Κλειστά σήμερα Πέμπτη τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

11/10/2018 07:03    Απεργούν οι εργαζόμενοι
Εικοσιτετράωρη απεργία ανακοίνωσε για σήμερα (Πέμπτη 11/10) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).

Να δημοσιοποιηθεί «ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο των δανειστών, όπως και οι όροι παράδοσής τους» ζητά η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.

Η Ομοσπονδία έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 11/10 για τους μόνιμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους σε υπηρεσίες του υπουργείου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

«Ο λόγος της απεργιακής αυτής κινητοποίησης είναι η παραχώρηση-παράδοση κτιρίων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο που δημιουργήθηκε για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους προς τους δανειστές της χώρας» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, η οποία ζητά άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία «όχι απλά για τη θεσμική κατοχύρωση της άρσης της παράδοσης αλλά και για τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον παρόμοια προσπάθεια παραχώρησης κυριότητας αλλά και διαχείρισης».

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 10:30 στην είσοδο του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, στις 11:00 στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το υπουργείο επιμένει: Άνευ αντικειμένου η απεργία των εργαζομένων στον Πολιτισμό

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει γίνει, ούτε πρόκειται να γίνει, καμία μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσείων και εν γένει ακινήτων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου σκοπού της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ανακύκλωση αβάσιμων επιχειρημάτων και παρερμηνειών, καθιστά την πολιτιστική κληρονομιά αντικείμενο μικροπολιτικής ιδιοτέλειας».

Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφερόμενο στην εξαγγελθείσα για σήμερα, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, απεργία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ. «Με τη σημερινή (10-10-2018) ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει επίσης για μία ακόμη φορά ότι αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία και μουσεία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου και της απόφασης του ΥΠΟΙΚ, όπως και κάθε άλλο ακίνητο που εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων των ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, με τη συγκέντρωση των διαθέσιμων στοιχείων από όλη τη χώρα. Μέσα από αυτή την ενδελεχή διαδικασία ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), η γενική εξαίρεση των ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι ρητή και ισχυρή στο νόμο και την υπουργική απόφαση του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει ονομαστική και θα γνωστοποιηθεί δημόσια».

Και το ΥΠΠΟΑ καταλήγει: «Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα ‘να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου».


newsbomb

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Πανηγυρίζει ο Άγιος Παύλος Νέας Κρήνης - Την Δευτέρα η Λιτανεία της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει ο Άγιος Παύλος Νέας Κρήνης - Την Δευτέρα η Λιτανεία της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων

22:31 24/6/2026

δείτε το πρόγραμμα

Tο λιμάνι επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης

Tο λιμάνι επισκέφτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης

22:04 24/6/2026

Η κατασκευή του 6ου προβλήτα...

Καλαμαριά: Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος υποδέχθηκε το καλοκαίρι με ένα Beach Party (φωτο)

Καλαμαριά: Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος υποδέχθηκε το καλοκαίρι με ένα Beach Party (φωτο)

21:32 24/6/2026

στην πλαζ Αρετσούς

Καλαμαριά: Δέντρα και φυτά φυτεύει ο δήμος - Δείτε που - Ζητά από τους πολίτες να τα προστατεύουν (φωτο)

Καλαμαριά: Δέντρα και φυτά φυτεύει ο δήμος - Δείτε που - Ζητά από τους πολίτες να τα προστατεύουν (φωτο)

17:14 24/6/2026

Φυτεύσεις σε όλη την Καλαμαριά...

Καλαμαριά: Εργασίες στην οδό Χηλής από Μουρουζηδών μέχρι Κίου - Κατανόηση ζητά ο δήμος

Καλαμαριά: Εργασίες στην οδό Χηλής από Μουρουζηδών μέχρι Κίου - Κατανόηση ζητά ο δήμος

14:22 24/6/2026

καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια

Καλαμαριά: Η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών για Μετρό, Πόντου, Κόδρα και μαρίνα Αρετσούς (βιντεο)

Καλαμαριά: Η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών για Μετρό, Πόντου, Κόδρα και μαρίνα Αρετσούς (βιντεο)

14:09 24/6/2026

στα μεγάλα θέματα αναφέρθηκε η κα Καλπίδου

Καλαμαριά: Πρωταγωνιστές τα παιδιά στη μεγάλη γιορτή της Μητρόπολης (φωτο)

Καλαμαριά: Πρωταγωνιστές τα παιδιά στη μεγάλη γιορτή της Μητρόπολης (φωτο)

13:24 24/6/2026

Πρωτεργάτης και εμπνευστής ο Σεβασμιώτατος

Κλασικά Έπιπλα