Τραμπ - Τσίπρας: Επενδύσεις, χρέος και εξοπλιστικά

18/10/2017 09:43    Πρόεδρος ΗΠΑ: Η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις
«Καρποφόρα» χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ τη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία. Οι συνομιλίες περιστράφηκαν στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του εμπορίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Το Χρηματιστήριο έφτασε στις 23.000 μονάδες, είμαι πολύ χαρούμενος γι' αυτό, ελπίζω σύντομα και η Ελλάδα να επιτύχει το ίδιο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην αρχή της συνέντευξης που έδωσε το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) με τον Αλέξη Τσίπρα στον Rose Garden του Λευκού Οίκου. Η συνέντευξη ξεκίνησε λίγο πριν τις 21:00 ώρα Ελλάδος. Είχε προηγηθεί 20λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αλέξη Τσίπρα και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που συνδυάστηκαν με γεύμα εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επιβεβαιώθηκε ότι... ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν επιμένει στην άποψη που είχε εκφράσει πριν την αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ όταν είχε δηλώσει «να μην μας βρει κι αυτό το κακό» για την προοπτική εκλογής του κ. Τραμπ στη θέση του Αμερικανού προέδρου. 

«Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου» σχολίασε καυστικά ο πρόεδρος Τραμπ παρεμβαίνοντας προτού απαντήσει ο κ. Τσίπρας.

«Είχαμε μια εξαιρετικά γόνιμη συνάντηση, δεν αισθάνθηκα ούτε στιγμή να απειλούμαι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις όποιες διαφορές» ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα όσα έλεγε για τον Ντόναλντ Τραμπ πριν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Υποδεχτήκαμε στον Λευκό Οίκο τον κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, που πέτυχε κάτι πολύ ιδιαίτερο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Αμερική έχουν μια κοινή δέσμευση έναντι της κυριαρχίας και της ελευθερίας. Είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συζήτηση για θέματα ενέργειας, άμυνας, εμπορίου».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, είναι ένας τόπος με τρομερές δυνατότητες» τόνισε ο κ. Τραμπ.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους Έλληνες γιατί φιλοξενούν αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας. Και να τους συγχαρώ γιατί όπως πληροφορούμαι είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δαπανούν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού για τις αμυντικές τους δαπάνες» είπε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Τραμπ έκανε ειδική αναφορά στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα ενός πακέτου εκσυγχρονισμού των αμερικανικών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. «Η αναβάθμιση του στόλου των F-16 μπορεί να φτάσει μέχρι τα 2,4 δισ. δολάρια, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενισχύσει τη συνεργασία μας» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υποστήριξη για το χρέος
 
«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα τους. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επιβεβαίωσα την υποστήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος», υπογράμμισε στην συνέχεια ο Τραμπ.
 
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει τρομερές ευκαιρίες για επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές από πλευράς των ΗΠΑ και θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό, τους προκατόχους του και βεβαίως τον ελληνικό λαό, για την προσπάθειά τους να επιστρέψουν στην ευημερία και τη σταθερότητα.

Ο Τραμπ για τα θέματα ενέργειας
 
«Εκτιμούμε» είπε, «τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας -Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου προκειμένου να υπάρξει διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας για το φυσικό αέριο, όπως επίσης και πιθανές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ το οποίο ήδη συμβαίνει και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις μας. Θα εξασφαλίσουμε έτσι επιπλέον θέσεις εργασίας για τους σκληρά εργαζόμενους πολίτες μας και επίσης, είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο. Αυτή η έκθεση θα καταδείξει την καινοτομία των αμερικανικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο και βεβαίως, προσδοκούμε να στείλουμε μία υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στην Ελλάδα στην Διεθνή Έκθεση.

Κύριε πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την παρουσία σας εδώ για την συνεργασία σας και την συνεργασία σας στην αντιμετώπιση των κοινών μας ζητημάτων. Απήλαυσα τις συζητήσεις που είχαμε και θέλω να έχουμε μια θερμή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας», υπογράμμισε καταλήγοντας, ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις ανέφερε ο Ντ.Τραμπ και τόνισε πως «Υπάρχουν προβλήματα οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως. Έχουμε στη χώρα μας εξαιρετικούς Έλληνες της Ομογένειας οι οποίοι φέρουν αυτή την κληρονομιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έχουμε εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα. Μετά από αυτή τη συνέντευξη θα έχουμε συναντήσεις και γεύμα εργασίας. Θα συζητήσουμε και για επιπλέον τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια μακροχρόνια σχέση με την Ελλάδα, έχουμε υπάρξει πάρα πολύ καλοί φίλοι και σπουδαίοι σύμμαχοι και ανυπομονούμε για τη συζήτηση που θα αρχίσει".

Δηλώσεις για την οικονομία

«Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες, που ανακάμπτουν από την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παρέχει ιδανικές ευκαιρίες για επενδύσεις» συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είμαι πολύ περήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο - Είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις να δείξουν τις δυνατότητές τους» συμπλήρωσε ο κ. Τραμπ.

