Ένα χιλιόμετρο δρόμου στην Ελλάδα κόστισε 82 εκατομμύρια ευρώ!

1/12/2018 03:18    Eπιθεωρητές δημοσίων έργων
Πόσο κοστίζει η κατασκευή ενός χλμ αυτοκινητόδρομου; Ενώ στην Ευρώπη το κόστος κυμαίνεται από 900.000 έως 1,2 εκατ. ευρώ, στην Ελλάδα η αντίστοιχη δαπάνη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 82,687 εκατ. ευρώ!

Αυτό είναι το τίμημα για την κατασκευή ενός χλμ και 50 μέτρων έργου σύνδεσης της παράκαμψης της Πάτρας με τη νέα και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, όπως διαμορφώθηκε το 2012 μετά από ανατιμήσεις έναντι του αρχικού προϋπολογισμού 12,544 εκατ. ευρώ, το 1998. Δηλαδή προσαύξηση της συνολικής δαπάνης κατά 560%.

Πρόκειται για υπόθεση που χειρίστηκε το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και εστάλη στην εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Η έκθεσή του ολοκληρώθηκε προ ημερών, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στην ετήσια έκθεση της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου, που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Την ετήσια έκθεση για το 2017 παρέλαβε σήμερα από την κ. Παπασπύρου η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, αφού συνεχάρη τους παριστάμενους επιθεωρητές-μέλη του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) για το έργο τους, προανήγγειλε την προώθηση της διαδικασίας πιστοποίησης όλων των επιθεωρητών, καθώς και τη διαμόρφωση ενός ειδικού κλαδολογίου.

Η κ. Παπασπύρου αποκάλυψε, επίσης, ότι διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά υπόθεση προμήθειας από τον ΟΛΠ οκτώ γερανογεφυρών ανυψωτικής ικανότητας 40 τόνων, καθώς διαπιστώνονται σοβαρές ευθύνες εμπλεκομένων οργάνων του ΟΛΠ, που ζημίωσαν τον Οργανισμό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο έλεγχος ξεκίνησε επί προηγούμενου νομοθετικού καθεστώτος του ΟΛΠ και ολοκληρώθηκε με το σημερινό επί COSCO. Διαπιστώθηκαν πολλαπλές αστοχίες κατά τις φάσεις κατασκευής των έργων υποδομής για την εγκατάσταση και παραλαβή των γερανογεφυρών και του αναγκαίου τροχαίου υλικού κίνησής τους. Αυτό είχε ως συνέπεια μετά από πέντε χρόνια από την παραλαβή τους να παραμένουν σε αχρηστία, λόγω τεχνικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα η ζημιά του ΟΛΠ να εκτιμάται σε σχεδόν 21 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται το ενδεχόμενο επιστροφής της εγγύησης καλής εκτέλεσης ύψους 2,4 εκατ. ευρώ και η ζημία που επήλθε για τον Οργανισμό από τη μη λειτουργία τους.

Η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης προανήγγειλε, επίσης, την έκδοση δεύτερου πορίσματος εντός του Δεκεμβρίου για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι θα καθυστερήσει, εξαιτίας δυσχερειών που παρουσιάζει ο σχετικός διοικητικός έλεγχος στη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων από τη δημόσια διοίκηση, δυσκολία που η ίδια απέδωσε στη γραφειοκρατία.



aftodioikisi
Επόμενο Προηγούμενο
 
Καλαμαριά - Ταχιάος για μετρό: Γιατί καθυστερήσαμε; Τι γίνεται με Πόντου και Φοίνικα

Καλαμαριά - Ταχιάος για μετρό: Γιατί καθυστερήσαμε; Τι γίνεται με Πόντου και Φοίνικα

16:49 19/8/2026

ο υφυπουργός υποδομών και Μεταφορών

Καλαμαριά: Το δημοτικό κολυμβητήριο ανοίγει ξανά την Δευτέρα! Δείτε το πρόγραμμα

Καλαμαριά: Το δημοτικό κολυμβητήριο ανοίγει ξανά την Δευτέρα! Δείτε το πρόγραμμα

16:19 19/8/2026

παρέμενε κλειστό από το Σάββατο 11 Ιουλίου

Μπλόκο Καλαμαριάς: Μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς, μαρτυρίες και μουσικό αφιέρωμα

Μπλόκο Καλαμαριάς: Μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς, μαρτυρίες και μουσικό αφιέρωμα

14:50 19/8/2026

Ο Δήμος Καλαμαριάς θυμάται και τιμά

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τον λύκο που επιτέθηκε σε 4χρονο παιδί!

Θεσσαλονίκη: Έπιασαν τον λύκο που επιτέθηκε σε 4χρονο παιδί!

14:41 19/8/2026

πιάστηκε σε παγίδα που είχε τοποθετηθεί

Καλαμαριά: Έντονη δυσοσμία - Έσπασε αγωγός με λύματα! (φωτο)

Καλαμαριά: Έντονη δυσοσμία - Έσπασε αγωγός με λύματα! (φωτο)

14:27 19/8/2026

στο σημείο οι υπηρεσίες της ΕΥΑΘ

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει ο Άγιος Αλέξανδρος στο Κόδρα - Εσπερινός της Αγίας Ζώνης της Παναγίας και Περιφορά

Καλαμαριά: Πανηγυρίζει ο Άγιος Αλέξανδρος στο Κόδρα - Εσπερινός της Αγίας Ζώνης της Παναγίας και Περιφορά

13:56 19/8/2026

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αναμένεται...

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 23χρονος που νάρκωνε και βίαζε ανήλικα κορίτσια!

20:44 18/8/2026

Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής..

Κλασικά Έπιπλα