Κατεδαφίζονται δεκάδες αυθαίρετα - Δείτε που

16/9/2018 12:14    αιγιαλό και δασικές εκτάσεις
Σε δεκάδες κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που βρίσκονται στον αιγιαλό και σε δασικές εκτάσεις, προχωρά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο στάδιο της κατεδάφισης βρίσκονται 15 αυθαίρετες κατασκευές στην Αχαΐα και άλλες τρεις στην Κορινθία, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 79.000 ευρώ. Επίσης, έχει προγραμματιστεί να γίνουν 52 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Κεφαλονιά και Αχαΐα και ήδη έχει δημοσιευθεί η διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για την ανάδειξη των αναδόχων εκτέλεσης των εργασιών.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση 35 αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, που βρίσκονται εντός αιγιαλού, στην παραλία Τουρλίδα του Μεσολογγίου, ενώ το κόστος της κατεδάφισης φθάνει τα 290.000 ευρώ.

   Στην Κορινθία, αναμένεται να κατεδαφιστούν 14 αυθαίρετα κτίσματα, που βρίσκονται μέσα σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, με το κόστος των εργασιών να ανέρχεται στα 124.950 ευρώ.

   Στην Κεφαλονιά, πρόκειται να κατεδαφιστεί αυθαίρετη λιμενική κατασκευή, εντός αιγιαλού, στην περιοχή Αθέρας της Παλλικής και το κόστος έχει προϋπολογιστεί στα 168.000 ευρώ.

   Στην Αχαΐα, έχει προγραμματιστεί η κατεδάφιση δύο αυθαιρέτων κατασκευών, εντός αιγιαλού, που βρίσκονται στο λιμανάκι Κρυονερίου της Ακράτας και το κόστος των εργασιών φθάνει τα 250.000 ευρώ.

   Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα παραμένει η κατεδάφιση 26 αυθαίρετων κατασκευών στην χερσαία ζώνη του λιμένος Λουτρακίου, διότι διερευνάται από την αρμόδια υπηρεσία, εάν και κατά πόσο μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 96 του νόμου 4505/2017.

   Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Νικόλαος Παπαθεοδώρου, «η Αποκεντρωμένη κινεί πάντα τις απαραίτητες διαδικασίες για τις κατεδαφίσεις, αλλά το σημαντικό ζήτημα είναι οι χρηματοδοτήσεις, αφού στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι συνολικά 12 νομοί και ως εκ τούτου τα χρήματα που θέλουμε είναι αρκετά.»

   Όπως προσθέτει, «εμείς ζητάμε κονδύλια, μέσω του προγράμματος δημοσιών επενδύσεων και του πράσινου ταμείου, και όταν μας δίνονται προχωράμε στις κατεδαφίσεις, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να είναι έτοιμες οι μελέτες», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «σε αυτόν τον τομέα μπορώ να πω ότι πάμε καλά.»

   Όσον αφορά σε ποιες περιοχές εντοπίζονται τα περισσότερα αυθαίρετα, ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι οι νομοί Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Κέρκυρας.

   Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει καταγράψει στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων 1.816 αυθαίρετα κτίσματα με πρωτόκολλα που συντάχθηκαν από τις κτηματικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία.

   Τα 1.208 είναι αμετάκλητα, εκ των οποίων τα 818 είναι στον αιγιαλό και 390 είναι σε δασικές εκτάσεις. Από τα 1.208 αμετάκλητα αυθαίρετα έχουν ήδη κατεδαφιστεί μέχρι σήμερα 354 αυθαίρετα (ποσοστό 30%) και υπολείπονται προς κατεδάφιση 854, εκ των οποίων 517 στον αιγιαλό και 337 σε δάση.

   Με βάση λοιπόν τις κατεδαφίσεις που γίνονται, ή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν, τα αυθαίρετα που υπολείπονται προς κατεδάφιση είναι 749 και συγκεκριμένα 290 στην περιφέρεια Πελοποννήσου, 237 στα Ιόνια Νησιά και 222 στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Μετρό: Πώς η Καλαμαριά «έκλεψε» δρομολόγια από τη Νέα Ελβετία

Μετρό: Πώς η Καλαμαριά «έκλεψε» δρομολόγια από τη Νέα Ελβετία

20:15 4/9/2026

Το «σύστημα 2 - 1» και πώς θα λυθεί το πρόβλημα

Καλαμαριά: Ολοκληρώθηκε το διεθνές τουρνουά σκάκι - Σκακιστές από 16 χώρες (φωτο)

Καλαμαριά: Ολοκληρώθηκε το διεθνές τουρνουά σκάκι - Σκακιστές από 16 χώρες (φωτο)

18:15 4/9/2026

Συγχαρητήρια στους νικητές, αλλά και σε κάθε σκακιστή

Ο Απόλλων Καλαμαριάς έχει το δικό του περίπτερο στην Έκθεση Θεσσαλονίκης!

Ο Απόλλων Καλαμαριάς έχει το δικό του περίπτερο στην Έκθεση Θεσσαλονίκης!

17:55 4/9/2026

"5 -13 Σεπτεμβρίου" η καρδιά της έκθεσης χτυπάει..

Θεσσαλονίκη: 3500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι κλείνουν - Το πρόγραμμα των διαδηλώσεων - 8 σταθμοί του μετρό κλειστοί

Θεσσαλονίκη: 3500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι κλείνουν - Το πρόγραμμα των διαδηλώσεων - 8 σταθμοί του μετρό κλειστοί

16:24 4/9/2026

drones και προληπτικοί έλεγχοι

Στην Καλαμαριά ο υπ. Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup Πιερρακάκης - Εγκαίνια του ΚΕΦΟΔΕ (φωτο)

Στην Καλαμαριά ο υπ. Οικονομίας και πρόεδρος του Eurogroup Πιερρακάκης - Εγκαίνια του ΚΕΦΟΔΕ (φωτο)

16:04 4/9/2026

Η Καλαμαριά αποκτά έναν σημαντικό υπερτοπικό κόμβο

Καλαμαριά - Πανέμορφο: Το 4ο δημοτικό γέμισε χρώματα για τη φιλία, τον σεβασμό και την αγάπη! (φωτο)

Καλαμαριά - Πανέμορφο: Το 4ο δημοτικό γέμισε χρώματα για τη φιλία, τον σεβασμό και την αγάπη! (φωτο)

14:18 4/9/2026

μια ξεχωριστή εικαστική παρέμβαση

Καλαμαριά - Αράπογλου: Σε δύο χρόνια η είσοδος της πόλης Φοίνικας, Κρήνη και Αη Γιάννης θα είναι άλλη πόλη!

Καλαμαριά - Αράπογλου: Σε δύο χρόνια η είσοδος της πόλης Φοίνικας, Κρήνη και Αη Γιάννης θα είναι άλλη πόλη!

11:31 4/9/2026

η δήμαρχος Καλαμαριάς

Κλασικά Έπιπλα