Πόσο ασφαλή είναι τα εστιατόρια για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη;

9/10/2018 21:15    Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χ. Ζαβός
Γράφει ο Γαστρεντερολόγος Χρήστος Ζαβός


Η κοιλιοκάκη αποτελεί χρόνια ανοσολογική διαταραχή που οφείλεται στην κατανάλωση γλουτένης από ανθρώπους με γενετική προδιάθεση που φέρουν τα γονίδια HLA-DQ2 και HLA-DQ8. Η έκθεση σε ειδικά πεπτίδια της γλουτένης (μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στα σιτηρά) προκαλεί την παραγωγή αυτοαντισωμάτων και χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε ατροφία των λαχνών και σύνδρομο δυσαπορρόφησης. Αν και αρχικώς θεωρούνταν ως ένα σύνδρομο που αφορούσε μόνο τα παιδιά, η κοιλιοκάκη αναγνωρίζεται πλέον ως μια συνήθης αυτοάνοση συστηματική διαταραχή που αφορά το 1-3% του γενικού πληθυσμού, με συνεχώς αυξανόμενη τάση. 

Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς ίχνος γλουτένης. Το γεγονός αυτό γεμίζει τους ασθενείς με ανησυχία όταν αποφασίσουν να γευματίσουν σε εστιατόριο με φίλους ή να πάρουν πρωινό στο εστιατόριο του ξενοδοχείου τους ευρισκόμενοι σε κάποιο ταξίδι. Η διάθεση στην αγορά φορητών συσκευών ανίχνευσης γλουτένης έδωσε λύση στην ανησυχία αυτή και αύξησε την ασφάλεια των ασθενών που επιλέγουν να γευματίσουν εκτός σπιτιού.




Νέα μελέτη από Αμερική

Στο φετινό Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας παρουσιάσθηκαν τα δεδομένα της φορητής συσκευής ανίχνευσης γλουτένης Nima που συνέλεξαν 804 χρήστες σε διάρκεια 18 μηνών. Κάθε τεστ περιλάμβανε ημερομηνία/ώρα, είδος τροφής, επωνυμία εστιατορίου και διεύθυνση, παρουσία/απουσία σήμανσης φαγητού ως ελεύθερο γλουτένης, και παρουσία/απουσία γλουτένης. Τα δεδομένα ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με την περιοχή, την ώρα της ημέρας, το μέσο εισόδημα της περιοχής όπου βρισκόταν το εστιατόριο, το είδος του εστιατορίου και το είδος του φαγητού. 
Συνολικά αναλύθηκαν 5624 τεστ, εκ των οποίων τα 3327 (59%) αφορούσαν βραδινά γεύματα. Το 63% των τεστ έγιναν σε περιοχές με υψηλό εισόδημα, και το 84% των φαγητών που ελέγχθηκαν είχαν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης». 

Το 32% των φαγητών που έφεραν σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν γλουτένη!

Η παρουσία γλουτένης στα φαγητά που έφεραν την ειδική σήμανση διέφερε ανάλογα με το είδος του γεύματος. Συγκεκριμένα, το 27,2% των πρωινών και το 34% των βραδινών γευμάτων περιείχαν γλουτένη. Το εντυπωσιακότερο εύρημα ήταν ότι η πίτσα και τα ζυμαρικά με σήμανση «ελεύθερα γλουτένης» ήταν περισσότερο πιθανό να περιέχουν ίχνη γλουτένης σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Ειδικότερα, γλουτένη ανιχνεύθηκε στο 53,2% της πίτσας και στο 50,8% των ζυμαρικών! Αντίθετα, τα λαχανικά είχαν τα μικρότερα ποσοστά επιμόλυνσης (23,4%).

Η επιμόλυνση με γλουτένη αφορούσε εξίσου όλα τα εστιατόρια ανεξαρτήτως εισοδήματος του πληθυσμού, εντούτοις, το ποσοστό επιμόλυνσης ήταν μικρότερο στα εστιατόρια που βρίσκονταν στις Δυτικές Αμερικανικές πολιτείες.