«Πολλοί προσβλέπουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα,υπήρχαν προβλήματα τα άφησαν πίσω τους, έχουν πάρει πολλές δύσκολες αποφάσεις, υπάρχει προοπτική συμφωνίας για αγορά αεροσκαφών,προσβλέπουμε να τη βοηθήσουμε να ορθοποδήσει και πάλι, αυτή η χώρα -μια απ' τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου- έχει τρομερές δυνατότητες και ελπίζουμε να τις αξιοποιήσει πλήρως» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Ερωτηθείς πώς βλέπει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Όταν ξεπεράσει αυτό το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος, ήταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος, θα είμαστε φίλοι για πολλά χρόνια και προσβλέπουμε στην Ελλάδα σε ρόλο κλειδί».

Τσίπρας για οικονομία

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές συνομιλίες. «Έχουμε κοινές αξίες. Η σχέση μας στηρίζεται σε μία εξαιρετικά δυναμική ελληνική ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η στρατηγική μας συνεργασία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από ποτέ και η Αθήνα προσβλέπει στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό πρόεδρο.

"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους", είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Μόνιμη ομάδα εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας Ελλάδας-ΗΠΑ

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ελλάδας αποφασίστηκε η δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας εργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας, "για να παρακολουθούμε τη δυνατότητα να υπάρξει μια πολύ ουσιαστική συνεργασία και στις επενδύσεις και στην οικονομία, αλλά και σε όλους τους τομείς", όπως επισήμανε.

Προχωράει η επένδυση στο Ελληνικό - Μήνυμα σε Αμερικανούς επενδυτές

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Τραμπ τον ρώτησε τι γίνεται με την επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία είχε ενδιαφερθεί και ο ίδιος, ως επιχειρηματίας, στο παρελθόν και είδε τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

"Τον ενημέρωσα ότι προχωράει και πολύ γρήγορα θα δούμε την περιοχή να μεταμορφώνεται σε ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Ελλάδα το οποίο θέλει να είναι πόλος έλξης και άλλων μεγάλων και σημαντικών επενδύσεων", επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στροφής, όπου οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να βγούμε οριστικά από την κρίση. Και το μήνυμα που θέλω να δώσω στους Αμερικανούς επενδυτές είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ίσως ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά είναι πια και ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
 
 Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση

"Η Ελλάδα εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο", είπε ο κ. Τσίπρας και οι τρεις αυτοί στόχοι είναι:

1. Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση, σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσελκύει επενδύσεις, αυξάνει τις εξαγωγές της, αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή την κρίση.

2. Η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας σε μια από τις πιο σημαντικές αλλά και ταυτόχρονα ασταθείς, ευαίσθητες περιοχές στον πλανήτη.
3. Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σταδιακά σημαντικός κόμβος μεταφορών και ενέργειας.

Πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ η Αλεξανδρούπολη

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου, τις μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου και την προοπτική να αποτελέσει η Αλεξανδρούπολη μια σημαντική πύλη εισαγωγής σχιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε πως η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καθίσταται πιο σημαντική από ποτέ κι αυτό γιατί η Ελλάδα προσβλέπει:

-Στην προσέλκυση σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων.
-Στην ακόμα πιο ουσιαστική στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια να βγούμε από τη ν κρίση.

Επίσης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2018, θα παίξει κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για την Τουρκία

Την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.

Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή", επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και παρατήρησε: "Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί".

Δείτε όλη τη συνέντευξη τύπου Τραμπ-Τσίπρα:



protothema

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Αλλαγή ώρας: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής

Αλλαγή ώρας: Μία ώρα μπροστά οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής

13:34 29/3/2024

Tην Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας

Ολυμπιακή Φλόγα: Στις 16 Απριλίου θα ανάψει στην αρχαία Ολυμπία

Ολυμπιακή Φλόγα: Στις 16 Απριλίου θα ανάψει στην αρχαία Ολυμπία

13:28 29/3/2024

Πότε έρχεται Θεσσαλονίκη η Λαμπαδηδρομία

Δημήτρης Κόκοτας: Δίνει μάχη για τη ζωή του

Δημήτρης Κόκοτας: Δίνει μάχη για τη ζωή του

13:16 29/3/2024

Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:59 29/3/2024

Παρασκευή 29/03, Σάββατο 30/03 και Κυριακή 31/03

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

Δ. Θεσσαλονίκης: Φυτεύονται 500 δέντρα στη νέα παραλία

15:23 28/3/2024

Έρχονται δύο νέα πάρκα τσέπης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

15:08 27/3/2024

Τετάρτη 27/03 και Πέμπτη 28/03

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

Ένωση Γονέων Καλαμαριάς: Επικίνδυνη η πρόταση για αθώωση Μίχου - Να προστατευτεί η 12χρονη

21:19 25/3/2024

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

12:46 22/3/2024

Παρασκευή 22/03, Σάββατο 23/03 και Κυριακή 24/03

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

Καλαμαριά: Δράσεις για την στοματική υγεία στον Φοίνικα και στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού

23:18 20/3/2024

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

Καλαμαριά: Έρχονται 11 πάρκα, σιντριβάνια, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομος!

23:03 20/3/2024

έπεσαν οι υπογραφές

Κλασικά Έπιπλα