«Αντίστροφη μέτρηση» για την αναπροσαρμογή των τιμών ακινήτων

12/9/2017 21:27    ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ
Το σχέδιό της για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών (με νέες τιμές ζώνης και νέους αυξητικούς και μειωτικούς συντελεστές), το οποίο θα προσδιορίζει τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε επίπεδα όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές τιμές τους προωθεί η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη για τη σύσταση Διαρκούς Συντονιστικής Επιτροπής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, η οποία θα αναλάβει την εποπτεία της διαδικασίας δημιουργίας του νέου "αντικειμενικού" συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων.

Ειδικότερα, με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου ενεργοποιείται η διάταξη του άρθρου 71 του ν. 4484/2017 με την οποία προβλέπεται η σύσταση ενδεκαμελούς Διαρκούς Επιτροπής, με πρόεδρο τον υπουργό Οικονομικών για τον συντονισμό των δράσεων που απαιτούνται για την δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος αξιών ακινήτων, ώστε να επιτευχθεί μια κατά το δυνατόν ακριβέστερη προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές αγοραίες τιμές τους.

Οι δράσεις, που θα συντονίζει η Επιτροπή, περιλαμβάνουν την αξιοποίηση μιας βάσης δεδομένων με την ονομασία «Τράπεζα Αξιών Ακινήτων», που έχει δημιουργηθεί στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ», προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτήν να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος εκτίμησης ακινήτων, μέσω του οποίου θα επιδιώκεται η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων.

Στη Διαρκή Συντονιστική Επιτροπή θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ως πρόεδρος, και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο πρόεδρος της εταιρίας «Εθνικό Κτηματολόγιο», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος, ως μέλη.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή αναλαμβάνει την αρμοδιότητα να προτείνει ένα νέο σύστημα καθορισμού τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές. Σύμφωνα με την δέσμευση που έχει αναλάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο ΙΙΙ που υπέγραψε πρόσφατα, το νέο σύστημα θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η-1-2018.

Με την απόφαση της κας Αικ. Πσπανάτσιου (υπ’ αριθμ. ΥΦ. ΟΙΚ. 0001234 ΕΞ 2017), καθορίζεται η λειτουργία της παραπάνω Συντονιστικής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι οι συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής με ονομασία «Συντονιστική Επιτροπή για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την αξιοποίηση της Βάσης Δεδομένων της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων», του άρθρου 71 του ν. 4484/2017, θα γίνονται ως εξής:

1. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει όσο συχνά απαιτείται προκειμένου να ανταποκριθεί στους στόχους της. Θα συγκαλείται από τον Πρόεδρό της, τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα καθορίζει την ημερήσια διάταξη, καθώς και τον τόπο και το χρόνο της συνεδρίασης.

2. Για τη διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης, τα μέλη της Επιτροπής θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως μία (1) εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση αυτής.

3. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής δύναται να προσκαλεί κατά την κρίση του στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Κυβερνητικά στελέχη και Φορείς του Δημοσίου τομέα, υπηρεσιακούς παράγοντες, ειδικούς εμπειρογνώμονες, φορείς του ιδιωτικού τομέα και άλλα πρόσωπα που μπορούν να συνεισφέρουν στην καλύτερη εκτέλεση του έργου της.

4. Η Επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της, θα έχει το δικαίωμα να ζητά πληροφορίες και στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες και ενημερώνεται με εισηγήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία. Οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες έχουν υποχρέωση να παρέχουν στην Επιτροπή κάθε πληροφορία και στοιχεία που τους ζητείται.

5. Στα μέλη της Επιτροπής δεν θα καταβάλλεται οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση.

6. Η γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής θα παρέχεται από υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας.




 Dikaiologitika
Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:48 24/4/2024

Τετάρτη 24/04 και Πέμπτη 25/04

Δήμος Καλαμαριάς: Εκτός λειτουργίας στις 26/4 για τεχνικούς λόγους τηλεφωνικές γραμμές και ίντερνετ

Δήμος Καλαμαριάς: Εκτός λειτουργίας στις 26/4 για τεχνικούς λόγους τηλεφωνικές γραμμές και ίντερνετ

13:46 24/4/2024

Παρασκευή 26-4-2024 και κατά τις ώρες 11:00 έως 15:00

Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς αναβιώνει στο Βασιλικό Θέατρο

Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς αναβιώνει στο Βασιλικό Θέατρο

10:00 23/4/2024

23/04 - 8:30 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

13:23 22/4/2024

Δευτέρα 22/4 και Τρίτη 23/04

Έρχεται η 36η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς

Έρχεται η 36η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς

09:00 20/4/2024

Άνοιξαν οι αιτήσεις συμμετοχής

To Graffiti επιστρέφει στην πόλη του

To Graffiti επιστρέφει στην πόλη του

09:00 19/4/2024

ΖΩγραφίζοντας την Καλαμαριά και την Πλατεία Σκρα

Ημερίδα του Δήμου Καλαμαριάς σε συνδιοργάνωση με το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

Ημερίδα του Δήμου Καλαμαριάς σε συνδιοργάνωση με το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

09:00 16/4/2024

16/04 - 4:30 μμ - 5:00 μμ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ στις 17/4

20:24 15/4/2024

Ποια θα είναι στους δρόμους

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

20:22 15/4/2024

Δευτέρα 15/4 και Τρίτη 16/04

Έναρξη νέων τμημάτων μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

Έναρξη νέων τμημάτων μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

09:00 15/4/2024

Νέα τμήματα μαζικού αθλητισμού για ενήλικες

Κλασικά Έπιπλα