Λαθρεμπόριο χρυσού - Κατασχέθηκε θησαυρός (εικόνες)

29/11/2018 01:30    φωτο - βιντεο

Δύο πολυμελείς αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις που διεξήγαγαν λαθρεμπόριο χρυσού σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια το εξήγαγαν στην Τουρκία εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, με την συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο.



Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα των αρχών ξεκίνησε τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε μόλις χθες με τη τη σύλληψη συνολικά 63 μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε (55) ημεδαποί και οκτώ (8) αλλοδαποί. Παράλληλα ταυτοποιήθηκαν ακόμη 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.

Την ίδια ώρα επισημαίνεται πως αποτελεί συνέχεια έρευνας της ίδιας υπηρεσίας για την εξάρθρωση της επονομαζόμενης σπείρας των Ρομά, μέλη της οποίας πραγματοποιούσαν διαρρήξεις και στη συνέχεια διέθεταν σε κλεπταποδόχους – ενεχυροδανειστές, κοσμήματα, ρολόγια και άλλα τιμαλφή.


Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., οι δύο εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν ανεξάρτητα μεταξύ τους, ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα τα αρχηγικά μέλη βρίσκονταν σε συνεννόηση.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, συγκέντρωναν τα χρυσαφικά που πωλούνταν σε ενεχυροδανειστήρια, τα έλιωναν στη συνέχεια σε χυτήρια και τα μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού όπου εξήγαγαν με τουριστικά λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη μέσω του τελωνείου Κήπων- Εβρου. Ας σημειωθεί ότι σε καθημερινή βάση τα κυκλώματα έστελναν στην Τουρκία χρυσό αξίας 400.000 ευρώ με τουριστικά λεωφορεία που εκτελούσαν το δρομολόγιο Αθήνα-Κων/πολη.

Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους (24,6) κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.00) ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.


Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου. Στην πρώτη ομάδα αρχηγικό μέλος ήταν ένας Έλληνας, πρώην χρυσοχόος, περίπου 65 ετών ενώ στη δεύτερη αρχηγικά ήταν δύο μέλη, ένας Έλληνας και ένας Σύρος. Ο μεν πρώτος παρείχε στο κύκλωμα τη νόμιμη κάλυψη μέσω του ενεχυροδανειστηρίων που είχε στην κατοχή του, ενώ ο δεύτερος χαρακτηρίζεται ως ο επιχειρησιακός αρχηγός.

Aκόμη, αξίζει να σημειωθεί πως τον Αύγουστο τα αρχηγικά μέλη των δύο οργανώσεων είχαν συνάντηση κατά την οποία είχαν συμφωνήσει την τιμή που θα αγοράζουν το χρυσό, η οποία ήταν στα 1.000 ευρώ κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή.


Για να εξασφαλίζουν νομιμοφάνεια εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια ενώ τονίζεται πως το αρχηγικό μέλος της δεύτερης οργάνωσης είχε κατηγορηθεί και το 2014 για παρόμοια υπόθεση. Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

  •  Ζάχαρη: Χρυσός.
  • Κίτρινο: Χρυσός.
  • Fine : Χρυσός 24 καρατίων
  •  Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
  • Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
  • Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
  • Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
  • Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
  • Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
  • Χαρτιά: Χρήματα.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.


Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και καταστήματα που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
  • πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
  • 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
  • 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
  • 360 χρυσά νομίσματα,
  • 18 πολύτιμες πέτρες,
  • δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
  • 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
  • το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
  • επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
  • 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
  • μικροποσότητα κάνναβης.

Τέλος, όσον αφορά την περίπτωση του αστυνομικού που συνελήφθη, διευκρινίζεται πως πρόκειται για Αστυφύλακα στον βαθμό, ο οποίος υπηρετούσε ως σκοπός στην οικία επίσημου προσώπου και κατά την άρση απορρήτου καταγράφηκε να λέει μιλώντας σε μέλος της οργάνωσης: «Προσέξτε, θα σας μαζέψουν…».



kathimerini

Επόμενο Προηγούμενο
 

Social Media - Thessaloniki
Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

Στην Καλαμαριά έρχονται τα λείψανα του Αγίου Λουκά (δείτε το πρόγραμμα)

10:41 6/3/2024

στην Μητρόπολη

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

Καλαμαριά: Συλλήψεις σε καταστήματα για δυνατό ήχο μουσικής

23:42 5/3/2024

έλεγχοι για ηχορύπανση

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

Έρχεται το «Καλάθι της Σαρακοστής» - Δείτε ποια τρόφιμα περιλαμβάνει

23:35 5/3/2024

από τις 13 Μαρτίου

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (δείτε το πρόγραμμα)

23:25 5/3/2024

8/03 - 8:00 μμ - 11:00 μμ

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

Ο Δήμος Καλαμαριάς ανοίγει τον διάλογο για τη βία στα σχολεία

23:18 5/3/2024

6/03 - 13/03

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

Καλαμαριά: Ξεκινούν οι αιτήσεις για μόνιμες θέσεις στην δημοτική αστυνομία

23:10 5/3/2024

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

Καλαμαριά: Μαθητές δημιούργησαν Ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

23:02 5/3/2024

11ο Δημοτικό

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

Ο Νταλί ζωντανεύει στο λιμάνι

16:22 5/3/2024

Ένα επαναστατικό θέαμα

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

16:15 5/3/2024

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμά του.

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

Εφημερεύοντα Φαρμακεία στην Καλαμαριά

18:10 4/3/2024

Δευτέρα 04/03 και Τρίτη 05/03

Κλασικά Έπιπλα