Πώς δηλώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός – Ποιοι κινδυνεύουν

10/9/2018 04:59    κατασχέσεις
Ένας στους δύο φορολογούμενους βρίσκεται πλέον στα τεφτέρια της Εφορίας. Η λίστα των οφειλετών που είναι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ενοικίων και άλλων εισοδημάτων γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Η αγωνία για όσους δεν καταφέρουν να πληρώσουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ είναι καθημερινή καθώς η πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Εκείνοι που δεν θα καταφέρουν να την πληρώσουν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από την επόμενη ημέρα καθίσταται ληξιπρόθεσμη και επιβαρύνεται με τόκο 0,73% το μήνα. Αν δεν πληρώσουν ή δεν ρυθμίσουν με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων την οφειλή τους τότε βρίσκονται ανοιχτοί στην επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των οφειλών.

Ταυτόχρονα η βεβαίωση της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων –ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ- είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατακόρυφα οι οφειλέτες του δημοσίου.

Περίπου 206.212 άτομα δεν κατάφεραν πληρώσουν εμπρόθεσμα με αποτέλεσμα να προστεθούν στη λίστα των οφειλετών η οποία πλέον αριθμεί 3.933.628 άτομα έναντι 3.727.416 τον Ιούνιο.

Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ καθώς έφτασαν στα 1.742.903 άτομα από 1.694.042 που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός τον Ιούνιο. Όσον αφορά στον αριθμό των φορολογουμένων που έχουν ήδη υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα, αυτοί ανέρχονται σε 1.143.308 άτομα έναντι 1.137.235 τον Ιούνιο με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά έναν ακόμη μήνα, αυτή τη φορά κατά 6.073 άτομα.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι μπορούν να αμυνθούν. Το «όπλο» για όσους έχουν αφήσει χρέη στην εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet για να προστατεύσουν ποσά μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σημειώστε ότι πλέον ο ακατάσχετος λογαριασμός έως και τα 1.250 ευρώ έχει επεκταθεί και στα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια».

Πώς δηλώνεται ο ακατάσχετος λογαριασμός

Όσοι δεν έχετε δηλώσει στο Taxisnet τον ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να το πράξετε άμεσα. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη. Αρχικά θα πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet. Για να εισέλθετε στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα πρέπει να χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Τaxisnet. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:

1. Εισέλθετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.aade.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».

2. Στη συνέχεια θα υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και θα δηλώσετε τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).

Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρώ:

- Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

- Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.

- Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.



news

Επόμενο Προηγούμενο
 

 Οι δρόμοι που θα κλείσουν την Κυριακή λόγω του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία

Οι δρόμοι που θα κλείσουν την Κυριακή λόγω του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία

16:05 19/1/2018

Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Μπαίνουν υποχρεωτικά POS σε ακόμη 58 επαγγέλματα (λίστα)

Μπαίνουν υποχρεωτικά POS σε ακόμη 58 επαγγέλματα (λίστα)

15:11 19/1/2018

δειτε τα

Ανοιχτά οκτώ προγράμματα για προσλήψεις χιλιάδων ανέργων

Ανοιχτά οκτώ προγράμματα για προσλήψεις χιλιάδων ανέργων

14:08 19/1/2018

ΟΑΕΔ

Ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ για την Μακεδονία

Ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΡΗΣ για την Μακεδονία

12:59 19/1/2018

Η Μακεδονία είναι μια, μοναδική και ελληνική

Καλαμαριά - Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο σύλλογος ''Καλλίστη''

Καλαμαριά - Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο σύλλογος ''Καλλίστη''

12:42 19/1/2018

φωτογραφίες

Καλαμαριά - Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο σύλλογος

Καλαμαριά - Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο σύλλογος "Η Αγία Παρασκευή"

12:15 19/1/2018

Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης "Η Αγία Παρασκευή"

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ ξέφυγε από την πορεία του και «καβάλησε» πεζοδρόμιο!

Λεωφορείο του ΟΑΣΘ ξέφυγε από την πορεία του και «καβάλησε» πεζοδρόμιο!

12:01 19/1/2018

ΦΩΤΟ

Μετρό - Παρουσία Σπίρτζη η άφιξη του «Φρίξου» στον σταθμό Καλαμαριά

Μετρό - Παρουσία Σπίρτζη η άφιξη του «Φρίξου» στον σταθμό Καλαμαριά

11:57 19/1/2018

ξεκινάνε οι πρόδρομες εργασίες των επεκτάσεων

Κλείνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων

Κλείνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων

11:48 19/1/2018

μια απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα

Δύο νέες λαϊκές αγορές στη Νέα Ραιδεστό και τον Τρίλοφο

Δύο νέες λαϊκές αγορές στη Νέα Ραιδεστό και τον Τρίλοφο

11:44 19/1/2018

Δήμος Θέρμης

Κλασικά Έπιπλα