Της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης

25/11/2018 11:37    25 Νοεμβρίου
Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης τιμά σήμερα, 25 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας.

Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας της, ονομαζόταν Κώνστας ή Κέστος, και ήταν άρχοντας της περιοχής όπου και διέθετε πολλά πλούτη. Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε η Αγία Αικατερίνη μαθητεύοντας δίπλα στους καλύτερους δασκάλους λόγω της οικονομικής ευμάρειας του πατέρα της και του ανεξάντλητου πνεύματός της.

Έτσι γνώρισε την ελληνική φιλοσοφία, εμαθε γλώσσες και σπούδασε την ιατρική επιστήμη.

Το καλλιεργημένο πνεύμα της, η μεγάλη της ομορφιά και τα πλούτη της οικογένειάς της, την κατέστησαν μια από τις πιο περιζήτητες νύφες της περιοχής της. Θέλοντας να παντρευτεί κάποιον ισάξιό της δεν έκανε δεκτά τα προξενιά που της πήγαιναν.

Η μητέρα της προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα αυτό την έστειλε να επισκεφθεί και να συμβουλευτεί έναν χριστιανό ασκητή που ασκήτευε λίγο έξω από την Αλεξάνδρεια. Με τις συμβουλές του ασκητή αλλά και ένα όνειρο που είδε με την Θεοτόκο αποφάσισε να διδαχθεί περισσότερα για τον χριστιανισμό και να βαπτιστεί χριστιανή. Μετά την βάπτισή της είδε στο όνειρό της την Παναγία και τον Χριστό.

Η Θεοτόκος της πέρασε στο χέρι ένα δαχτυλίδι και της ζήτησε να έχει μοναδικό νυμφίο τον Υιό Της. Ξυπνώντας είδε το δαχτυλίδι στο δάχτυλό της και κατάλαβε πως δεν ήταν ένα απλό όνειρο. Από τότε αφιέρωσε την ζωή της στον Χριστό και την αληθινή θρησκεία.

Όταν επί Μαξεντίου διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αγία Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της.

Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητα των λόγων της Αγίας, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αγία Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αγίας πείστηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.

Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η Αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αγία Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Στις 25 Νοεμβρίου του 304 μ.Χ. παρέδωσε μαρτυρικά, με αποκεφαλισμό, την ψυχή της στον Κύριο ύστερα από διαταγή του επάρχου.

Το άψυχο σώμα της Αγίας μετέφεραν δύο Άγγελοι στο όρος Σινά όπου και βρέθηκε μετά από 4 αιώνες από έναν ασκητή. Ο ασκητής αυτός το μετέφερε στη Μονή όπου και βρίσκεται μέχρι και σήμερα μυροβολώντας και κάνοντας Θαύματα.

Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν, Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά, την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι εφίμωσε λαμπρώς, τους κομψούς των ασέβων, του Πνεύματος τη μαχαίρα, και νυν ως Μάρτυς στεφθείσα, αιτείται πάσι το μέγα έλεος.


vimaorthodoxias

Επόμενο Προηγούμενο
 

Μαζική αποστολή μηνυμάτων που οφείλεται σε τεχνικούς λόγους

Μαζική αποστολή μηνυμάτων που οφείλεται σε τεχνικούς λόγους

18:00 9/4/2025

Ζητούμε συγγνώμη

Εορταστικό ωράριο - Πάσχα 2025: Πότε ξεκινά για τα καταστήματα

Εορταστικό ωράριο - Πάσχα 2025: Πότε ξεκινά για τα καταστήματα

16:00 9/4/2025

Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με δωρεάν εξετάσεις και δράσεις σε κάθε γειτονιά

Η Καλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με δωρεάν εξετάσεις και δράσεις σε κάθε γειτονιά

15:00 9/4/2025

8/04 - 8:00 πμ - 11/04 - 5:00 μμ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τετάρτη στην Καλαμαριά

09:00 9/4/2025

Τετάρτη 9/4

Ημέρα Αφιερωμένη στο Ζεϊμπέκικο με 300 Χορευτές στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Ημέρα Αφιερωμένη στο Ζεϊμπέκικο με 300 Χορευτές στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

20:31 8/4/2025

Τετάρτη 9/4

Πανελλαδική απεργία αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου

Πανελλαδική απεργία αύριο Τετάρτη 9 Απριλίου

18:00 8/4/2025

Τετάρτη 9/4

6th Rosé Grand Tasting

6th Rosé Grand Tasting

16:22 8/4/2025

Η ‘μεγάλη’ εκδήλωση των ροζέ κρασιών στο ξενοδοχείο Makedonia Palace

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία την Τρίτη στην Καλαμαριά

09:00 8/4/2025

Τρίτη 8/4

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

Θεσσαλονίκη: Απεργία ΟΑΣΘ την Τετάρτη

18:00 7/4/2025

Ποια λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο Πόντο!

17:00 7/4/2025

Ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας

Κλασικά Έπιπλα