Το ΑΠΘ " κατεβαίνει" για τρίτη χρονιά στην Πλατεία Αριστοτέλους

5/10/2018 03:16    τι θα δουμε
Τους δεσμούς με την πόλη και τους κατοίκους της ενισχύει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), που γιατί τρίτη συνεχή χρονιά "βγαίνει" με τα εργαστήριά του από το πανεπιστημιακό campus και "κατεβαίνει" στην Πλατεία Αριστοτέλους.

"Είναι η τρίτη χρονιά για τον θεσμό "ΑΠΘ στην πόλη". Το 2017 οι δράσεις που οργανώσαμε ήταν 16, φέτος έχουν γίνει 26, συμμετέχουν 37 καθηγητές από 7 Σχολές και 14 Τμήματα, οι εθελοντές και υποστηρικτές των δράσεων είναι 330 και οι συνολικές ώρες δράσεων μέσα στην ημέρα, από τις 10 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, είναι 117", ανέφερε, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει πειράματα, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες. Οι 330 εθελοντές και οι υπεύθυνοι καθηγητές θα βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους, για να ξεναγήσουν το κοινό και να το ενημερώσουν για το έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν - μεταξύ άλλων - τον πρώτο υπολογιστή στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, να δουν την καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των εδαφικών κινήσεων μέσα από τη λειτουργία ενός σύγχρονου φορητού ψηφιακού σεισμογράφου, να γνωρίσουν τα έργα της πρώτης ομάδας αεροναυπηγικής στη Θεσσαλονίκη (της Aristotle Space & Aeronautics Team) και συγκεκριμένα ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, έναν πύραυλο ύψους 3 μέτρων και έναν νανοδορυφόρο, να μετρήσουν τις νοητικές ικανότητες και τα κινητικά αντανακλαστικά τους, με την εφαρμογή Brain Run meets Remedes, αλλά και την εφαρμογή iCry2Talk, που μεταφράζει το κλάμα του μωρού, ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε "μαγικά" πειράματα χημείας, αλλά και σε διαγωνισμό εκτόξευσης πυραύλου, κατασκευασμένου από απλά υλικά, όπως μπουκάλι αναψυκτικού, σόδα μαγειρικής και ξύδι. 

"Περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση φέτος, έχουμε επιλέξει συνειδητά την ανοιχτή πλατεία Αριστοτέλους, όπου συνδυάζεται η προγραμματισμένη επίσκεψη με την τυχαία Κυριακή μεσημέρι ή πρωί. Οι γονείς με τα παιδιά τους θα δουν μπροστά τους ένα μικρό επιστημονικό πάρκο για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους, το οποίο τους ανοίγει ορίζοντες, γιατί η γνώση δεν παρουσιάζεται εκεί με έναν τρόπο αυστηρά επιστημονικό και επίσημο, αλλά με έναν τρόπο παιδαγωγικό επιλεγμένο ειδικά, ώστε να είναι απλός, κατανοητός, φιλικός και εκλαϊκευμένος. Δεν είναι μόνο η ευχαρίστηση και διασκέδαση, αλλά κάτι που μένει στη μνήμη των παιδιών. Ίσως τους εμπνεύσει αργότερα, ανάλογα με την ηλικία τους, επειδή τα παιδιά θυμούνται και καταγράφουν τέτοιου είδους ξαφνικές απρόσμενες και πολύ διαφορετικές εμπειρίες", ανέφερε Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Επικοινωνίας του ΑΠΘ, καθηγητής Σπύρος Βούγιας. 

Παρουσιάζοντας το λογότυπο που δημιουργήθηκε για την προβολή του θεσμού ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης, είπε: "Κάποιοι που είδαν το λογότυπο είπαν ότι το "ΑΠΘ στην πόλη" είναι ένας θεσμός, ο οποίος αγκαλιάζει την πόλη και κάποιοι άλλοι το είδαν πως το ΑΠΘ βγαίνει μέσα από την πόλη. Το θέμα είναι ότι το ΑΠΘ είναι η πόλη, με βάση αυτό το οποίο έχουμε πάντα στο μυαλό μας για το ΑΠΘ".

Οι καθηγητές μίλησαν, εξάλλου, και για τον κύκλο εκδηλώσεων υπό τον τίτλο "Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ" στο πλαίσιο του οποίου την ερχόμενη Τρίτη 9 Οκτωβρίου, στις 21.00, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, θα δοθεί η συναυλία "Μάνος Χατζιδάκις: Από τον Παρνασσό στην Οδό Ονείρων". Πρόκειται για αφιέρωμα στη μουσική και τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη και περιλαμβάνει τον κύκλο τραγουδιών "Χωρίον ο Πόθος", επιλογές  από τους κύκλους "Ματωμένος γάμος", "Τα τραγούδια της αμαρτίας", "Παράλογα", "Αθανασία", "Μυθολογία", "Πορνογραφία", "Επιστροφή", "Μπαλάντες της οδού Αθηνάς", καθώς και οργανικές διασκευές τραγουδιών.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη συνεχίζονται - Πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα (φωτο)

Καλαμαριά: Οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη συνεχίζονται - Πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα (φωτο)

23:46 16/7/2026

Η Νέα Κρήνη χρειάζεται περισσότερα δέντρα. Όχι λιγότερα

Πυλαία: Τέσσερις μέρες πανηγύρι - Γλέντι με γνωστά ονόματα και ελεύθερη είσοδο!

Πυλαία: Τέσσερις μέρες πανηγύρι - Γλέντι με γνωστά ονόματα και ελεύθερη είσοδο!

23:13 16/7/2026

στη μνήμη του πολιούχου Προφήτη Ηλία

Καλαμαριά: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Βασιλής Κόμνου, για την απώλεια της Άννας Μαρίας

Καλαμαριά: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Βασιλής Κόμνου, για την απώλεια της Άννας Μαρίας

15:58 16/7/2026

«Υπάρχουν πόνοι που δεν θεραπεύονται…

Δήμος Καλαμαριάς: Η Δημοκρατία δεν εκφοβίζεται - Ψήφισμα καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων

Δήμος Καλαμαριάς: Η Δημοκρατία δεν εκφοβίζεται - Ψήφισμα καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων

14:05 16/7/2026

είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη και τέταρτο άτομο για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη και τέταρτο άτομο για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

12:10 16/7/2026

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις

Χαλκιδική: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 7χρονη από το φρικτό τροχαίο που έχασε την οικογένειά της - Συνελήφθη ο οδηγός

Χαλκιδική: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 7χρονη από το φρικτό τροχαίο που έχασε την οικογένειά της - Συνελήφθη ο οδηγός

11:25 16/7/2026

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονη για μεταφορά σκύλου σε κλουβί - Πρόστιμο 6.300€

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονη για μεταφορά σκύλου σε κλουβί - Πρόστιμο 6.300€

11:12 16/7/2026

ξημερώματα χθες

Κλασικά Έπιπλα