Καλαμαριά: Επετειακή συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας και Μικτής Χορωδίας

15/10/2018 15:22    «Μελίνα Μερκούρη»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων έντονης και δημιουργικής δραστηριότητας,  της Φιλαρμονικής και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου, θα πραγματοποιηθεί  επετειακή συναυλία  την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ,  στο Δημοτικό Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη”, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κούκα.

Τα δύο εξηκονταμελή σχήματα συμπράττουν  και θα παρουσιάσουν  το εμβληματικό έργο “Πνευματικό Εμβατήριο”, σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

Τη μεταγραφή για την Φιλαρμονική Ορχήστρα, έκαναν οι Γιώργος Ζαχαρόπουλος και ο Γιάννης Κούκας. Σολίστ είναι  η Θάλεια Μαυρίδου, θα τραγουδήσει  ο Χρήστος Στόϊκος , στο μπουζούκι θα είναι ο Γιώργος Καραμφίλλης, στην καιθάρα ο Ανδρέας Τσιμπανογιάννης  και στο πιάνο , η Μαρία Τσομίδου.

Το ποίημα, είναι ένας παραινετικός οίστρος για την αναγέννηση της Ελλάδας μετά τη λαίλαπα του πολέμου και της κατοχής, γράφτηκε από τον Λευκαδίτη ποιητή το 1945. Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε το έργο για συμφωνική ορχήστρα και μικτή χορωδία το 1969, όταν ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα της ορεινής Αρκαδίας.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, ιδρύθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάϊο του 1983 και ξεκίνησαν τις πρόβες τους  το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο αντίστοιχα, με μαέστρο τον Κωνσταντίνο Σαμσαρέλο (1927 – 1996). Η αγάπη των Καλαμαριωτών για τη μουσική και τον πολιτισμό γενικότερα και η αμέριστη συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής, γρήγορα ανέδειξαν τα  δύο πολυμελή και κατά τεκμήριο αξιόλογα σχήματα, τα οποία κάθε χρόνο παρουσιάζουν σε ένα ευάριθμο αριθμό εκδηλώσεων πληθώρα έργων του Ελληνικού και του διεθνούς ρεπερτορίου.

Αμφότερα έχουν πραγματοποιήσει, αποστολές για συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία) και στην Αμερική (Η.Π.Α. και Καναδά), καθώς και καρποφόρες συνεργασίες με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, τη Φιλαρμονική του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συμμετείχαν στις περισσότερες συναντήσεις- φεστιβάλ στη χώρα μας και παρουσίασαν αφιερώματα με την παρουσία – συμμετοχή των συνθετών: Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Κουγιουμτζή, Γιάννη Σπανού, Νίκου Κηπουργού και Διονύση Σαββόπουλου. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Μικτή Χορωδία διευθύνει από το 1991 και 1997 αντίστοιχα ο Γιάννης Κούκας. Στο φυτώριο διδάσκει από το 2014 ο Αναστάσιος Δαναηλίδης.



Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

Καλαμαριά: Τρεις ώρες χωρίς νερό αύριο - Δείτε ποιοι δρόμοι επηρεάζονται!

21:07 7/9/2026

Από την Εταιρεία Ύδρευσης ανακοινώνεται ότι..

Καλαμαριά «Παρά θιν’ αλός» για όλους: Τέσσερις συναυλίες με απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα

Καλαμαριά «Παρά θιν’ αλός» για όλους: Τέσσερις συναυλίες με απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα

17:02 7/9/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς κάνει πράξη την ισότιμη πρόσβαση

Νέα διοίκηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

Νέα διοίκηση στον Απόλλωνα Καλαμαριάς

16:46 7/9/2026

Οι εξελίξεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς

Πώς θα λειτουργεί ο νέος «κουμπαράς για τη νέα γενιά» Δείτε παραδείγματα

Πώς θα λειτουργεί ο νέος «κουμπαράς για τη νέα γενιά» Δείτε παραδείγματα

16:39 7/9/2026

Ποιοι μπορούν να βάζουν χρήματα

Θεσσαλονίκη: Πτώση 13χρονης από 5ο όροφο ξενοδοχείου

Θεσσαλονίκη: Πτώση 13χρονης από 5ο όροφο ξενοδοχείου

16:31 7/9/2026

Νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα

Θεσσαλονίκη: Ιάπωνες χόρεψαν ποντιακά, τραγούδησαν και έπαιξαν λύρα στον Λευκό Πύργο (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Ιάπωνες χόρεψαν ποντιακά, τραγούδησαν και έπαιξαν λύρα στον Λευκό Πύργο (βιντεο)

16:11 7/9/2026

προσκεκλημένος του Ποντιακού Συλλόγου «Οι Μίθριοι»

Καλαμαριά: Έτσι θα γίνει το Παλατάκι σε 2 χρόνια - Εντυπωσιακές εικόνες

Καλαμαριά: Έτσι θα γίνει το Παλατάκι σε 2 χρόνια - Εντυπωσιακές εικόνες

15:29 7/9/2026

Προχωρούν οι μελέτες αποκατάστασης του Κυβερνείου

Κλασικά Έπιπλα