Συμπεράσματα

Η μελέτη έδειξε ότι το 1 στα 3 φαγητά των εστιατορίων που φέρουν την ένδειξη «ελεύθερα γλουτένης» περιείχαν τουλάχιστον 20 ppm (δηλαδή ίχνη) γλουτένης. Τα υψηλότερα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που βρέθηκαν στα βραδινά γεύματα πιθανόν να αντανακλούν στην σταδιακή επιμόλυνση των φαγητών χωρίς γλουτένη ή του εξοπλισμού παρασκευής αυτών των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα αυξημένα ποσοστά επιμόλυνσης με γλουτένη που ανευρέθηκαν στις πίτσες και στα ζυμαρικά των εστιατορίων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ασθενείς με κοιλιοκάκη ώστε να τα αποφεύγουν.

Η μελέτη ανήκει στο Πανεπιστήμιο Columbia και βραβεύθηκε στο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας με το Lawlor Resident Award.



Βιβλιογραφία 

Lerner BA, et al. Gluten Contamination of restaurant food: Analysis of crowd-sourced data. ACG 2018.


Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Καλαμαριά: Μια μέρα νωρίτερα, αύριο θα γίνει η λαϊκή της Κηφισιάς

Καλαμαριά: Μια μέρα νωρίτερα, αύριο θα γίνει η λαϊκή της Κηφισιάς

17:46 23/12/2020

λόγω της εορτής των Χριστουγέννων

Δείτε πώς ήταν ο Χριστός ως παιδί!

Δείτε πώς ήταν ο Χριστός ως παιδί!

17:34 23/12/2020

Η «Ιερά Σινδόνη του Τορίνο»

Παράταση lockdown και τον Ιανουάριο - Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Παράταση lockdown και τον Ιανουάριο - Τι εισηγούνται οι ειδικοί

17:20 23/12/2020

Τα τρία σενάρια

Μητσοτάκης από Βέροια: Να προσέχουμε στις γιορτές- Ελλοχεύει 3ο κύμα πανδημίας

Μητσοτάκης από Βέροια: Να προσέχουμε στις γιορτές- Ελλοχεύει 3ο κύμα πανδημίας

17:11 23/12/2020

φωτο

Επίσημο: Έτσι θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός της χώρας

Επίσημο: Έτσι θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός της χώρας

16:58 23/12/2020

το επιχειρησιακό σχέδιο

Θεσσαλονίκη - κορονοιός: Μειώθηκε στο μισό το ιικό φορτίο στα λύματα

Θεσσαλονίκη - κορονοιός: Μειώθηκε στο μισό το ιικό φορτίο στα λύματα

16:53 23/12/2020

σε εβδομαδιαία βάση

Το ξενέρωμα του αιώνα: Η χειρότερη φετινή σειρά του Netflix που περιμέναμε σαν τρελοί

Το ξενέρωμα του αιώνα: Η χειρότερη φετινή σειρά του Netflix που περιμέναμε σαν τρελοί

14:16 23/12/2020

Είχε μπόλικες «πατάτες» το 2020

8 εκατομμύρια Έλληνες θα κάνουν το εμβόλιο την άλλη μέρα αν ακούσουν αυτό…

8 εκατομμύρια Έλληνες θα κάνουν το εμβόλιο την άλλη μέρα αν ακούσουν αυτό…

14:13 23/12/2020

Και αυτή η μέρα δεν αργεί...

Καλαμαριά: Παράταση στα δωρεάν τεστ κορονοιού και την άλλη εβδομάδα - Το ωράριο

Καλαμαριά: Παράταση στα δωρεάν τεστ κορονοιού και την άλλη εβδομάδα - Το ωράριο

12:57 23/12/2020

ΕΟΔΥ

Θεσσαλονίκη: Σε λίγες μέρες οι προτάσεις των δημάρχων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Θεσσαλονίκη: Σε λίγες μέρες οι προτάσεις των δημάρχων για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

10:28 23/12/2020

Ως το τέλος του χρόνου

Κλασικά Έπιπλα