«Πνοές ανέμων» με ελεύθερη είσοδο στα Μουσεία της Θεσσαλονίκης

18/10/2018 10:51    Ποιες δράσεις έχουν προγραμματίσει

Από 18 μέχρι και τις 21 Οκτώβρη γιορτάζονται οι "Πνοές Ανέμων» στο πλαίσιο της επικοινωνιακής δράσης πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός».

Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεων εμπνευσμένες από τη θεματική του "αέρα", με το γενικό τίτλο "Πνοές Ανέμων".

Με εκδηλώσεις συμμετέχουν 40 Φορείς από 30 Περιφερειακές Ενότητες από όλη την επικράτεια ενώ 63 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 18 - 21 Οκτωβρίου 2018, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στην πόλη μας έχουν προγραμματιστεί:



Από Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης:

- 18 και την 19 Οκτωβρίου στην Αρχαία Αγορά εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητές για την πνοή ζωής που έδωσαν οι άνεμοι στη Θεσσαλονίκη από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

-18/10 ξενάγηση στο Βυζαντινό Λουτρό

-19 Οκτωβρίου ξενάγηση στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) και στην έκθεση «1917. Μνημεία στις φλόγες» για τη φωτιά που με τη βοήθεια του ανέμου κατέκαψε την πόλη.

-20 Οκτωβρίου περιήγηση στην Αρχαία Αγορά και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Δηλώσεις συμμετοχής για τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα 2313310454 και 2313310442. Για το Βυζαντινό Λουτρό στο 2313310400 (καθημερινά 10:00-12:00). Για το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) στο 2310226931 (καθημερινά 10:00 -12:00). Για την Αρχαία Αγορά στο 2310221266 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας: 10.00-12:00).

Από Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

-18,19 και 20/10 θεματικό φυλλάδιο για ελεύθερη επίσκεψη στο Μουσείο με θέμα «Πνοές Ανέμων. Ανθρώπινη (ανα)πνοή και Αερικά».

- 21/10/ 2018 στις 12.00 θεματική ξενάγηση ενηλίκων για το «αέριον γένος» των δαιμόνων στη λαϊκή δοξασία των Βυζαντινών από τον αρχαιολόγο Δρ Παναγιώτη Καμπάνη. Περισσότερα: www.mbp.gr.  

Από Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει, σε συνεργασία με την ActionArt, εικαστική δράση για μαθητές Γ-ΣΤ τάξεων δημοτικού, στις 18 και 19/10 (ώρες 09:00-10:30 και 11:00-12:30), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

Στοιχεία και υλικά της φύσης, όπως ο άνεμος και το μάρμαρο, προσεγγίζονται με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο. Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή την περιοδική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων», που φιλοξενείται στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς. Μέγιστος αριθμός μαθητών: 25.

Πληροφορίες - κρατήσεις τηλ 2310385662, e-mail: thess.piop@piraeusbank.

Από Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

-19/10 εκπαιδευτική δράση «Πνοές ανέμων: ιστορίες ανεμόμυλων» για την παρουσίαση της παραδοσιακής τεχνογνωσίας για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, με αφορμή τους ανεμόμυλους στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου και του Χορτιάτη (απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη).

-19/10 ενημερωτική και εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Ο αέρας και “έξυπνες” τεχνικές παραγωγής και διακόσμησης των πήλινων αγγείων». Τα παιδιά θα ενημερωθούν για την κατασκευή και όπτηση των πήλινων αγγείων, δηλαδή για την διαδικασία χρήσης του αέρα στη  κεραμική τέχνη, καθώς και για την κατασκευή του κλιβάνου που σήμερα βρίσκεται στην Πλατεία του χωριού όπως και γενικότερα για την ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 801402.

Από Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 - 18 και 19/20, ώρα 11:00 εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες της Δ΄ Δημοτικού με τίτλο: «Όσα φέρνει ο άνεμος στην αρχαία Θεσσαλονίκη» και θέμα τα είδη των εμπορικών προϊόντων που κατέφθαναν στη Θεσσαλονίκη από τόπους μακρινούς με ιστιοφόρα πλοία. Περιλαμβάνει βιωματικό παιχνίδι αναζήτησης ασυνήθιστων εισαγμένων έργων τέχνης στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης αρχαιοτήτων του ΑΜΘ.

- 20/10, ώρα: 21.00 Περφόρμανς σύγχρονου χορού με τίτλο «Άνεμος και κίνηση», με την Ισραηλινή χορεύτρια Maya Carrol Lipsker.

-21/10 , 12.00: Διάλεξη με τίτλο «Ταξίδι στα μεσαιωνικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου». από τη Δρ. Φλώρα και προβολή 2 ωριαίων ντοκιμαντέρ  στις 13:00 και 18:00. Τηλέφωνο: 2313310273, 2313310255 .

Από Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

- 20/10, 11:00-12:30, εργαστήριο με θέμα τις μυθικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις με αφορμή τον αέρα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 913047.



Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

typosthes

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Η Πρότυπη Σχολή Χορού ανοίγει τις πόρτες της - Δυνατότητα δωρεάν δοκιμαστικών μαθημάτων!

Καλαμαριά: Η Πρότυπη Σχολή Χορού ανοίγει τις πόρτες της - Δυνατότητα δωρεάν δοκιμαστικών μαθημάτων!

17:51 2/9/2026

ποιοτική καλλιτεχνική εκπαίδευση

Στην Καλαμαριά ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας - Τι συζήτησε με τους εργαζομενους

Στην Καλαμαριά ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας - Τι συζήτησε με τους εργαζομενους

17:27 2/9/2026

Συνάντηση εργαζομένων Δήμου Καλαμαριάς

Στη Θεσσαλονίκη η μοναδική αστυνομική ομάδα για ζώα συντροφιάς - 131 πρόστιμα μέχρι 1.000€ (βιντεο)

Στη Θεσσαλονίκη η μοναδική αστυνομική ομάδα για ζώα συντροφιάς - 131 πρόστιμα μέχρι 1.000€ (βιντεο)

15:58 2/9/2026

προχωρά σε ελέγχους

Καλαμαριά: Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες!

Καλαμαριά: Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες!

15:30 2/9/2026

άλλη μια μεγάλη χαρά για την Καλαμαριά

Τα χαμόγελα της Καλαμαριάς… στο Οφρύνιο! Τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν τις διακοπές τους

Τα χαμόγελα της Καλαμαριάς… στο Οφρύνιο! Τα άτομα με αναπηρία απολαμβάνουν τις διακοπές τους

15:10 2/9/2026

Βουτιές στη θάλασσα, παιχνίδια και γέλια

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους 50 ηλεκτρικά, αρθρωτά λεωφορεία - Σε ποιες γραμμές μπαίνουν

Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους 50 ηλεκτρικά, αρθρωτά λεωφορεία - Σε ποιες γραμμές μπαίνουν

14:48 2/9/2026

σε εφαρμογή το χειμερινό πρόγραμμα

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν ερωτικό ραντεβού για 20 ευρώ και της τα άρπαξε με βία

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν ερωτικό ραντεβού για 20 ευρώ και της τα άρπαξε με βία

14:43 2/9/2026

σύλληψη ενός 22χρονου

Κλασικά Έπιπλα