Πουτζδεμόντ: Θα σεβαστώ τη βούληση των Καταλανών, θα διαπραγματευτώ

11/10/2017 03:08    «Παγώνει» η απόφαση για ανεξαρτησία
«Θα σεβαστώ την απόφαση των Καταλανών για ανεξαρτησία» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, ενώ παράλληλα άνοιξε παράθυρο διαλόγου με τη Μαδρίτη. Πάντως άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της ισπανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος. 

Xωρίς να προχωρήσει - όπως πολλοί ανέμεναν- σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, o καταλανός πρόεδρος τόνισε: «Με δημοκρατικό τρόπο ο λαός έδωσε εντολή για ανεξαρτησία. Όμως αναστέλλουμε την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας για λίγες εβδομάδες, επειδή θέλουμε διάλογο με την Ισπανία».

Κάλεσε σε διάλογο την ισπανική κυβέρνηση, όπως είχαν προτείνει ως λύση ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ του ναι και με βάση αυτήν την «εντολή» θα πορευτεί. «Δεν είμαστε εγκληματίες, ούτε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Η σχέση μας δεν είναι υγιής εδώ και χρόνια και πλέον δεν είναι βιώσιμη» υπογράμμισε ο καταλανός πρόεδρος. 

«Αυτό που θέλαμε ήταν ένα δημοψήφισμα ανάλογο με εκείνο που διεξήχθη στη Σκωτία για να έρθουν και οι δύο πλευρές σε διάλογο και να εξεταστούν και οι δύο απόψεις. Όμως συνεχώς προσκρούαμε στην άρνηση» δήλωσε στην ομιλία του ο Πουτζδεμόντ ο οποίος καθυστέρησε πάνω από μια ώρα να ξεκινήσει την εκφώνηση του λόγου του. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον ήθελαν να συνομιλεί με αξιωματούχους της ΕΕ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να θεωρείται μέλος της ΕΕ μια ανεξάρτητη Καταλονία. 

Στέλνοντας μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, ο Πουτζδεμόντ θύμισε την περίοδο μετά τον θάνατο του Φράνκο, τότε που «η Καταλονία συνέβαλε στην ενίσχυση της δημοκρατίας της Ισπανίας». 

«Θεωρούσαμε ότι το ισπανικό σύνταγμα που θεσπίστηκε το 1978 θα αποτελούσε υγιή πλατφόρμα για τη δημοκρατία. Αργότερα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι η ισπανική κυβέρνηση ήθελε να μείνει σε αυτό, ενώ εμείς το βλέπαμε ως μεταβατικό στάδιο», τόνισε θυμίζοντας το 2005, τότε που 85% του καταλανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την ισχύ νέου καθεστώτος για την Καταλονία. 

«Δεν απειλώ κανέναν. Χρειάζεται να αποκλιμακωθεί η ένταση και όχι να τροφοδοτείται ο θυμός. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε όλα με την Ισπανία, όμως ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η δημοκρατία και ο διάλογος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον διάλογο» τόνισε ο καταλανός πρόεδρος. 

Ισπανία: Δεν αποδεχόμαστε την έμμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας 

Στα ύψη παραμένει η αγωνία στην Ισπανία αφού η Καταλονία αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της χώρας. 

«Mη αποδεκτή» χαρακτήρισε την στρατηγική του καταλανού προέδρου η ισπανική κυβέρνηση. «Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν σαφούς αναβολής δεν είναι αποδεκτή» δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον κώδωνα του οικονομικού κινδύνου έκρουσε το ΔΝΤ τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία, ενώ μεγάλες τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να μεταφέρουν τα γραφεία τους στη Μαδρίτη. 

Οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται, πάντως, σχετικά με το οικονομικό μέλλον της Καταλονίας σε περίπτωση απόσχισης. 

Στους κόλπους της ΕΕ η άποψη που κυριαρχεί συγκλίνει με την ανάγκη επίτευξης διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, στοιχείο που τόνισε και ο Πουτζδεμόντ κατά την ομιλία του. 

Σύμφωνα με την El Pais, πάντως, η ενεργοποίηση του άρθρου 155 από την ισπανική κυβέρνηση, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι σήμερα, φαντάζει ακόμη πιθανό σενάριο.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που σημαδεύτηκε από τη βίαιη καταστολή εκ μέρους της ισπανικής κυβέρνησης, τίθεται προς συζήτηση και έγκριση στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής. 

Ελισάβετ Σταμοπούλου




in

Επόμενο Προηγούμενο
 
Προβληματισμός στο υπουργείο Άμυνας από τις πρώτες αναβολές γυναικών!

Προβληματισμός στο υπουργείο Άμυνας από τις πρώτες αναβολές γυναικών!

19:38 12/6/2026

κατατάχθηκαν προ ημερών εθελοντικά στον Στρατό

Αποκαλυπτικοί διάλογοι των συμμοριών που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία

Αποκαλυπτικοί διάλογοι των συμμοριών που διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολεία

19:31 12/6/2026

τους ανήλικους που στρατολογούσαν

Καλαμαριά - Προσοχή: Προειδοποίηση για Ισχυρές βροχές με έντονους κεραυνούς

Καλαμαριά - Προσοχή: Προειδοποίηση για Ισχυρές βροχές με έντονους κεραυνούς

19:20 12/6/2026

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού

Καλαμαριά - Μετρό: Σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης από στελέχη της TUV

Καλαμαριά - Μετρό: Σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης από στελέχη της TUV

17:46 12/6/2026

Παρουσία του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης

Καλαμαριά: Λαϊκό Πανηγύρι με τον Γιώργο Σφακιανάκη από την Μητρόπολη

Καλαμαριά: Λαϊκό Πανηγύρι με τον Γιώργο Σφακιανάκη από την Μητρόπολη

16:44 12/6/2026

στο Άλσος της Νέας Κρήνης

Καλαμαριά: Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Χειροτονία, Αγρυπνίες, Λιτανεία, επισκέψεις, γιορτή νεολαίας

Καλαμαριά: Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Χειροτονία, Αγρυπνίες, Λιτανεία, επισκέψεις, γιορτή νεολαίας

15:37 12/6/2026

Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς

Προσλήψεις 171 οδηγών στον ΟΑΣΘ για την ενίσχυση των δρομολογίων

Προσλήψεις 171 οδηγών στον ΟΑΣΘ για την ενίσχυση των δρομολογίων

15:29 12/6/2026

εγκρίθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία

Κλασικά Έπιπλα