ΕΥΑΘ: Μειώσεις στην τιμή χρέωσης του νερού το 2019!

15/11/2018 17:17     πρώτη φορά
Σ0ε μείωση της τιμής χρέωσης του νερού, ενίσχυση και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, αλλά και εξασφάλιση του επενδυτικού της προγράμματος, επικεντρώνεται η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΑΘ ΑΕ, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όπως αναφέρεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία  έχει διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγιά της από το 2012 και είναι η πρώτη φορά που γίνονται και σημαντικές μειώσεις.

«Μειώσεις στους λογαριασμούς του θα "δει", το 99,4% των οικιακών καταναλωτών την επόμενη διετία, ενώ με τη νέα τιμολόγηση διασφαλίζεται και η ισορροπία στον διττό χαρακτήρα του νερού, ως πολύτιμου φυσικού πόρου και ως κοινωνικού αγαθού» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Διευκρινίζεται βέβαια, ότι μειωμένοι θα είναι οι λογαριασμοί όλων των καταναλωτών "που ξοδεύουν έως και 120 κυβικά μέτρα νερού το τετράμηνο", τους οποίους και η ΕΥΑΘ αντιστοιχίζει στο 99,4% της κατηγορίας των οικιακών καταναλωτών. 

    Υπογραμμίζεται ότι τα νοικοκυριά αποτελούν τον μεγάλο όγκο των καταναλωτών της ΕΥΑΘ (68%), ενώ η νέα τιμολογιακή πολιτική ακολουθεί τη λογική της μείωσης της τιμής του νερού στις χαμηλές κλίμακες, "ώστε να διασφαλίζεται ο κοινωνικός του χαρακτήρας, και της αύξησης στις υψηλές, για να αποφεύγεται η σπατάλη (εδώ ανήκει μόλις το 0,6% των οικιακών καταναλωτών)" τονίζεται. 

    Στα επαγγελματικά τιμολόγια, σύμφωνα με την ΕΥΑΘ ΑΕ, μειώνεται η τιμή στις χαμηλές καταναλώσεις και αυξάνεται στις μεγάλες, ως κίνητρο για την αποφυγή κατασπατάλησης του πολύτιμου φυσικού πόρου (επωφελείται το 64% των επαγγελματιών), ενώ για το 83% των βιομηχανιών οι χρεώσεις παραμένουν σταθερές (καταναλώσεις μέχρι 2.000 κυβικά). Σταθερό διατηρείται το τιμολόγιο των ΟΤΑ και του δημοσίου (το 15% περίπου των λογαριασμών της ΕΥΑΘ), σταθερά παραμένουν και τα πάγια όλων των κατηγοριών. "Παράλληλα, εφαρμόζεται νέο χαμηλό τιμολόγιο για φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ και κοινωφελή ιδρύματα (όσα ανήκουν στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα)", υπογραμμίζεται.

Αύξηση κατά 2% στα έτη 2021-2023 και διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ, σε βάθος πενταετίας και "για τα έτη 2021- 2023, προβλέπεται αύξηση των τιμολογίων σε ποσοστό 2%, με εξαίρεση την πρώτη κλίμακα του οικιακού τιμολογίου (κατανάλωση μέχρι 10 κυβικά μέτρα)". 

    Διευκρινίζεται δε ότι "η αύξηση αυτή, που ανταποκρίνεται στις προβλέψεις διακύμανσης του ΑΕΠ για την επόμενη πενταετία, υπαγορεύεται από τις ανάγκες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας (επέκταση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, συντήρηση υδραγωγείου Αραβησσού, έργα βελτίωσης δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης). «Σε κάθε περίπτωση, όμως, "απορροφάται" από τις μειώσεις της διετίας 2019-2020, που μέχρι τα 60 κυβικά μέτρα (κ.μ)/τετράμηνο θα κυμανθούν από 4,7% μέχρι 16,7% σε κάποιες κατηγορίες». 

    Για τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου, η ΕΥΑΘ επισημαίνει ότι "υιοθετούνται κριτήρια ένταξης ανάλογα με αυτά της ΔΕΗ". Έτσι, στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ Α - δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) η κατανάλωση έως και 30 κ.μ. είναι δωρεάν, από 31 έως 80 κυβικά η έκπτωση ανέρχεται σε 70%, ενώ μειώνεται στο 35% για καταναλώσεις 80 έως 120 κυβικά το τετράμηνο. Στη δεύτερη κατηγορία (ΚΟΤ Β) η κατανάλωση έως και 30 κ.μ. είναι επίσης δωρεάν, από 31 έως 80 κυβικά η έκπτωση είναι 50%, ενώ για μεγαλύτερες καταναλώσεις και έως 120 κ.μ. το τετράμηνο μειώνεται στο 25%. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, στόχος είναι η ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο να γίνεται πλέον άμεσα και χωρίς επιπλέον «χαρτιά», με τα στοιχεία να λαμβάνονται απευθείς από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης). 

    «Η τιμολογιακή μας πολιτική των επόμενων ετών διέπεται από τη λογική της "ενθάρρυνσης" νοικοκυριών κι επαγγελματιών που σέβονται τον πολύτιμο φυσικό πόρο. Παράλληλα, διασφαλίζεται η πρόσβαση στο κοινό αυτό αγαθό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας, όπως άλλωστε ορίζει και η νέα ΚΥΑ, μαζί με την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδιασμού προς όφελος τελικά των Θεσσαλονικέων, των εργαζομένων και των μετόχων της εταιρείας» επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.



ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Απόλλων Καλαμαριάς: Η ομάδα του ΄80 με Μιχάλη Κωτίδη, ξανασυναντήθηκε! (φωτο)

Απόλλων Καλαμαριάς: Η ομάδα του ΄80 με Μιχάλη Κωτίδη, ξανασυναντήθηκε! (φωτο)

13:53 6/7/2026

Μια πολύ ωραία συνάντηση βετεράνων

Μετρό Καλαμαριάς - Πέντε νέοι σταθμοί - Μειωμένη κυκλοφορία κατα 15% λέει ο Δήμας

Μετρό Καλαμαριάς - Πέντε νέοι σταθμοί - Μειωμένη κυκλοφορία κατα 15% λέει ο Δήμας

12:49 6/7/2026

υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Καλαμαριά: Παιδική, Νεανική Χορωδία - 120 παιδιά σε μια μοναδική εμπειρία μέσα στο ελατόδασος (φωτο)

Καλαμαριά: Παιδική, Νεανική Χορωδία - 120 παιδιά σε μια μοναδική εμπειρία μέσα στο ελατόδασος (φωτο)

12:35 6/7/2026

Αντιδημαρχία Παιδείας

Καλαμαριά: Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτου Ιουστίνου (φωτο)

Καλαμαριά: Ιστορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Κρήτης μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτου Ιουστίνου (φωτο)

11:58 6/7/2026

δήλωσε βαθιά συγκινημένος

Θεσσαλονίκη: Τοξικό νέφος - Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα - Τί λένε οι Πνευμονολόγοι (βιντεο)

Θεσσαλονίκη: Τοξικό νέφος - Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα - Τί λένε οι Πνευμονολόγοι (βιντεο)

11:02 6/7/2026

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων

Καλαμαριά: Τον συνέλαβαν - Οδηγούσε μηχανή χωρίς δίπλωμα

Καλαμαριά: Τον συνέλαβαν - Οδηγούσε μηχανή χωρίς δίπλωμα

10:06 6/7/2026

Στην αυτόφωρη σύλληψη 6 ατόμων

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

10:00 6/7/2026

σήμερα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης

Κλασικά Έπιπλα