευκρίνισε η κα Περβανίδου.

Σχολιάζοντας δε την ανθεκτικότητα των κουνουπιών είπε ότι «καλό είναι να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά με δραστικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές όπως: DEET, πικαριδίνη/ικαριδίνη και ΙR3535».

Η υπεύθυνη γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε ότι το Κέντρο έχει κάνει ήδη συστάσεις προς τις τοπικές αρχές για εντατικοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.




Επόμενο Προηγούμενο
 

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

17:13 5/5/2025

19/5

Δωρεάν είσοδο Λευκό Πύργο, Βυζαντινό μουσείο

Δωρεάν είσοδο Λευκό Πύργο, Βυζαντινό μουσείο

15:08 5/5/2025

18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2025

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Δευτέρα στην Καλαμαριά

09:00 5/5/2025

Δευτέρα 5/5

5η Πανελλήνια Χορευτική Συναντήση των Μακεδόνων

5η Πανελλήνια Χορευτική Συναντήση των Μακεδόνων

13:00 4/5/2025

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή στην Καλαμαριά

09:00 4/5/2025

Κυριακή 4/5

«Στης Μνήμης το παράθυρο» Αφιέρωμα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς στον Βασίλη Τσιτσάνη

«Στης Μνήμης το παράθυρο» Αφιέρωμα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς στον Βασίλη Τσιτσάνη

20:00 3/5/2025

4/05 - 8:30 μμ - 10:30 μμ

Διήμερο φεστιβάλ σχολικών, παιδικών και νεανικών χορωδιών στην Καλαμαριά

Διήμερο φεστιβάλ σχολικών, παιδικών και νεανικών χορωδιών στην Καλαμαριά

16:27 3/5/2025

2/05 - 9:00 μμ - 3/05 - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία το Σάββατο στην Καλαμαριά

09:00 3/5/2025

Σάββατο 3/5

Η Καλαμαριά γιορτάζει με δωρεάν Pap test την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών

Η Καλαμαριά γιορτάζει με δωρεάν Pap test την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών

16:00 2/5/2025

5/05 - 31/05

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 2/5/2025

Παρασκευή 2/5

Κλασικά Έπιπλα