Μπορείς να βάλεις κάμερα έξω από το διαμέρισμά σου - Οι όροι και προϋποθέσεις

1/10/2017 20:55    "Ναι" στις κάμερες από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στην υπ’ αριθμ. 5/2017 γνωμοδότησή της, αναφέρει ότι είναι νόμιμη η τοποθέτηση κάμερας, για να ελέγχεται η είσοδος διαμερίσματος πολυκατοικίας που χρησιμοποιείται ως κατοικία ή ως επαγγελματικός χώρος, αλλά η τοποθέτηση θα γίνεται κάτω αυστηρούς περιορισμούς, ενώ παράλληλα καθορίζει και τις προϋποθέσεις και τους όρους κάτω από τους οποίους είναι δυνατή η τοποθέτηση κάμερας στις περιπτώσεις αυτές.

Ρητά αναφέρει η Αρχή ότι απαγορεύεται από κάμερα η οποία είναι τοποθετημένη έξω από διαμέρισμα πολυκατοικίας να αναρτηθεί βίντεο σε ιστοσελίδα ή ακόμη και η επίδειξή του σε τρίτα πρόσωπα (εκτός διωκτικών αρχών ή δικαστηρίων), ενώ ο ένοικος του διαμερίσματος ο οποίος τοποθετεί κάμερα έχει όλες τις υποχρεώσεις και ευθύνες του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ,ενώ τα δεδοµένα που καταγράφονται θα διατηρούνται το πολύ έως δύο ημέρες.

Παράλληλα, δεν επιτρέπεται η λήψη ή καταγραφή δεδοµένων ήχου, ενέργεια η οποία θεωρείται ως επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, η Αρχή εξέδωσε την εν λόγω γνωμοδότησή της μετά από ερωτήματα ενοίκων διαμερισμάτων πολυκατοικιών στις οποίες είχαν τοποθετηθεί κάμερες έξω απ τις εισόδους των διαμερισμάτων. Μάλιστα, υπήρξε περίπτωση όπου σε όροφο πολυκατοικίας υπάρχουν μόνο δύο διαμερίσματα και οι δύο ένοικοι των διαμερισμάτων έχουν τοποθετήσει κάμερες, αλλά ο ένας δεν ήθελε την κάμερα του άλλου!

Στη γνωμοδότησή της η Αρχή επισημαίνει ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει κάμερα εικόνας στο χώρο εισόδου ενός διαµερίσµατος το οποίο χρησιµοποιείται ως κατοικία ή ως επαγγελµατικός χώρος, πρέπει να περιορίζεται το πέδιο εµβέλειας της κάµερας στον απολύτως απαραίτητο χώρο µπροστά από την πόρτα εισόδου του διαµερίσµατος, ώστε να επιτηρείται αποκλειστικά και µόνο η πόρτα αυτή και ο εκάστοτε ευρισκόµενος µπροστά της, χωρίς να λαµβάνεται εικόνα από λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, όπως σκάλα ή ανελκυστήρα, ούτε από πόρτες ή χώρο εισόδου γειτονικών διαµερισµάτων (προς κάθε κατεύθυνση).

Σε περίπτωση που τοποθέτηση της κάμερας λόγω της χωροθέτησης των εισόδων των διαµερισµάτων και του ανελκυστήρα του ορόφου, αναγκαστικά έχει μεγαλύτερη εμβέλεια καταγραφής, τότε απαιτείται η προηγούµενη σύµφωνη γνώµη των 2/3 των ενοίκων του ορόφου.

Ως πρός την τοποθέτησης κάμερας σε συγκροτήµατα κατοικιών για την ασφάλεια των κοινόχρηστων χώρων και των προσώπων που κυκλοφορούν σε αυτούς, απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης των ενοίκων.

Συγκεκριμένα, η Αρχή, στην τελευταία αυτή περίπτωση, αναφέρει ότι η «εγκατάσταση µπορεί να πραγµατοποιηθεί µόνο µε απόφαση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικία, σύµφωνα µε τις διατάξεις του οικείου κανονισµού και εφόσον τέτοια εγκατάσταση δεν προβλέπεται στον κανονισµό, απαιτείται συναπόφαση και των δύο τρίτων των ενοίκων της πολυκατοικίας (όπου σε κάθε ένοικο αντιστοιχεί µία ψήφος). Υπεύθυνος επεξεργασίας του συστήµατος βιντεοεπιτήρησης είναι η γενική συνέλευση του συγκροτήµατος».

Ακόμη, η µονάδα ελέγχου δεν επιτρέπεται να βρίσκεται σε διαµέρισµα, αλλά πρέπει να εγκαθίσταται σε κοινόχρηστο χώρο µε ελεγχόµενη πρόσβαση (π.χ. κοινόχρηστη αποθήκη), εκτός αν η επεξεργασία πραγµατοποιείται από εξουσιοδοτηµένο προσωπικό ασφαλείας (π.χ. εταιρεία ασφαλείας ως εκτελούσα την επεξεργασία).




Επόμενο Προηγούμενο
 

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

Οι παιδικές βιβλιοθήκες Καλαμαριάς καινοτομούν και τα παραμύθια έχουν φωνή… παππού και γιαγιάς!

12:00 30/5/2025

Οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Παρασκευή στην Καλαμαριά

09:00 30/5/2025

Παρασκευή 30/5

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

Το ΡΙΖΕΣ ΦΕΣΤ έρχεται στην Καλαμαριά

20:39 29/5/2025

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ της παράδοσης δίπλα στη θάλασσα! 1/06 - 6:00 μμ - 10:00 μμ

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

Η Παιδική Παράσταση Ο Μάγος του Οζ στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη

17:00 29/5/2025

Κυριακή 1/6

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

Συνεδρίαση της επιτροπής εμποροπανηγύρεων

15:06 29/5/2025

Παρασκευή 30/05

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

Νέος, σύγχρονος φωτισμός στην παραλιακή οδό Ν. Πλαστήρα

11:31 29/5/2025

Στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του δικτύου του δημοτικού φωτισμού

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 29/5/2025

Πέμπτη 29/5

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

Έρχεται Λευκή Νύχτα που θα «δονήσει» τη Θεσσαλονίκη

20:00 28/5/2025

Ανοιχτά καταστήματα μέχρι 12

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

Ξεκίνησε η προπώληση για τους Metallica: Οι τιμές των εισιτηρίων

11:54 28/5/2025

Αναλυτικά τις τιμές ανά ζώνη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

Μήνυση κατά αγνώστων για βανδαλισμό υπόγειου κάδου στην οδό Σοφούλη

11:48 28/5/2025

Μήνυση κατά αγνώστων κατέθεσε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα