Θεσσαλονίκη - Αστυνομικοί μαζεύουν βιβλία για τους κρατούμενους φυλακών

16/11/2018 13:15    εθελοντικό κάλεσμα
"Ένα βιβλίο ελευθερώνει τη σκέψη και μπορεί να είναι η αφετηρία για μία νέα ζωή ακόμα και μέσα στη φυλακή", επισήμανε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπρόσωπος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών Ελλάδας και επικεφαλής της αντιρατσιστικής εθελοντικής πρωτοβουλίας αστυνομικών Σάββας Ταχματζίδης, αναφερόμενος στο ανοικτό εθελοντικό κάλεσμα αστυνομικών της Θεσσαλονίκης, για συγκέντρωση βιβλίων, που θα μοιραστούν στους κρατούμενους του καταστήματος κράτησης των Διαβατών και γενικότερα των φυλακών της χώρας.  

Όλα ξεκίνησαν από μια κουβέντα που είχε ο αστυνόμος Σάββας Ταχματζίδης, με πρώην κρατούμενους που του εκμυστηρευτήκαν, όπως λέει, πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα βιβλίο, για έναν άνθρωπο που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές. "Μου είπαν ότι το βιβλίο μπορεί να ελευθερώσει τη σκέψη μέσα στη φυλακή και γίνεται ένας από τους καλύτερους και αγαπημένους φίλους", είπε και τόνισε πως την τελευταία εβδομάδα "έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα από 200 βιβλία. Τα συγκεντρώνουμε στα σπίτια μας, εγώ έχω κάνει το σαλόνι μου βιβλιοθήκη καθώς έχω συγκεντρώσει ήδη 100 βιβλία στο σπίτι μου".

Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου 

"Έχουμε βγάλει και αφίσα, ο κόσμος έχει ανταποκριθεί, απλές γυναίκες, απλοί άνθρωποι, καταλαβαίνουν ότι μπορεί να πέσεις στη ζωή, το θέμα όμως είναι να μην μείνεις εκεί. Μέχρι στιγμής μας έχουν αγκαλιάσει από τον απλό πολίτη μέχρι τον υπουργό και τον  δήμο Διαβατών όπου είναι οι φυλακές. Σε δεύτερη φάση θα πάμε μαζί να δώσουμε τα βιβλία στις φυλακές Διαβατών. Θα δώσουμε βιβλία και στην Νιγρίτα και στον Κορυδαλλό και σε άλλες φυλακές", σχολίασε, συγκινημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και διευκρίνισε ότι "τα βιβλία θα φύγουν συνολικά όλα μαζί. Θα καταγραφούν σε μια λίστα και καλό είναι να μην είναι βρώμικα, να είναι καθαρά".  

Ο αστυνόμος Σάββας Ταχματζίδης, είπε, πως "στη ρωγμή του χρόνου σκοντάφτουμε και πέφτουμε αλλά ο χρόνος δεν είναι μια ημέρα" και συμπλήρωσε πως "το εγχείρημα αυτό είναι αφιερωμένο στην οικογένεια που της φαίνεται βουνό η φυλάκιση ενός αγαπημένου της προσώπου και έχει ως σκοπό να αναδείξει την άποψη ότι κάποιος μπορεί σήμερα να έκανε ένα λάθος, αύριο όμως μπορεί να γίνει ο καλύτερος".

Από τον πιο απλό πολίτη, μέχρι τον υπουργό και τον δήμο Διαβατών, όπου  είναι οι φυλακές, αγκάλιασαν αυτήν την πρωτοβουλία και σε δεύτερη φάση "θα πάμε μαζί να δώσουμε τα βιβλία στις φυλακές θα δώσουμε και στην Νιγρίτα και στον Κορυδαλλό θα δώσουμε και σε άλλες φυλακές".  

Το βιβλίο «Το ένστικτο του θανάτου» μου άλλαξε τη ζωή 

Ο Δαμιανός Δουΐτσης, είναι πρώην κρατούμενος και σήμερα σύμβουλος απεξάρτησης στην "Όασις", στηρίζει, όπως είπε, την προσπάθεια των αστυνομικών, καθώς ένα βιβλίο και συγκεκριμένα το  "Ένστικτο του Θανάτου", που είναι η αυτοβιογραφία του Γάλλου εγκληματία Ζακ Μεσρίν, το οποίο διάβασε ενώ ήταν κρατούμενος του άλλαξε τη ζωή.

"Το ένστικτο του θανάτου, είναι μια προσωπική ιστορία ενός αμετανόητου κακοποιού ο οποίος όμως σκοτώθηκε, εγώ όμως πήρα το μήνυμα ότι μπορώ να καλλιεργήσω το ένστικτο της ζωής", εξομολογείται και υπογραμμίζει ότι "έκτοτε έχω διαβάσει τόσα βιβλία, αλλά μέσα στη φυλακή είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος που "ρουφάς" αυτά που διαβάζεις. Εγώ ήμουν μέσα διότι ήμουν αυτοκαταστροφικός είχα χάσει το ένστικτο της ζωής και πέθαινα "πίνοντας" ναρκωτικά". 

Αναφέρει, δε, ότι "πραγματικά συγχαίρω την πρωτοβουλία των εθελοντών αστυνομικών, οι οποίοι εκτός από τη δουλειά τους να μας κυνηγάνε και να μας συλλαμβάνουν, μας δίνουν ένα άλλο μήνυμα, ότι θα σε πιάνω όταν κάνεις χρήση, αλλά σου δίνω και μια ελπίδα ότι μπορείς να ζήσεις και αλλιώς". 

Δέκα χρόνια η ομάδα των εθελοντών αστυνομικών προσφέρει στην κοινωνία με διάφορους τρόπους. Πριν από μερικά χρόνια συγκέντρωσε και μοίρασε στους άστεγους κουβέρτες και επιδιόρθωσε παλιά ποδήλατα, τα οποία στη συνέχεια πρόσφερε σε παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.


ΑΠΕ

Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά: Οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη συνεχίζονται - Πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα (φωτο)

Καλαμαριά: Οι δράσεις για το πάρκο Κατράκη συνεχίζονται - Πολίτες υπέγραψαν ψήφισμα (φωτο)

23:46 16/7/2026

Η Νέα Κρήνη χρειάζεται περισσότερα δέντρα. Όχι λιγότερα

Πυλαία: Τέσσερις μέρες πανηγύρι - Γλέντι με γνωστά ονόματα και ελεύθερη είσοδο!

Πυλαία: Τέσσερις μέρες πανηγύρι - Γλέντι με γνωστά ονόματα και ελεύθερη είσοδο!

23:13 16/7/2026

στη μνήμη του πολιούχου Προφήτη Ηλία

Καλαμαριά: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Βασιλής Κόμνου, για την απώλεια της Άννας Μαρίας

Καλαμαριά: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Βασιλής Κόμνου, για την απώλεια της Άννας Μαρίας

15:58 16/7/2026

«Υπάρχουν πόνοι που δεν θεραπεύονται…

Δήμος Καλαμαριάς: Η Δημοκρατία δεν εκφοβίζεται - Ψήφισμα καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων

Δήμος Καλαμαριάς: Η Δημοκρατία δεν εκφοβίζεται - Ψήφισμα καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων

14:05 16/7/2026

είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο της Βάγιας Νέστορα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη και τέταρτο άτομο για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη και τέταρτο άτομο για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

12:10 16/7/2026

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις

Χαλκιδική: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 7χρονη από το φρικτό τροχαίο που έχασε την οικογένειά της - Συνελήφθη ο οδηγός

Χαλκιδική: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 7χρονη από το φρικτό τροχαίο που έχασε την οικογένειά της - Συνελήφθη ο οδηγός

11:25 16/7/2026

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονη για μεταφορά σκύλου σε κλουβί - Πρόστιμο 6.300€

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 47χρονη για μεταφορά σκύλου σε κλουβί - Πρόστιμο 6.300€

11:12 16/7/2026

ξημερώματα χθες

Κλασικά Έπιπλα