Λαχανικά που μειώνουν το σάκχαρο από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

11/10/2017 02:23    Το πρότζεκτ αυτό «τρέχουν» δύο Λαρισαίοι επιστήμονες
Παίρνετε χάπι για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας; Ίσως σε λίγο καιρό το χάπι σας να αντικατασταθεί από ένα λαχανικό της αρεσκείας το οποίο τρώγοντάς το, νωπό ή αποξηραμένο θα κατεβάζει το δείκτη σακχάρου σας.

Το πρότζεκτ αυτό «τρέχουν» δύο Λαρισαίοι επιστήμονες του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής  Γεωπονίας και χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στα τρόφιμα Κωνσταντίνος Πετρωτός και η Διδάκτωρ Γεωπονίας Χρυσούλα Παπαϊωάννου με την αεροπονία (η οποία είναι μέθοδος της ΝΑSΑ για την καλλιέργεια φυτών σε συνθήκες διαστήματος), κατάφεραν να παράξουν λαχανικά κατά του σακχάρου.

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την NASA – η αεροπονία και η υδροπονία- φαίνεται πως είναι η λύση για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.

Σε αυτή την μέθοδο δεν υπάρχει πουθενά χώμα. Οι ρίζες που κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα ψεκάζονται με ένα ανακυκλούµενο θρεπτικό διάλυμα, που στην ουσία είναι η τροφή του φυτού, χρησιμοποιώντας πραγματικά σταγόνες νερού.

Έτσι το φυτό παίρνει την ελάχιστη τροφή και το νερό που έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί κάνοντας παράλληλα μεγάλη οικονομία.

«Όταν η ρίζα του φυτού είναι στον αέρα έχουμε πλεονεκτήματα. Η ρίζα θέλει οξυγόνο, το οποίο βρίσκει στον αέρα. Η αεροπονία λοιπόν έχει μεγαλύτερη παραγωγή από τη υδροπονία που τα φυτά είναι μέσα στο νερό. Το φυτό βρίσκει το καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθεί. Προσπαθούμε να δούμε πόση τροφή και νερό χρειάζεται κάθε φυτό για να το ταΐσουμε επαρκώς», σημειώνει η κα Παπαϊωάννου.

Η αεροπονική μέθοδος δίνει παραγωγή έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις κλασσικές μεθόδους. Το καλοκαίρι καλλιέργησαν μαρούλια και την περίοδο αυτή στο θερμοκήπιο καλλιεργούνται λάχανα και κουνουπίδια.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής καθώς θα χρειάζονται ελάχιστοι φυσικοί πόροι για την καλλιέργεια προϊόντων αλλά και ελάχιστη λίπανση.

Καταναλώστε μαρούλι με βανάδιο!

Το βανάδιο ή αλλιώς vanadium είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Έτσι πολλά φάρμακα που σήμερα παίρνουν διαβητικοί για να κατεβάσουν το σάκχαρό τους περιέχουν στη χημική σύνθεσή τους βανάδιο.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής  Γεωπονίας και χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στα τρόφιμα κ. Κωνσταντίνος Πετρωτός που συνεργάζεται με την κα Χρυσούλα Παπαϊωάννου εφαρμόζει μια πρωτοποριακή μέθοδο «ταΐζοντας» φυτά αεροπονικής καλλιέργειας με ανόργανο βανάδιο.

Έτσι μπορούν να παραγάγουν μαρούλι, λάχανα ή κουνουπίδι που θα περιέχουν το πολύτιμο συστατικό το οποίο μπορεί να κατεβάσει το σάκχαρο σε όσους τα καταναλώνουν.

 
Οι ρίζες του φυτού αναπτύσσονται στο αέρα με ελάχιστη τροφή και νερό

«Χρησιμοποιούμε τον μεταβολισμό του φυτού, την δυνατότητα δηλαδή να μετατρέπει ανόργανα υλικά σε οργανικά καθώς τρέφεται. Έτσι λιπαίνουμε το φυτό με ανόργανο βανάδιο, με σκοπό να μετατραπεί μέσω του μεταβολισμού του φυτού, σε οργανικό το οποίο αφού παραγάγει το λαχανικό είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη», περιγράφει ο κ. Πετρωτός.

Τρώγοντας μια σαλάτα με λαχανικά που έχουν παραχθεί με αυτή την μέθοδο θα μπορείτε να ελέγξετε τις τιμές του σακχάρου χωρίς να παίρνετε χάπι.

Μάλιστα σύμφωνα με το κ. Πετρωτό αν το λαχανικό αυτό το καταναλωθεί αποξηραμένο τότε θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Όμως η έρευνα των δύο επιστημόνων συνεχίζεται για να μπορέσουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη. «Ψάχνουμε ποιες ομάδες φυτών μπορούν να έχουν καλύτερη απορρόφηση μετάλλων. Άρα να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά» τονίζει ο κ. Πετρωτός.

Η ομάδα ψάχνει και ποια φυτά θα μπορέσουν να αποτελέσουν φυσικά φάρμακα για συστατικά που λείπουν από τον άνθρωπο.

Έτσι ερευνούν ποια κατηγορία φυτών θα μπορέσουν να ταΐσουν με ασβέστιο, ώστε να φτιάξουν ένα λαχανικό που θα δίνει την δυνατότητα σε όποιον το καταναλώνει να του ανεβάσει τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό του.

Μάλιστα οι δύο επιστήμονες θέλουν να εφαρμόσουν αυτή την μέθοδο και για τα ζώα τα οποία έχουν ανάγκη από λήψη ψευδαργύρου.

Έτσι με αυτόν το τρόπο θα μπορούσε να παραχθεί κάποιο λαχανικό που να περιέχει το εν λόγω συστατικό βοηθώντας την ζωική παραγωγή.



larissanet

Επόμενο Προηγούμενο
 
Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

20:44 18/8/2026

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής..

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

Τι αλλάζει στις σχολικές εκδρομές - Περισσότερες εκδρομές - Περιορισμός στα κινητά

19:46 18/8/2026

ένα νέο πλαίσιο για τις σχολικές εκδρομές

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

Περιφερειακός: Διακοπή κυκλοφορίας από το βράδυ της Τετάρτης

19:37 18/8/2026

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

ΟΡΙΣΤΙΚΟ - Μετρό Καλαμαριάς: Εγκαίνια 27 Αυγούστου (βιντεο)

18:05 18/8/2026

βίντεο ανέβασε ο Νίκος Ταχιάος

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

Δήμος Καλαμαριάς: Προσοχή στα μπάρμπεκιου και μην παρκάρετε σε ξερά χόρτα - κίνδυνος πυρκαγιάς

17:52 18/8/2026

συμμετέχοντας στην καμπάνια ενημέρωσης

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

Χαλκιδική: Τροχαίο δυστύχημα με έναν 29χρονο νεκρό

15:31 18/8/2026

στη Ε.Ο. Μουδανιών- Συκιάς

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

Καλαμαριά: Ένταξη παιδιών στην προσχολική εκπαίδευση - Ποιους αφορά - Τι γίνεται με τα voucher

15:18 18/8/2026

Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής

Κλασικά Έπιπλα