Χαλκιδική - Δέκα χρόνια τώρα προσπαθούν να πουλήσουν την έκταση που κάηκε

1/11/2018 01:52    Σιθωνία
Προς πώληση είναι εδώ και μία δεκαετία η έκταση που κάηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σιθωνία Χαλκιδικής, η οποία αποτελεί ιδιοκτησία των Οικοδομικών Συνεταιρισμών Δασολόγων – Τεχνολόγων Δασοπονίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνεταιρισμού Δασολόγων, Γιώργος Πέτρου, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα περίπου 4.000 στρέμματα που έχουν καεί, αποτελούν μέρος της συνολικής έκτασης των 31.000 στρεμμάτων που αγόρασαν οι Συνεταιρισμοί το 1978 από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου, με στόχο τη δημιουργία δευτερεύουσας κατοικίας για τα μέλη τους που ανέρχονται σε 1110. Όμως άλλαξε η νομοθεσία και πλέον δεν επιτρέπεται η οικιστική αξιοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουμε εκδώσει άδεια πώλησης από το 2007 για τη συνολική έκταση αντί 80 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο κ. Πέτρου.

Όπως αναφέρεται στην αγγελία που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για την πώληση του αγροδασοκτήματος, εκτός από πευκόφυτη δασική έκταση, περιλαμβάνει ελαιώνα 350 στρεμμάτων, γεωργική έκταση 20 στρεμμάτων, εντός της οποίας υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις 1,400 τ.μ. και μικρή εκκλησία, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας- ήταν το μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους.

«Στην πυρκαγιά καταστράφηκε μόνο πευκόφυτη έκταση και δεν κινδύνεψε το μετόχι», διευκρίνισε ο κ. Πέτρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το 2011 (οι ιδιοκτήτες) βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία πώλησης της έκτασης με Ρώσους επενδυτές, είχε συνταχθεί μάλιστα και σχετικό προσύμφωνο, αλλά τελευταία στιγμή «ναυάγησε».

Στην αγγελία πώλησης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ν.4280/2014 (Α΄ 159), το δάσος και η δασική έκταση μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβεί το 10% της συνολικής έκτασης. «Με δημιουργία και αθλητικών εγκαταστάσεων το ποσοστό φτάνει στο 20%. Ο ελαιώνας, τα αγροτεμάχια και το μετόχι μπορούν να αξιοποιηθούν. Επειδή το αγροδασόκτημα βρίσκεται κοντά και απέναντι από το Άγιο Όρος, προσφέρεται και για θρησκευτικό τουρισμό», καταγράφεται.

Πάντως, για το δασόκτημα ο κ. Πέτρου ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει διαχειριστική μελέτη σε ισχύ και έτσι γνωρίζουμε με ακρίβεια το ξυλοαπόθεμα, άρα και τι ακριβώς έχει καεί». Προς το παρόν ωστόσο, δεν γίνεται καμία επέμβαση στην καμένη έκταση, εκτός από την απομάκρυνση των καμένων, «γιατί σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές, πριν προχωρήσουμε σε αναδάσωση, περιμένουμε να δούμε τα επόμενα δύο χρόνια τι θα βλαστήσει».

«Ανυπολόγιστη η ζημιά για τα μελίσσια»

Μεγάλη υπολογίζει ότι θα είναι η ζημιά για τους μελισσοκόμους που είχαν τις κυψέλες τους στην δασική περιοχή που κάηκε, εκτιμά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού «Σίθων», με έδρα τη Νικήτη Χαλκιδικής, Χρήστος Παπαστεργίου.

«Το 50% των μελισσοκόμων της βόρειας Ελλάδας, την περίοδο παραγωγής που είναι από την Ιούλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, φέρνουν τα μελίσσια τους στην περιοχή από τη Νικήτη έως τη Σάρτη, όπου υπολογίζουμε ότι τοποθετούνται διάσπαρτες περίπου 100.000 κυψέλες», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαστεργίου.

Οι μελισσοκόμοι περίμεναν να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς και να τους επιτραπεί από την πυροσβεστική να μπουν στην καμένη έκταση για να εντοπίσουν τα μελίσσια τους.

«Οι ντόπιοι μπήκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και κατάφεραν να απομακρύνουν τις κυψέλες τους, αλλά οι παραγωγοί από τις υπόλοιπες περιοχές καταγράφουν τώρα τις ζημιές τους», είπε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε καταληκτικά ότι η καταστροφή στους παραγωγούς από την πυρκαγιά, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μειωμένη φετινή παραγωγή λόγω ανομβρίας.



Επόμενο Προηγούμενο
 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Πέμπτη στην Καλαμαριά

09:00 24/7/2025

Πέμπτη 24/7

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Summer Night Flow Thessaloniki

Ο Πέτρος Ιακωβίδης στο Summer Night Flow Thessaloniki

20:55 23/7/2025

Πέμπτη 24/7

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

18:16 23/7/2025

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 12-9 κόντρα στην Ουγγαρία

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

Το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής έρχεται στο Άλσος Νέας Κρήνης

17:10 23/7/2025

25/07 - 9:00 μμ - 11:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 23/7/2025

Τετάρτη 23/7

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

Το εμβληματικό έργο που αλλάζει τον Φοίνικα και την εικόνα της πόλης

21:13 22/7/2025

Ανατολική Είσοδος Καλαμαριάς

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

H «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στο Θέατρο Δάσους

20:00 22/7/2025

Τετάρτη 23/7

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) από τον Δήμο Καλαμαριάς

15:00 22/7/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανακοινώνει την υλοποίηση θερινού κατασκηνωτικού προγράμματος

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

Άνοιξε η πλατφόρμα ξανά για αιτήσεις εγγραφής σε κενές θέσεις στους Παιδικούς Σταθμούς

13:00 22/7/2025

Λόγω κενών θέσεων

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

Μετακομίζει στον Φοίνικα το ΚΕΠ Πλατείας Σκρα

11:00 22/7/2025

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας για τις ανάγκες της μετεγκατάστασης

Κλασικά Έπιπλα